Ευτυχώς, παρά την αρχική αστυνομική απειλή, αίσιο τέλος είχε η κινητοποίηση πολιτών της Λέσβου για τη μεταφορά εξουθενωμένων μεταναστών – προσφύγων από το βόρειο τμήμα του νησιού στη Μυτιλήνη.
Στην κινητοποίηση αυτή, την οποία οργάνωσε η κίνηση «Το Χωριό του Όλοι Μαζί», συμμετείχαν πολλοί αλληλέγγυοι πολίτες. Με τριάντα οχήματα μετέβησαν από τη Μυτιλήνη στον Μόλυβο, αλλά – στη συνέχεια- και σε άλλα σημεία της βόρειας Λέσβου, για να μεταφέρουν πρόσφυγες στην πρωτεύουσα του νησιού και στα προκαθορισμένα κέντρα υποδοχής, που βρίσκονται εκεί.
Η όλη δράση, όμως, τελούσε υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» μιας ενδεχόμενης αστυνομικής επέμβασης. Η Αστυνομία είχε προειδοποιήσει σχετικά τους αλληλέγγυους, επικαλούμενη σχετική εισαγγελική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του θεσμικού πλαισίου που ακόμη ισχύει, η μεταφορά μεταναστών θεωρείται αδίκημα.
Δεν σημειώθηκε κανένα … «παρατράγουδο» κατά την αναχώρηση του «κομβόι» της αλληλεγγύης από την Μυτιλήνη, το αγωνιώδες ερώτημα όμως ήταν τι θα γινόταν κατόπιν.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερβελής προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Εισαγγελία για να πληροφορηθεί κατά πόση είχε όντως εκδοθεί απόφαση. Αυτό όμως δεν στάθηκε δυνατόν. Ο βουλευτής πληροφορήθηκε ότι ο «εισαγγελέας υπηρεσίας βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη», αντικαταστάτης δεν βρισκόταν κι έτσι το τι έμελλε γενέσθαι θα φαινόταν στην πράξη.
Ευτυχώς, ό,τι έγινε ακύρωσε τους φόβους! Αστυνομικές δυνάμεις πλησίασαν το «κομβόι» σε κάποια από τις στάσεις του στη Βόρειο Λέσβο, όχι όμως για να προβούν σε συλλήψεις , αλλά για να το συνοδεύσουν ως τη Μυτιλήνη. Ρόλο σε αυτό, κατά πάσα βεβαιότητα, διαδραμάτισε και μια συνομιλία του βουλευτή κ. Ζερβελή με τον αστυνομικό ταξίαρχο, Παναγιώτη Βάλεση.
Στο «Κόκκινο» μίλησε ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος από την κίνηση «Το Χωριό του Όλοι μαζί». Τόνισε:
«Είναι απαράδεκτη η ποινικοποίηση της δράσης πολιτών, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να διεκπεραιώνουν ένα ανθρώπινο καθήκον. Αυτοί οι άνθρωποι, οι πρόσφυγες, εάν δεν μεταφερθούν, εάν δεν βοηθηθούν, θα βολοδέρνουν στην πλήρη εξαθλίωση. Ποιον θα βοηθούσε ή θα ικανοποιούσε αυτό; Θα ήθελε κανείς να δει ανθρώπους, που είναι ήδη εξασθενημένοι από κακουχίες, να περιφέρονται σαν αγρίμια στο ‘πουθενά’, προσπαθώντας αβοήθητοι να διανύσουν αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων; Να σημειώσουμε ότι με την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια, η μεταφορά των μεταναστών παύει να είναι αδίκημα. Υπάρχει κανένας λόγος να ταλαιπωρηθούν ακόμη χειρότερα, τώρα, άνθρωποι που έχουν βιώσει τη φρίκη του πολέμου, την οδύνη της ανέχειας ή και τα δύο;»
Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο κ. Ζερβελής μας είπε:
«Βλέπεις ανθρώπους που τρεκλίζουν ή και πέφτουν κάτω, από την εξάντληση. Παράλληλα, βλέπεις και ακούς κατοίκους του Μολύβου, ιδίως όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, να διαμαρτύρονται επειδή το νησί γεμίζει από ανθρώπους που προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν. Θα ήταν δηλαδή καλύτερα να αφήνονταν , αβοήθητοι και πεινασμένοι, στη δυστυχία τους; Η αλληλεγγύη είναι ασφαλώς απαραίτητη. Όπως είναι, επίσης, απαραίτητο να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις δικές της ευθύνες. Αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται να καταφθάνουν εδώ επειδή κάτι τους ξεριζώνει – και για αυτό το ‘κάτι’ ευθύνονται πολλοί και πολλά… Κι όταν φθάνουν στην Ελλάδα, κάποιοι στην Ευρώπη λένε ‘α, αφού βρέθηκαν εκεί , ΟΚ’. Δεν είναι έτσι. Στην Ευρώπη έφθασαν… ».
Πηγή: Στο Κόκκινο