in ,

Οι συνεχείς προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού και ο ρόλος των κινημάτων

πηγή: pressenza.com

Η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού διοργάνωσε, στις 4/12/2022, εκδήλωση με θέμα «Νερό, Δημοκρατία, Δημόσια αγαθά, Κινήματα», στο «Σεράφειο» του Δήμου Αθηναίων. Παρακολουθήσαμε και καταγράψαμε με βίντεο τις τοποθετήσεις με σκοπό να συμπεριλάβουμε τις καλύτερες στιγμές των πραγματικά εξαιρετικών ομιλιών. Ζητήματα όπως η δημοκρατία και ο ρόλος των κινημάτων είχαν ξεχωριστή θέση στις τοποθετήσεις. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη και είναι ελπιδοφόρο τόσο αυτό το στοιχείο, όσο και ο ατελείωτος πραγματικά κατάλογος συλλογικοτήτων, κινημάτων βάσης, ακαδημαϊκών και πολιτικών προσώπων που την παρακολούθησαν, όπως διαβάστηκε από τον συντονιστή της συζήτησης και δημοσιογράφο της Εφημερίδας των Συντακτών, Τάσο Σαραντή. Η πρωτοβουλία μας καλεί να την μελετήσουμε και να γίνουμε μέλη της, εδώ, ή να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με τη γραμματεία (210 8235650).

Το ιστορικό της πολιτικής και δικαστικής διαμάχης μέσα σε 8 λεπτά

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Σαρηβαλάσης, εξήγησε μέσα σε λίγα λεπτά όλη την ιστορία της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού και το πρωτοφανές ανάχωμα που ύψωσε με τις διαδοχικές αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σημαντικό σημείο της ομιλίας του η εξήγηση της αρχιτεκτονικής του υπερταμείου και ο ρόλος που παίζουν σε αυτόν τα κέρδη των δημοσίων επιχειρήσεων. Διάρκεια: 08′:20″.

 

Θεσσαλονίκη: μια εμπειρία άμεσης δημοκρατίας

Η δικηγόρος Κατερίνα Γεωργιάδου μοιράστηκε μεταξύ άλλων την εμπειρία άμεσης δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας τις δυσκολίες που βρήκαν αλλά και πώς τις αντιμετώπισαν στο δρόμο προς τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για το νερό “από τα κάτω”. Διάρκεια 02′:50″.

Το σημερινό μιντιακό τοπίο φιμώνει τα κινήματα

Ο δημοσιογράφος και συντονιστής της συζήτησης Τάσος Σαραντής αναρωτήθηκε για ποια δημοκρατία μιλάμε σήμερα, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω μαζικοποίησης και κινητοποίησης του ομολογουμένως επιτυχημένου κινήματος για τη διασφάλιση του νερού ως δημόσιο αγαθό και ανέδειξε το ρόλο που παίζει το σημερινό ελεγχόμενο μιντιακό τοπίο στην αποδυνάμωση των κινητοποιήσεων. Διάρκεια: 04′:07″.

 

Η “άρρωστη” σχέση δημοκρατίας και ιδιωτικοποίησης

Η Μαρία Καραμανώφ, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ. και Πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας ήταν η πρώτη ομιλήτρια του πάνελ. Ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή των τελευταίων 40 ετών σε σχέση με τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης του νερού διεθνώς και την εξέλιξή τους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση των ιδιωτικοποιήσεων με τη δημοκρατία. Παραθέτουμε όλη την ομιλία της κας Καραμανώφ. Διάρκεια: 15′:23″.

 

Ο ΟΗΕ ψηφίζει το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ηλίας Κλάππας, αναφέρθηκε αναλυτικά στο ψήφισμα που υιοθέτησε το 2002 η Ειδική Επιτροπή για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα του ΟΗΕ για την πρόσβαση σε επαρκές και ασφαλές νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα. Διάρκεια: 05′:50″.

 

Για την Πρωτοβουλία

Ο Ηλίας Κορλός, Πρόεδρος Σωματείου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ και εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας”, αφού παρουσίασε τη σύνθεση της Πρωτοβουλίας, ανέφερε μια σειρά από θεματικές που ωφελήθηκαν από το κίνημα και παρουσίασε τα επόμενα βήματα. Διάρκεια: 05′:59″.

 

Η ιστορία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού

Η Γιώτα Σταθά, μέλος ΔΣ Διπλωματούχων Μηχανικών ομίλου ΔΕΗ, έκλεισε το πάνελ ως καλεσμένη με σκοπό να εξηγήσει το πιο πρόσφατο παράδειγμα ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα, αυτό της ΔΕΗ, την ιστορία ενορχήστρωσης αυτής της ιδιωτικοποίησης, τα αίτια για τους επιβαρυμένους λογαριασμούς ρεύματος που καλούμαστε να πληρώσουμε και τον τρόπο που αυτοί πλέον καθορίζονται (χρηματιστήρια ενέργειας). Διάρκεια: 12′:15″.

 

Ολόκληρες τις ομιλίες της εκδήλωσης, καθώς και τις παρεμβάσεις των κομμάτων και των φορέων μετά το πέρας των τοποθετήσεων του πάνελ, θα τις βρείτε  στο λογαριασμό της πρωτοβουλίας στο Facebook.

Πηγή: pressenza.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μέτρα προστασίας και αυξήσεις στους μισθούς ζητούν οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης

Δικαίωση Κουφοντίνα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο