Την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάργηση-συγχώνευση τμημάτων του σχολείου τους εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου, καθώς αυτή οδηγεί στην ανακατανομή των μαθητών σε νέα τμήματα, την διάθεση ορισμένων καθηγητών/τριων σε άλλα σχολεία και τις αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων, λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς.
Στο πλαίσιο αυτό καλούν σε παρέμβαση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 12:00 και ζητούν συνάντηση με την Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσδοκώντας, σε ένα πλαίσιο καλής συνεργασίας, ώστε να επανεξετάσει το θέμα της κατάργησης – συγχώνευσης των τμημάτων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου.
Αναλυτικά σε ανακοίνωση του αναφέρουν:
«Με πρώτιστο γνώμονα τους μαθησιακούς στόχους του/της εκπαιδευτικού, η αιφνίδια διακοπή της ομαλής ροής των παιδαγωγικών πράξεων έχει δυσμενείς συνέπειες για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Αρχικά, τίθεται θέμα ετεροκάλυψης της ύλης. Όπως είναι φυσικό, τα τμήματα δεν συμβαδίζουν απόλυτα στη διδασκαλία ενός μαθήματος και ο ρυθμός κάλυψης της ύλης εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες κάθε τμήματος. Έτσι, οι μαθητές/τριες των οποίων το τμήμα καταργείται και κατανέμονται στα εναπομείναντα τμήματα,θα χρειαστεί είτε να επαναλάβουν μέρος των μαθημάτων είτε, ακόμη χειρότερα, να καλύψουν μόνοι τους μέρος της ύλης.Οι συνέπειες, ειδικά για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και για όσα θα εξετασθούν με την τράπεζα θεμάτων, είναι ιδιαιτέρως επιζήμιες.
Επιπλέον, ηανάθεσηενός νέου μαθήματος στους εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να νοηθεί ως μία άνευ ουσίας απόφαση που μπορεί να ληφθεί ανά πάσα στιγμή. Περιλαμβάνει την προετοιμασία του/της καθηγητή/τριας στο συγκεκριμένο μάθημα, την οργάνωση και την έγκριση προγραμμάτων, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή αξιολόγησης των μαθητών/τριών. Η αλλαγή ανάθεσης μαθημάτων στην μέση της χρονιάς ή και η διάθεση των εκπαιδευτικών/τριων σε άλλα σχολεία, ακυρώνει τον ετήσιο εκπαιδευτικό σχεδιασμό για τον οποίο μάλισταο/η εκπαιδευτικός καλείται να αξιολογηθεί.
Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ειδικές συνθήκες ενός Εσπερινού Λυκείου απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία και μία εν τω βάθει παιδαγωγική προσέγγιση, που σκοπό θα έχει να καταστήσει το σχολείο ακόμη πιο ελκυστικό και ουσιώδες, μέσα από ένα σταθερό πλαίσιο. Η σταθερότητα αυτή διαταράσσεται μεταξύ άλλων και από τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία καθώς ανατρέπεται όχι μόνο η εκπαιδευτική αλλά και η προσωπική τους ζωή.
Τέλος, σημειώνεται ότι, προς έκπληξή μας, για μία ακόμη φορά η πανδημία δεν λαμβάνεται ως παράγοντας λήψης αποφάσεων σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου.
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ισχυριζόμαστε ότι προτεραιότητα στο δημόσιο σχολείο αποτελεί ο/η μαθητής/τρια όταν αντιμετωπίζεται ως απλός αριθμός και όχι ως μοναδική οντότητα, τη στιγμή μάλιστα που πολύς λόγος γίνεται για την διαφοροποιημένη διδασκαλία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα πραγματοποιήσουμε παρέμβαση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 και ζητάμε συνάντηση με την Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προσδοκώντας, σε ένα πλαίσιο καλής συνεργασίας, να επανεξετάσει το θέμα της κατάργησης – συγχώνευσης των τμημάτων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου».