in ,

Οι αρχές της Μάλτας θέτουν υπό κράτηση δεύτερο πλοίο φιλανθρωπικής οργάνωσης

Οι αρχές της Μάλτας θέτουν υπό κράτηση δεύτερο πλοίο φιλανθρωπικής οργάνωσης

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, η Μάλτα έθεσε σήμερα υπό κράτηση ένα σκάφος ανθρωπιστικής οργάνωσης που κανονικά διασώζει σκάφη με μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπου δύο ναυάγια στοίχισαν τις τελευταίες ημέρες τη ζωή σε 200 ανθρώπους.

Το σκάφος Sea Watch 3, το οποίο εκμεταλλεύεται η γερμανική φιλανθρωπική οργάνωση Sea Watch, ζήτησε να αποπλεύσει από το λιμάνι αφού υποβλήθηκε σε συντήρηση και η λιμενική αρχή αρνήθηκε, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Sea Watch. Οι λιμενικές αρχές ανακοίνωσαν μόνο πως εξετάζεται το καθεστώς του πλοίου.

Ένα άλλο σκάφος ανθρωπιστικής οργάνωσης, το Lifeline, κρατήθηκε την περασμένη εβδομάδα αφού η Μάλτα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια άνοιξε το λιμάνι της σε μεγάλο αριθμό μεταναστών, περίπου 230, όταν η Ιταλία αρνήθηκε να τους προσφέρει ασφαλές καταφύγιο. Η νέα ιταλική κυβέρνηση που περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα και έχει κλείσει τα ιταλικά λιμάνια για τα πλοία φιλανθρωπικών οργανώσεων που μεταφέρουν μετανάστες.

Ο καπετάνιος του Lifeline παρακολούθησε σήμερα ακροαματική συνεδρίαση δικαστηρίου στη Μάλτα κατά την οποία ο εισαγγελέας δήλωσε πως το πλοίο δεν είναι καταχωρισμένο όπως πρέπει. Οι οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τα δύο πλοία αρνήθηκαν πως διέπραξαν οποιοδήποτε αδίκημα.

«Δημιουργούν τις συνθήκες για να καταστήσουν αδύνατο να επιχειρούν στη θάλασσα μη κυβερνητικές οργανώσεις», δήλωσε η Τζόρτζα Λινάρντι της Sea Watch. «Μ’ αυτό το φόντο, άνθρωποι πεθαίνουν και κανένας δεν φαίνεται να νοιάζεται».

Σε δύο χωριστά επεισόδια, τουλάχιστον 204 μετανάστες έχουν πνιγεί από την Παρασκευή αφού στριμώχτηκαν από τους διακινητές σε ανασφαλή πλεούμενα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Με τους θανάτους αυτούς, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ξεπέρασε φέτος τους 1.000.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως γίνονται άδικα στόχοι από τις κυβερνήσεις της Μάλτας και της Ιταλίας και πως επιδιώκουν να περιορίσουν τις αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη ενώ υποστηρίζουν πως η πολιτική της νέας ιταλικής κυβέρνησης προκαλεί θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιατί πρέπει όλοι και όλες να πάμε στο 21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Πανελλαδική στάση εργασίας στην ΜΚΟ PRAKSIS