Απέρριψε η περιφερειακή κυβέρνηση της Βαλονίας στο Βέλγιο το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο «δεν είναι δυνατόν να γίνει σεβαστό» σχετικά με την υπογραφή της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Ε.Ε.-Καναδά, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλίου της Βαλονίας, Αντρέ Αντουάν.
Ο ίδιος ζήτησε επιπλέον χρόνο, ώστε οι αρχές της Βαλονίας να μπορέσουν να μελετήσουν τα κείμενα, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακριβώς.
«Αύριο θα υπάρξει μία συνθήκη με τους Αμερικανούς, τους Ιάπωνες και τους Κινέζους, άρα χρειάζεται από τώρα μία στέρεη νομική βάση» με τους Καναδούς «τους οποίους λατρεύουμε», είπε ο Αντουάν απαριθμώντας με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τα κείμενα που έχει να διαβάσει, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «μια μαρμελάδα κειμένων»:
«Εχω 300 σελίδες κείμενο συμφωνίας, 1.300 σελίδες παραρτημάτων. Εχω δυο, μπορεί και τρεις ερμηνευτικές διακηρύξεις. Εχω ένα ερμηνευτικό εργαλείο. Εχω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εχω επιστολές. Εχω διμερείς διακηρύξεις. Και τώρα έχω και μια διακήρυξη από του Βελγίου και των άλλων χωρών».
Στην ερώτηση αν η Βαλονία αισθάνεται σαν τον Γαλάτη που αντιστέκεται στον Ρωμαίο κατακτητή, ο Αντουάν απάντησε: «Δεν είμαστε ο Αστερίξ, διότι δεν έχουμε μαγικό φίλτρο, δεν έχουμε παρά την ισχύ των πεποιθήσεών μας».
Αρνούμενος να δώσει το πράσινο φως για την επικύρωση της CETA, και ο επικεφαλής της βαλονικής κυβέρνησης Πολ Μανιέτ ανακοίνωσε χθες ότι η «αποστολή ενός τελεσιγράφου δεν είναι συμβατή με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος».
Εκτεθειμένοι Τουσκ και Γιούνκερ
Νωρίτερα χθες ο Ντόναλντ Τουσκ, έδωσε προθεσμία μέχρι σήμερα στο Βέλγιο, που βρίσκεται αντιμέτωπο με την αντίσταση της Βαλονίας, για να δηλώσει αν είναι ή όχι σε θέση να υπογράψει τη συμφωνία κατά την τελετή που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται να αναβληθεί η σύνοδος κορυφής για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, παρουσία του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, βρίσκονται εκτεθειμένοι διότι από την αρχή υποστήριξαν με θέρμη τη CETA, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για μια «πολύ καλή συμφωνία».
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αυτή που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με τον Καναδά.
Την υπογραφή της CETA θέλουν όλες οι κυβερνήσεις των 28 χωρών-μελών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Βελγίου, που όμως είναι η μόνη χώρα, που βρίσκεται σε αδυναμία να υπογράψει τη CETA, μία συμφωνία που αφορά 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους, εξαιτίας της διαφωνίας της Βαλονίας.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε επιδοθεί σεαγώνα δρόμου για να μεταπείσει τους «αντάρτες».
Οι σοσιαλιστές της Βαλονίας αντιδρούν τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.
To «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται
Όμως, η Βαλονία βλέπει στη CETA το προοίμιο της συμφωνίας TTIP (ή Tafta) με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ζητεί επιπλέον εγγυήσεις απέναντι στις πανίσχυρες πολυεθνικές.
Η μικρή περιοχή του Βελγίου δεν ζητάει τίποτε το εξωφρενικό από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του Καναδά. Απαίτησε όλα όσα οποιοσδήποτε πολίτης της Ε.Ε. ή του Καναδά θα ζητούσε, αν του επιτρεπόταν, από τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή του.
Το βαλονικό Κοινοβούλιο απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ακύρωση της προσωρινής εφαρμογής της CETA, έως ότου ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες επικύρωσης, προτεραιότητα σε μηχανισμό επίλυσης των διακρατικών διαφορών με βάση τα υπάρχοντα δημόσια δικαστήρια και όχι τα «ανεξάρτητα» διεθνικά της συμφωνίας και προσθήκη ρητρών νομικά δεσμευτικών τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διεξαγωγή ανεξάρτητων μελετών για τις επιπτώσεις σε κάθε κράτος-μέλος και διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις των μελλοντικών συμφωνιών.
Πηγή: efsyn.gr