in

Οι Πολωνές βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων

Οι Πολωνές βγαίνουν στους δρόμους ενάντια στην απαγόρευση των αμβλώσεων

Η σημερινή μέρα, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, ορίστηκε ως ημέρα γενικής απεργίας.

της Sara Iacomussi , La Stampa – 1.10.2016

Μετάφραση: Κυριλλίδου Βαρβάρα

Την ονόμασαν «Μαύρη Διαμαρτυρία» #CzarnyProtest.  Πρόκειται για τον αγώνα των γυναικών της Πολωνίας ενάντια στην ενδεχόμενη απαγόρευση των αμβλώσεων που μπορεί σύντομα να περάσει από το Κοινοβούλιο της Βαρσοβίας με την απόλυτη πλειοψηφία του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (Pis) με ηγέτη τον Γιαροσλάβ Κατσίνσκι.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 1ης Οκτώβρη κατέβηκαν στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα κρατώντας επιγραφές με τα συνθήματα «Στοπ στους φανατικούς της εξουσίας» και «Χρειαζόμαστε ιατρική περίθαλψη, όχι την θεραπεία του Βατικανού». Όμως δεν σταμάτησαν εκεί: η 3η Οκτωβρίου ορίστηκε ως ημέρα γενικής απεργίας σε όλη την Πολωνία ενώ πολλές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόθεση όσων συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μαύρη Δευτέρα» είναι μια μαζική απεργία στα πρότυπα των γυναικών της Ισλανδίας που πριν από 41 χρόνια, στις 24 Οκτώβρη του 1975, οδήγησε στην πλήρη παράλυση της χώρας (photo). Οι γυναίκες της Πολωνίας κλήθηκαν να μην πάνε στις δουλειές τους ή στο πανεπιστήμιο, να αφήσουν τα παιδιά να τα φροντίσουν οι πατέρες τους ή οι παππούδες και να απέχουν από κάθε είδους οικιακή εργασία καθώς επίσης και να καταλάβουν δημόσιους χώρους ντυμένες στα μαύρα ώστε να διαδηλώσουν ακόμη και στις πιο μικρές πόλεις της χώρας. Κι όλα αυτά για να δείξουν πως από την στιγμή που οι γυναίκες είναι απαραίτητες στην κοινωνία πρέπει κι εκείνη  με την σειρά της να παίρνει στα σοβαρά την άποψή τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το έμβρυο εξισώνεται με το άτομο, ποινικοποιώντας τις γυναίκες που διακόπτουν την κύηση μέχρι και με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Η Μπάρμπαρα Νοβάτσκα, πρωτοστάτισσα της πρωτοβουλίας δήλωσε πως «Το Pis λίγο νοιάζεται για την γνώμη των πολιτών. Πρέπει να σταματήσουμε αυτούς τους φανατικούς». Η οργή των γυναικών της Πολωνίας ξέσπασε λίγες μέρες πριν, όταν – παρά τις υποσχέσεις  του Pis ότι θα λάμβανε υπόψη κάθε λαϊκό αίτημα –  η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση με τίτλο «Ας Σώσουμε τις Γυναίκες» για απελευθέρωση των αμβλώσεων, την οποία κατέθεσε η ομάδα της Νοβάτσκα, ενώ την ίδια ημέρα αποφάσισε να συνεχίσει τις εργασίες στις κοινοβουλευτικές επιτροπές πάνω σε μια άλλη πρόταση, αυτή της ομάδας Ordo Iuris, που κινείται στην κατεύθυνση της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης του δικαιώματος στην διακοπή κύησης.

Επί του παρόντος, η ισχύουσα νομοθεσία στην Πολωνία, σε ισχύ από το 1993, επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση βιασμού (μόνο εντός της 12ης εβδομάδας κύησης), σε περιπτώσεις εμβρυακής δυσπλασίας καθώς και όταν η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο την ζωή της μητέρας. Σύμφωνα με στοιχεία του πολωνικού υγειονομικού συστήματος περίθαλψης το 2014 πραγματοποιήθηκαν 1812 νόμιμες αμβλώσεις στη χώρα, 500 περίπου περισσότερες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις φεμινιστικές οργανώσεις, οι Πολωνές που κάθε χρόνο αναγκάζονται να καταφεύγουν παράνομα σε διακοπή κύησης ή να μεταβαίνουν για τον ίδιο λόγο στο εξωτερικό αριθμούν από 100 έως και 200 χιλιάδες. Αν ο νέος νόμος περάσει η Πολωνία θα είναι μια από τις 8 χώρες στον κόσμο όπου η άμβλωση είναι παράνομη, όπως στο Ελ Σαλβαδόρ, στη Γουατεμάλα και το Βατικανό.

 

Κινήματα Αλληλεγγύης

Ανάμεσα σε όσες και όσους στάθηκαν αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στις γυναίκες της Πολωνίας ξεχωρίζει η ολλανδική οργάνωση Women on Waves [Γυναίκες στα κύματα]: «Αν περάσει το νομοσχέδιο, είμαστε έτοιμες να εξασφαλίσουμε την μόνιμη παρουσία μιας πλωτής κλινικής για αμβλώσεις απέναντι από τις πολωνικές ακτές» ξεκαθάρισε η ιδρύτρια της οργάνωσης Ρεμπέκα Γκόμπερτς.

Στην σελίδα τους στο Facebook ( https://www.facebook.com/events/1659773451018196/ ) μπορεί κανείς να δει όλες τις περιοχές που συμμετέχουν στην απεργία σήμερα. Είναι πολλές οι ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίζουν τον αγώνα των γυναικών της Πολωνίας ενώ η διαμαρτυρία έφτασε μέχρι τα υπερπόντια εδάφη και τις ΗΠΑ όπου και θα πραγματοποιηθούν δράσεις αλληλεγγύης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βιβλιοπαρουσίαση: «Confiteor», του Ζάουμε Καμπρέ

Συνέντευξη με τον ηθοποιό Μίνω Θεοχάρη στο alterthess