in

Ο βασιλιάς όχι μόνο είναι γυμνός αλλά έχει ξεγυμνώσει και τον τόπο μας. Της Φαίης Τζανετουλάκου

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που κοινωνικές συμπεριφορές με βλαπτική επίδραση προς τους άλλους, μοιάζουν να αποκτούν ένα συγχωροχάρτι το οποίο αποδίδει τις πράξεις τους σε κάποια αναπόδραστη οργανική έφεση που τους καθιστά από θύτες θύματα.

Τι συμβαίνει όμως με προσωπικότητες που ενώ φέρουν κοινωνιοπαθητικά χαρακτηριστικά, έχουν πλήρη συνείδηση των πράξεων τους; Και που αρέσκονται να τις επαναλαμβάνουν θεωρώντας ότι μέσω της επανάληψης δημιουργείται μία έξη και μία προσδοκία για μία τέτοια προσβλητική συμπεριφορά;

Εμείς οι ενεργοί πολίτες του Βόλου εδώ και δέκα χρόνια παρατηρούμε από απόσταση αναπνοής την εκφορά λόγου και τις πράξεις του εκλεγμένου δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, η οποία επηρεάζει άμεσα και αφόρητα την κοινότητα και τις ζωές μας.

Τα τελευταία συμβάντα με τα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή, σε συνδυασμό με την τεταμένη ατμόσφαιρα λόγω των επερχόμενων εκλογών, δημιούργησαν πεδίο δόξης λαμπρό ώστε να εκδηλωθεί όλο το φάσμα αυτής της ακραίας αγένειας, που εντείνεται από τη θέση ισχύος που του έχουν κληροδοτήσει οι ψηφοφόροι του. Σε επόμενο άρθρο ίσως να αξίζει να ερευνήσουμε και τα χαρακτηριστικά του πλήθους που τον επέλεξε, και που τον καλεί με παθιασμένα υποκοριστικά που λήγουν συνήθως σε -άρα, πέρα από τις προφανείς δημαρχιακές εξυπηρετήσεις και τα υλικά δούνε και λαβείν ανάμεσα στα δύο μέρη. Ας δούμε λοιπόν πώς οι εκφάνσεις αυτής της προσωπικότητας εμπίπτουν σε μια βαθιά νοσηρή ψυχογεωγραφία.

Χειραγώγηση ανθρώπων

Ο Αχιλλέας Μπέος έχει μεγάλο ταλέντο στη διαχείριση ευάλωτων ανθρώπων. Δεν είναι λίγες οι στιγμές που ακυρώνει συνεργάτες του, ή και ανθρώπους σε υψηλότερα κλιμάκια από τον ίδιο όπως είδαμε με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο στη συνέντευξη τύπου για τις πρόσφατες πυρκαγιές όπου ουσιαστικά του αφαίρεσε το λόγο. Την ίδια στιγμή χειραγωγεί το εκλογικό ποίμνιο του, με το αφήγημα του “παιδιού του λαού”, μοιράζοντας απλόχερα τη φρούδα ελπίδα ότι μπορούν να πετύχουν όπως αυτός.

Παρορμητικότητα και Ανικανότητα Προγραμματισμού

Ολόκληρη η συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των δύο μεγάλων πλημμυρών που έπληξαν τον Βόλο υπήρξε η επιτομή των δύο αυτών χαρακτηριστικών. Παρακολουθούσαμε έναν άνθρωπο που ενώ πνιγόταν η πόλη που υποτίθεται ότι εποπτεύει, να παίρνει τη θέση των μετεωρολόγων, δίνοντας ψευδείς ή συγκεχυμένες πληροφορίες για τα καιρικά φαινόμενα, για την ποιότητα του νερού, για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, ενώ αντί για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, φύτευε παρτέρια με άνθη δίπλα στο δημαρχείο ή στόλιζε με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια την πόλη μέσα στον Σεπτέμβριο (!) αξίας αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην πόλη με το πιο ακριβό νερό και τα πιο υψηλά δημοτικά τέλη. Αυτή η απερίσκεπτη διακύβευση σημαντικών αποφάσεων που αφορούν την ασφάλεια του ίδιου και άλλων ανθρώπων αποδεικνύει τη διαρκή ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει εκείνες τις ευθύνες που είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί και επιθυμεί να διαχειριστεί. Για παράδειγμα τον καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων, τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των αντλιοστασίων, την αληθινή ασφαλτόστρωση και όχι τις εργολαβικές αρπαχτές, τις εκροές ομβρίων στους κυκλικούς κόμβους, την αντιπυρική προστασία της πόλης με την παροχή νερού για τη λειτουργία πυροσβεστικών κρουνών, το καθάρισμα των ξερών χόρτων αλλά όχι την καρατόμηση των δέντρων στην πόλη με το λιγότερο πράσινο, και φυσικά την παροχή καθαρού νερού στην πόλη με τα μεγαλύτερα δημοτικά τέλη. Πολλές λοιπόν οι αρνητικές πρωτιές για τον απερχόμενο δήμαρχο με ένα εντυπωσιακά ελάχιστο ουσιαστικό έργο υποδομών. Ας μελετήσουμε όμως το κάθε αλγεινό χαρακτηριστικό ξεχωριστά

Οξυθυμία και επιθετική συμπεριφορά.

Δίπλα στον ορισμό του Νταή στο λεξικό βρίσκεται το όνομα του Αχιλλέα Μπέου. Εδώ φυσικά ενέχονται και οι καταβολές του, καθώς από μικρός ακόμα ενεπλάκη στους νόμους της νύχτας, όπου επιβιώνει ο πιο βίαιος. Η “ματσίλα” που κάθε φορά προσεταιρίζεται χαρακτηρίζοντας τους άλλους, συνήθως προτάσσοντας το υπονοούμενο της σεξουαλικής απόδοσης, όπως τα πρόσφατα “φλώροι” ή “λουλούδες”, αλλά και άλλα πολύ πιο χυδαία.

Ταυτόχρονα η κατάφωρα βίαιη συμπεριφορά, απειλώντας διαμαρτυρόμενους πολίτες στο δημαρχείο ότι θα τους σπάσει στο ξύλο, καταβρέχοντας συνυποψηφίους του με το προσφάτως αγαπημένο του θεατρικό αξεσουάρ, τη μάνικα, υβρίζοντας πυρόπληκτους, ή γρονθοκοπώντας πλημμυροπαθείς, μας παρουσιάζει ένα εν δυνάμει επικίνδυνο άτομο, έτοιμο οποιαδήποτε στιγμή για τέλεση ποινικού αδικήματος.

Αυτό συσχετίζεται και με την αδυναμία να ξεχωρίσει τι είναι σωστό και κοινωνικά αποδεκτό και τι λάθος, όπως και με την παράβλεψη των δικαιωμάτων, των επιθυμιών και των συναισθημάτων των άλλων

Αίσθημα Κατωτερότητας

Συχνά αυτά τα άτομα κατατρύχονται από αίσθημα κατωτερότητας, για αυτό ο ίδιος λοιδορεί επαγγέλματα και ανθρώπους που έχουν γνώση και πίστη σε αυτό που κάνουν, όπως για παράδειγμα αποκαλεί ρόμπες τους πανεπιστημιακούς, χασοδίκες τους δικηγόρους, μαμές τους γιατρούς, νούμερα τους καλλιτέχνες, μπαχαλάκηδες τους ακτιβιστές, μπαταχτσήδες τους ανθρώπους που μάχονται για το νερό όπως οι κάτοικοι των Σταγιατών, ενώ αντιθέτως φαίνεται να θαυμάζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και καυχιέται ότι είναι φίλοι του και ότι θα προστρέξουν σε κάθε του επιθυμία. Ας μην ξεχνάμε ότι έτσι αλληλοϋποστηρικτικά λειτουργεί και ο κόσμος που δραστηριοποιείται τη νύχτα, αλλά και οι υπόλοιποι αδιαφανείς τομείς που ο ίδιος φέρεται να έχει μεγάλη εμπειρία όπως ο χώρος των παράνομων στοιχημάτων και των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων

