Διαμαρτυρία στο ΥΜΑΘ πραγματοποίησαν το πρωί σωματεία εργαζομένων στο ΨΝΘ, των δημόσιων δομών απεξάρτησης, η ΕΝΙΘ και φοιτητικοί σύλλογοι αντιδρώντας στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ψυχική μεταρρύθμιση που αποτελεί κλιμάκωση στη κυβερνητική πορεία ιδιωτικοποίησης της υγείας. Ανάμεσα σε πολλά, με το νομοσχέδιο καταργούνται τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), αφήνοντας, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, ακόμα περισσότερο χώρο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο μπαίνει και η δωρεάν πρόληψη και η απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ, καταργώντας τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας, πολλοί εκ των οποίων εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας και συνενώνοντάς τους σε έναν υδροκέφαλο Οργανισμό.
Η Ρούλα Γεωργιάδη, μέλος της ΕΝΙΘ και του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο ΨΝΘ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο πατώντας στην υποστελέχωση των δημόσιων δομών, «δεν βελτιώνει την κατάσταση, αντίθετα την κάνει ακόμη χειρότερη καταργώντας τα 2 από τα 3 ψυχιατρικά νοσοκομεία. Όσον αφορά στα υπαρκτά κενά τα δίνει βορρά στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή δεν είναι νέα ιστορία αλλά είναι ένα τεράστιο έγκλημα στον χώρο των εξαρτήσεων και κυριαρχεί η υποκατάσταση, η μείωση της βλάβης και η καταστολή σε βάρος της απεξάρτησης».
Ο Αλέξανδρος Τάντος, μέλος ΔΣ συλλόγου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ τόνισε ακόμη ότι ότι η σημερινή συγκέντρωση είναι στο πλαίσιο δράσεων που οργανώνουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις δομές ψυχικής υγείας πανελλαδικά ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για να ξεκινήσει ένας επιστημονικό διάλογος με ανθρώπους που είναι στο πεδίο για να δημιουργηθεί ένα σχέδιο το οποίο δεν θα καταργεί φορείς, δε θα συγχωνεύει φορείς και θα διατηρεί τα προγράμματά τους με τον πλουραλισμό που υπάρχει τώρα.
Από την πλευρά του ο Στ. Γκιουζέπας, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του ΨΝΘ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε διαβούλευση εν μέσω θέρους είναι το ίδιο με το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει από τον Νοέμβριο του 2023 που το Υπ. Υγείας. «Μιλάμε για μια απορρύθμιση και κατάργηση της πολύπαθης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Μεγαλώνει τη χωρική έκταση ευθύνης στις 9 Περιφέρειες της χώρας, εξισώνει τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές, τις ΑΜΚΕ και τις ΜΚΟ, εκτρέποντας χρηματοδοτικά εργαλεία μόνο σε ιδιώτες, και καταργεί ένα δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης που έχτισαν οι εργαζόμενοι εδώ και 40 χρόνια που έφερε σειρά σημαντικών αποτελεσμάτων στο επίπεδο της πρόληψης και της θεραπείας».
Απέναντι σε αυτή την επίθεση, τα σωματεία καλούν όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας να δώσουν την μάχη στο πλευρό τους προκειμένου το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά.