in ,

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων περνούν στην αντεπίθεση για τον λόφο του Στρέφη

Κύμα αντίστασης ετοιμάζεται στη γειτονιά των Εξαρχείων, απέναντι στις επιδιώξεις του δημάρχου Αθηναίων να παραδώσει τον λόφο Στρέφη σε εταιρεία real estate με «περίεργο» βιογραφικό.

Η εταιρία είχε εμπλακεί σε υπόθεση της ΕΤΕ ξεπουλήματος ακινήτων, έχει στην κατοχή της πολλά ακίνητα στο Δήμο Αθηναίων και δραστηριοποιείται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, ενώ οι ιδιοκτησίες της περιτριγυρίζουν τα Εξάρχεια. Οι κάτοικοι των εξαρχείων φοβούνται ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση έχει ως στόχο μάλλον, να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες κερδοσκοπίας για αυτά τα ακίνητα παρά για τη ζωή των κατοίκων.

Σε μια περιοχή όπου η αστυνομοκρατία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής όλους αυτούς τους μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ., τα σχέδια αλλαγής ταυτότητας της γειτονιάς είναι εμφανή.

Η πρωτοβουλία κατοίκων Εξαρχείων, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την αντίθεσή της στα πλάνα της δημοτικής αρχής και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.

Παράλληλα, ασκεί σφοδρή κριτική στις δημοτικές αρχές της πρωτεύουσας που έχουν εγκαταλείψει εδώ και χρόνια τον λόφο Στρέφη, κάτι που δεν έκαναν οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Τι τρέχει με τον Στρέφη;

Στις 18 Ιανουαρίου η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας έλαβε, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, απόφαση για αποδοχή «δωρεάς» έως 1 εκ € από την εταιρία realestatePRODEAInvestments που αφορά μελέτη (222ευρώ/τμ)και τμήματα της διαμόρφωσης του λόφου του Στρέφη,επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο  για το δημόσιο χώρο.

«Υιοθετώντας την πόλη» και εκμεταλλευόμενητον νόμο περί δωρεών,η εταιρία επιβάλει εκείνα τα σχεδιαστικά πρότυπα, τα υλικά, ακόμα και τους προμηθευτές, εισπράττοντας έτσι σε πολύ  μεγαλύτερο ποσοστό τα χρήματα που «δώρισε», ενώ ο Δήμος, όταν κληθεί να διαθέσει δημόσιο χρήμα για τη συγκεκριμένη υλοποίηση με αυτούς τους όρους προφανώς και θα πληρώσει ακριβά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 η PRΟDEAείχε εμπλακεί σε υπόθεση της ΕΤΕ ξεπουλήματος ακινήτων, έχει στην κατοχή της πολλά ακίνητα στο Δήμο Αθηναίων και δραστηριοποιείται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, ενώ οι ιδιοκτησίες της περιτριγυρίζουν τα Εξάρχεια.Η συγκεκριμένη ανάπλαση, λοιπόν, έχει μάλλον στόχο να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες κερδοσκοπίας για αυτά τα ακίνητα παρά για τη ζωή των κατοίκων. Η δε πρότασή της για διαμόρφωση της περίφραξης και των πυλών εισόδου του λόφου, για διαμόρφωση φυλακίου εισόδου, για εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης/προστασία είναι ενδεικτική της διάθεσης αλλαγής της λειτουργίας του Στρέφη ως δημόσιου χώρου. Ο συνδυασμός των παραπάνωμε τις πρόσφατες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, το μεγάλο περίπατο και την Ομόνοια, που χαρακτηρίστηκαν από έλλειψη διαβούλευσης και σχεδιασμού, υπερκοστολογήσεις, επιδείνωση της καθημερινότητας των κατοίκων,μας κάνουν να αντιληφθούμε εύκολα τις προθέσεις. Επιπλέον, οι δηλώσεις παραίτησης μελών του Δ.Σ. της «Σύμπραξη για την Αθήνα_AthensPartnership», στο οποίο και εντάσσεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, χαρακτηρίζουν την πρόταση ιδιαίτερα προβληματική, ενώ δηλώνουν ότι την έμαθαν από τον τύπο…

Σαφώς και η  παντελής έλλειψη διαχείρισης και η εγκατάλειψη του λόφου του Στρέφη από τις δημοτικές αρχές εδώ και χρόνια έχουν δημιουργήσει προβλήματα που δεν χαροποιούν καμία και κανέναν. Όμως, οι κάτοικοι δεν εγκαταλείψαμε τον λόφο. Η παρουσία ανθρώπων που αθλούνται, κάνουντη βόλτα τους, χαλαρώνουν, παίζουν με τα παιδιά τους, έχουν τα κατοικίδιά τους, σε συνδυασμό με διεκδικητικές παρεμβάσεις και επανειλημμένα αιτήματα προς τον Δήμο αποδεικνύουν ότι όσοι/-ες ενδιαφερόμαστε πραγματικά και γνωρίζουμε τον λόφο είμαστε εκεί, ενεργοί/-ες. Και είναι αυτή η βασική αιτία που μας δίνει το δικαίωμα να κρίνουμε ποιοι διαχειρίζονται τον δημόσιο χώρο και πώς, αν αναλαμβάνει η δημοτική αρχή τις ευθύνες της και ποιους παρουσιάζει ως σωτήρες, τι βάζει στο στόχαστρο η «ανάπλαση». Είναι  δε εξοργιστικό τη στιγμή που πληρώνουμε υπέρογκα δημοτικά τέλη η δημοτική αρχή να δηλώνει ότι δεν έχει διαθέσιμους πόρους για όσα αφορούν την καθημερινότητά μας και με αυτόν τον τρόπο να αιτιολογεί τη «συνεργασία» με συγκεκριμένες επιχειρήσεις, χωρίς φυσικά να εγγυάται τη συντήρηση των υποτιθέμενων έργων.

Μοναδική μας επιλογή είναι η συλλογική και ξεκάθαρη αντίθεση στο σχέδιο υιοθεσίας των δημόσιων χώρων της πόλης από ιδιώτες που θα κερδοσκοπούν σε βάρος μας, σε εκείνους που νομίζουν ότι έχουν το ελεύθερο να αποφασίζουν ερήμην μας και ανενόχλητα, χωρίς να μας ρωτήσουν για τις ανάγκες μας, να ακούσουν τα θέλω μας, ξεχνώντας ακόμα και τους προσχηματικούς διαλόγους που έστηναν στο παρελθόν, παραβιάζοντας ακόμα και τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας του Δήμου

Διεκδικούμε τον χώρο μας, απαιτούμε για αυτόν

Καθαριότητα, συντήρηση των υποδομών, προσβασιμότητα σε όλους/-ες, αποκατάσταση των ζημιών, φροντίδα των φυτών, πυρασφάλεια, επαρκή φωτισμό αντίστοιχο του χώρου, έργα στήριξης στους βράχους μέσω δημοτικών πόρων και από προσωπικού του δήμου

►Συμμετέχουμε στη συνέλευση που θα γίνει στο θεατράκι του λόφου του Στρέφη το Σάββατο, 30/1, στις 3.00 μ.μ., θέλοντας να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τις αντιδράσεις μας.

►Συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία που έχει κληθεί τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 3.30 μ.μ., έξω από το δημαρχείο στην πλ. Κοτζιά

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

https://www.facebook.com/protovoulia.katoikon.exarcheion

[email protected]».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρέμβαση των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας στο The Mall Athens: «Εδώ δεν κολλάει;»

Προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης καταγγέλλει η ΣΕ ΒΙΟΜΕ για την TV100