Χρήση γοητείας και πνεύματος. Εγωκεντρισμός και επιδειξιομανία

Μπορεί για μας να είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να βρούμε έστω και ένα ψήγμα γοητείας σε αυτήν την προσωπικότητα, πάντως ο ίδιος γνωρίζει πώς παίζεται το παιχνίδι της προβολής και τα συστημικά ΜΜΕ μοιάζουν να μην το χορταίνουν. Πάντα θα υπάρχει μία κάμερα να τον παρακολουθεί σε ένα διαρκές και εξαιρετικά κακόγουστο reality show, είτε κρατώντας τη μάνικα για να σβήσει μια υποτιθέμενη φωτιά σε έναν τοίχο ενώ η πύρινη λαίλαπα κατακαίει στο βάθος, είτε παντρεύοντας τον τροχονόμο με τον φύλακα σε οικοτροφείο αλαλάζοντας οϊμέ και εκλιπαρώντας τον κόσμο να μην μετακινείται, είτε παίζοντας τον υδρονομέα, με περιπτώσεις ανθρώπων να περιμένουν δύο ώρες ώσπου να εμφανιστεί ο πρωταγωνιστής για να ξεκινήσει ο διαμοιρασμός νερού, ή ανεβαίνοντας ως καουμπόης σε εκσκαφείς για να προσφέρει θέαμα στους οπαδούς του.  Άπειρα τα ενσταντανέ ενός περιφερόμενου θιάσου από πειθήνιους αντιδημάρχους και φωτογράφους γλίτσας.

Έλλειψη τύψεων, που συχνά οδηγεί σε προβλήματα με το νόμο

Αν είναι να δώσουμε ένα παράδειγμα σε αυτή την κατηγορία αυτό δεν είναι άλλο από τον υπερμεγέθη σεξισμό του. “Τόφαλος” η Προϊσταμένη Νεωτέρων Μνημείων που του απαγόρευσε να οργιάσει στην παρανομία δίνοντας για εργολαβία άλλον έναν κυκλικό κόμβο μπροστά σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, “πατσαβούρα” η περιβαλλοντική ακτιβίστρια, “αγαπησιάρα” η υφυπουργός, δημοσιογράφος εξπέρ σε “μπαλάκια”, “εμετικός” ο λοάτκι αρχηγός κόμματος και άλλοι λοιποί τίτλοι ευγενείας από έναν άνθρωπο που στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διηγείται χάσκοντας ανέκδοτα για βιασμούς και χαρακτηρίζει όλες τις γυναίκες “π….νες”.

Ήδη έβαλαν την υπογραφή τους 600 γυναίκες εναντίον αυτής της κακοποιητικής λεκτικής συμπεριφοράς και κυκλοφορεί το ακόλουθο ψήφισμα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Βέβαια ο ίδιος έχει επιμελώς απώλεια τύψεων ή συνείδησης και δεν θεωρεί ότι κάνει κάτι μεμπτό. Όσο για τα προβλήματα με το νόμο, όλοι πια τα γνωρίζουμε.

Αυτή λοιπόν η προσωπικότητα λυμαίνεται το Βόλο, ως τις 8/10 τουλάχιστον. Και δεν έχουμε καν αναφέρει τα πιο σημαντικά ζητήματα της πόλης όπου είτε έχει δώσει τα χέρια συναινώντας, είτε έχοντας βάλει την υπογραφή του στα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που έχει γνωρίσει ελληνική πόλη: Καύση απορριμμάτων, εργοστάσιο SRF, αδειοδότηση πλατφόρμας υγροποιημένου αερίου στον Παγασητικό, πάντα με την αρωγή της πιο επικίνδυνης Περιφερειακής Αρχής που έχει περάσει από τον τόπο, υπό τη διοίκηση Αγοραστού-Κολυνδρίνης.

Ευελπιστούμε στις επερχόμενες εκλογές να πρυτανεύσει επιτέλους η λογική, η ηθική και μαζί και η αισθητική, και οι Βολιώτες να αντιληφθούν ότι ο Βασιλιάς όχι μόνο είναι Γυμνός αλλά έχει ξεγυμνώσει και τον τόπο μας. Αντίπαλο δέος ευτυχώς υπάρχει (στο πρόσωπο ενός υπερκομματικού υποψηφίου, του ποινικολόγου Νίκου Παπαπέτρου).

*Η Φαίη Τζανετουλάκου είναι διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, περιβαλλοντική ακτιβίστρια, μέλος της συλλογικότητας των Ενεργών Πολιτών και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη Συμμαχία για το Βόλο.

Μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα: Όχι στην Υβριστική, Σεξιστική Συμπεριφορά του Αχιλλέα Μπέου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Υδάτινες μικροϊστορίες. Της Αθηνάς Παπανικολάου

Ο Σπύρος Πέγκας απαντά στις ερωτήσεις του Alterthess