Σε αποδιοπομπαίους τράγους, που γίνονται μπαλάκι μεταξύ Αυστραλίας και Παπούα Νέας Γουινέας, έχουν μετατραπεί οι 606 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο αυστραλιανό offshore κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Γράφει η Βίκυ Καπετανοπούλου για την Εφημερίδα των Συντακτών
Το επονομαζόμενο «Γκουαντάναμο της Αυστραλίας» επρόκειτο να κλείσει χθες οριστικά, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Παπούα Νέας Γουινέας -στην οποία ανήκει το Μάνους- έχει κρίνει παράνομο και αντισυνταγματικό τον (επί πληρωμή από την κυβέρνηση της Καμπέρα) εγκλεισμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο, τους οποίους η Αυστραλία αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί, τηρώντας απαρέγκλιτα τη διαβόητη αντιπροσφυγική πολιτική της.
Οι δύο χώρες πετούν η μία στην άλλη την ευθύνη της επανεγκατάστασης των κρατουμένων, που θεωρητικά είναι «ελεύθεροι» να παραμείνουν στο νησί, παρότι μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας τούς έχει χρίσει ανεπιθύμητους, εξαπολύοντας αιματηρές επιθέσεις εναντίον τους τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται ουσιαστικά για «ελεύθερους πολιορκημένους» που αρνούνται τώρα να εκκενώσουν το κολαστήριο φοβούμενοι για τη ζωή τους, καθώς καταμαρτυρούν πως ένας όχλος από ντόπιους, οπλισμένους με ματσέτες, τους έχει περικυκλώσει, πετά πέτρες και τους φωνάζει να μην τολμήσουν να ξεμυτίσουν.
Οι έγκλειστοι καταγγέλλουν ακόμα πως ομάδες κατοίκων έχουν εισβάλει στις εγκαταστάσεις και κάνουν πλιάτσικο. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως διακόπτουν την παροχή νερού, ηλεκτρισμού και τροφίμων στο κέντρο κράτησης, ενώ το προσωπικό, οι λιγοστοί γιατροί και οι φρουροί ασφαλείας έχουν ήδη αποχωρήσει.
Στο εκρηκτικό κοκτέιλ προστίθεται η άφιξη πάνοπλων αστυνομικών σε συνδυασμό με την εντολή άμεσης εκκένωσης από τις ένοπλες δυνάμεις της Παπούα Νέας Γουινέας, στις οποίες ανήκει το στρατόπεδο. Δικηγόροι των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο έχουν καταθέσει δικαστική προσφυγή για να μπλοκάρουν τη διαδικασία.
Καταγγέλλουν κατά συρροή παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τις εξής εκβιαστικές εναλλακτικές: να βρουν στέγη στο αφιλόξενο νησί ή να αιτηθούν επανεγκατάσταση είτε στην Καμπότζη, που έχει συνάψει σχετική συμφωνία με την Αυστραλία, είτε στο έτερο αυστραλιανό offshore κέντρο κράτησης στο νησιωτικό κράτος Ναούρου, επίσης στον Ειρηνικό. Διαφορετικά, απειλούνται με απέλαση.