in , ,

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση της Μαρίνας της Αρετσούς από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς

Ρεπορτάζ: Ιάσων Μπάντιος

Photo Credit: Alterthess

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς με θέμα την κατάρτιση γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Μαρίνα της Αρετσούς πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, με διευρυμένη σύνθεση, μιας και κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων καθώς και η διοίκηση και η αντιπολίτευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου προχώρησε σε μια αναλυτική παρουσίαση του ιστορικού που αφορά το ΤΑΙΠΕΔ και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας της Αρετσούς. Μίλησε για μια αντιαναπτυξιακή, αδιανόητη και παιδαριώδη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αγνοεί τις ανάγκες και τις τοποθετήσεις της τοπικής κοινωνίας της Καλαμαριάς και εξυπηρετεί αποκλειστικά το real estate.

«Πρόκειται για ένα real estate πάνω στη θάλασσα και όχι για ένα απλό Λιμενικό έργο», τόνισε η κ. Αράπογλου, επισημαίνοντας ότι η Καλαμαριά έχει ακτογραμμή 5,5 χιλιομέτρων, κι όμως ο Δήμος δεν έχει δικαιοδοσία σε κανένα κομμάτι της.

«Η ακτή θα πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση και να αναπλαστεί, με στόχο την διεύρυνση του δημοσίου χώρου, με συνθέτες δραστηριότητες. Κανείς στον κόσμο δεν μιλά για περίκλειστες πόλεις» τόνισε η δήμαρχος Καλαμαριάς, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπεται η οικοδόμηση πολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείου συνολικού εμβαδού 15.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ προβλέπεται η ανέγερση τοίχου που θα αποκλείει την πρόσβαση των πολιτών στην Μαρίνα. Επίσης η κ. Αράπογλου σχολίασε δεικτικά το γεγονός ότι όλο αυτό το σχέδιο έχει δημιουργηθεί με πρόσχημα την δημιουργία μόλις 80 νέων θέσεων ελλιμενισμού.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς απέρριψε το 2020 το Σχέδιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ υπήρξε και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ωστόσο το 2023 και εν κρυπτώ εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα, με την τότε «γαλάζια» διοίκηση του Δήμου να μην το παίρνει είδηση.

«Μόλις αναλάβαμε προσφύγαμε στο ΣτΕ κατά του ΠΔ ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει. Πριν 25 μέρες εστάλη η ΜΠΕ την οποία θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση για να προκηρυχθεί» σημείωσε η κ. Αράπογλου και εισηγήθηκε στο σώμα την αναστολή της επίσημης διαβούλευσης για την ΜΠΕ μέχρις ότου υπάρξει απόφαση του ΣτΕ, καθώς και την απόρριψη της Μελέτης στο σύνολο της.

Την διοίκηση της Περιφέρειας εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος δήλωσε ότι μέχρι τις 18 Ιουλίου θα υπάρξει σχετική συνεδρίαση για γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. «Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει βαρύνουσα σημασία η άποψη του δήμου. Γιατί μεγάλες επενδύσεις χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας δεν μπορούν να υπάρξουν», υποστήριξε ο κ. Γιουτίκας.

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η τοποθέτηση του μοναδικού βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ που βρέθηκε στη συνεδρίαση, του Δημήτρη Κούβελα. Ο κ. Κούβελας αφού μίλησε για τις νυχτερινές του εξόδους ως φοιτητής στην παραλιακή της Καλαμαριάς κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες «να μην εμποδίσουμε την ανάπλαση του τόπου» αλλά «να εξαντλήσουμε τα περιθώρια που υπάρχουν για να έχει η Καλαμαριά το συντομότερο δυνατό κάτι που της αξίζει».

Γραπτή τοποθέτηση έστειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, λόγω απουσίας της στο εξωτερικό. Έκανε λόγο για εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων από το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση και εξέφρασε την στήριξη της στις αποφάσεις του δήμου Καλαμαριάς.

Υπέρ του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Μαρίνας με τις ελάχιστες παρεμβάσεις και με ανοιχτή την πρόσβαση στους πολίτες τάχθηκε ο διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δημήτρης Σαρηγιάννης.

Ως «απαράδεκτη» και «περιβαλλοντικό φερετζέ της προτεινόμενης επένδυσης» χαρακτήρισε την Μελέτη ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σημειώνοντας ότι η εν λόγω ανάπλαση αυτή θα αποτελεί πιλότος για όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι παρατάξεων της ΠΚΜ, Συλλόγων και φορέων της Καλαμαριάς, οι οποίοι στο σύνολο τους τοποθετήθηκαν κατά της Μελέτης. Στη συνέχεια μίλησαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία με την εισήγηση της κ. Αράπογλου για απόρριψη της ΜΠΕ και αναστολή της διαδικασίας διαβούλευσης μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ να εγκρίνεται με συντριπτική πλειοψηφία. Την άποψη αυτή στήριξε και ο πρώην «γαλάζιος» δήμαρχος κ. Δαρδαμανέλης, κάνοντας λόγο για υπερβολική δόμηση η οποία προβλέπεται στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε επίσης: Για τη ΜΠΕ της «αξιοποίησης» της Μαρίνας Αρετσούς: Ένα real estate σχέδιο ενάντια στους δημόσιους χώρους. Του Γιάννη Κρεστενίτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Οι καταλήψεις προτάσσουν τη συλλογική ζωή απέναντι στις καταπιέσεις»

Alter-Βιβλίο: Ο Κύκλος (podcast)