Σε κινητοποιήσεις προχωρούν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι της περιοχής Τροχιοδρομικά στην Χαριλάου, στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης με τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Διεκδικούν ένα παρατημένο οικόπεδο έκτασης δύο στρεμμάτων να μετατραπεί σε χώρο άθλησης και πρασίνου και όχι σε νέες οικοδομές.
Πρόκειται για ένα οικόπεδο 1.900 τ.μ. στη συμβολή των οδών Αρετούσης και Αλεξ. Θεοδοσιάδη, μπροστά από τον υδατόπυργο της εκκλησίας της Αγ. Κυριακής. Η συγκεκριμένη έκταση χαρακτηρίστηκε χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων το 1998 με απόφαση της τότε γενικής γραμματείας περιφέρειας. Επρόκειτο να δημιουργηθεί εκεί χώρος άθλησης και να καλύψει τις σημαντικές ελλείψεις για χρήσεις αθλητισμού της ευρύτερης περιοχής που αντιστοιχεί στις πολεοδομικές ενότητες δυτικά της οδού Παπαναστασίου.
Από το 1998 μέχρι και σήμερα η περιφέρεια και μετέπειτα ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν προχώρησαν σε καμία διαδικασία δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων ή χώρου πρασίνου, με αποτέλεσμα το οικόπεδο να παραμένει αναξιοποίητο. Στις 16 Ιουλίου του 2018 όμως η τότε διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου και την επιστροφή του στην ιδιοκτήτρια εταιρεία προς αξιοποίηση, καθώς ο δήμος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να την αποζημιώσει. Πρόκειται δυστυχώς για μια συνήθη πρακτική που συναντάμε και σε άλλες περιπτώσεις, όπως της Αλυσίδας.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία έχει ήδη δώσει σε μεσίτες της πόλης εντολή για να βρεθεί εργολάβος ώστε να αγοράσει το οικόπεδο, αξίας περίπου 1.500.000 ευρώ, με σκοπό να ανεγερθούν πολυκατοικίες. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο, καθώς τονίζουν την ανάγκη δημόσιου χώρου άθλησης και πρασίνου στην περιοχή τους, και ζητούν από τον δήμο Θεσσαλονίκης να ανατρέψει την απόφαση του 2018.
Μια μερίδα κατοίκων της περιοχής προσέφυγε τον Ιούλιο του 2021 στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της επίμαχης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς όπως λένε η διατήρηση του χαρακτηρισμού του οικοπέδου και η χρήση του ως χώρος άθλησης είναι πολεοδομικά και κοινωνικά αναγκαία. Κάτι που και η ίδια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου έχει βεβαιώσει με απόφαση της στις 15 Ιουνίου του 2018, λίγες μέρες πριν από την επίμαχη απόφαση αποχαρακτηρισμού της έκτασης.
Οι κάτοικοι δεν έμειναν όμως εκεί, έχουν συγκροτήσει την Πρωτοβουλία κατοίκων για την περιοχή Τροχιοδρομικών της Χαριλάου. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο, για να ενημερώσουν τους υπόλοιπους κατοίκους αλλά και τους περιπατητές, καθώς και για να συλλέξουν υπογραφές υποστήριξης του αιτήματος τους.
Όπως δηλώνει στο alterthess.gr το μέλος της Πρωτοβουλίας κατοίκων, Ευαγγελία Στάμου, «έχουν υπάρξει εργολάβοι που ενδιαφέρονται για να χτίσουν τρεις οικοδομές πέντε ορόφων στο οικόπεδο. Προσφύγαμε στο ΣτΕ και ακόμα δεν έχει οριστεί δικάσιμος, ξεκινήσαμε τις δράσεις στο σημείο και βασικό μας αίτημα είναι το οικόπεδο να επιστραφεί στον δήμο και να γίνει χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων ή πάρκο, για να υπάρχει μια πνοή στη γειτονιά, έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η κ. Στάμου με βάση τον πληθυσμό της περιοχής θα έπρεπε να υπάρχουν 99.000 τ.μ. χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων και υπάρχουν μόλις 29.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένου του γηπέδου του Άρη.
Τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στηρίζει και το δημοτικό σχήμα «Πόλη Ανάποδα», ζητώντας από τη διοίκηση Ζέρβα να βρεθεί το ανάλογο οικονομικό ποσό και να απαλλοτριωθεί η έκταση. Όπως αναφέρει στο alterthess.gr το μέλος του δημοτικού σχήματος, Θανάσης Μαρίνης, «απαιτούμε από τον δήμο Θεσσαλονίκης να ακούσει το αίτημα των κατοίκων και να το ικανοποιήσει άμεσα. Να μην επιβαρυνθεί με περισσότερο τσιμέντο η γειτονιά, θέλουμε χώρους πρασίνου, χώρους αθλητισμού και αναψυχής».
«Το έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, είναι από τις πόλεις με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο, με πολύ επιβαρυμένη δημόσια υγεία, παλεύουμε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας», προσθέτει ο κ. Μαρίνης, διευκρινίζοντας ότι το δημοτικό σχήμα θα διεκδικήσει το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τοποθετηθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.