Ο πρώτος Λατινοαμερικανός πάπας

Ο 76χρονος Αργεντινός Χοσέ Μάριο Μπεργκόλιο, αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, εξελέγη χθες νέος Πάπας από το Κονκλάβιο.

Το όνομα που επέλεξε ο 266ος Πάπας, ο οποίος αναλαμβάνει μετά την ιστορική παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ’, είναι Φραγκίσκος Α’.

Απευθυνόμενος στα συγκεντρωμένα πλήθη των ρωμαιοκαθολικών πιστών από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και αποκαλώντας τους αδελφούς και αδελφές, ο νέος πάπας Φραγκίσκος ο Α’ ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα προκάτοχό του, Βενέδικτο τον 16ο, για την προσφορά του στην Καθολική Εκκλησία.

“Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου”, ανέφερε χαρακτηριστικά στις πρ΄ψτες του δηλώσεις.

Στη συνέχεια ο Πάπας έδωσε την πρώτη του ευλογία στην πόλη της Ρώμης και σε όλο τον πλανήτη, καθώς και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση, πήρε με σαφήνεια θέση κατά του κέρδους που θέλει να υπερισχύσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το όνομα του Μπεργκόλιο δεν αναφέρονταν μέσα στους επικρατέστερους. Ο ίδιος ήταν υποψήφιος και το 2005, όταν είχε χάσει στην ψηφοφορία από τον Πάπα Βενέδικτο.

Ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική είναι Ιησουίτης. Όπως μεγάλο μέρος των Αργεντινών, όμως, και ο νέος Πάπας είναι ιταλικής καταγωγής, και πιο συγκεκριμένα από τη βόρεια Περιφέρεια Πεδεμόντιο.

Γεννήθηκε το 1936 από μια απλή οικογένεια και χειροτονήθηκε στα τριάντα τρία του χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις σπουδές του, ο Πάπας Βεργκόλιο πήρε απολυτήριο Ινστιτούτου Χημείας και πτυχία Ψυχολογίας και Θεολογίας.

Όπως σημειώνει η DW, αυτό που χαρακτηρίζει το νέο πάπα είναι η απλότητα. Ακόμη και ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες αρνήθηκε να κάνει χρήση πολλών προνομίων. Δεν κατοίκησε στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο και δεν χρησιμοποίησε τη λιμουζίνα. Προτίμησε ένα μικρό διαμέρισμα και κυκλοφορούσε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παρά την λατινοαμερικανική του προέλευση και την απλότητα που τον διακρίνει, ο Χορχέ Μάριο Μπεργκόλιο είναι ένας συντηρητικός καρδινάλιος. Ανήκει στους πολέμιους της «θεολογίας της απελευθέρωσης», στην οποία είχαν προσχωρήσει χιλιάδες λατινοαμερικανοί ιερωμένοι βλέποντας την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ωστόσο, ο Χορχέ Μάριο Μπεργκόλιο ανήκει στους επικριτές της κοινωνικής αδικίας. «Ζούμε σε μια περιοχή του κόσμου που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Κι όμως η φτώχεια μειώθηκε ελάχιστα», είπε πρόσφατα σε σύνοδο λατινοαμερικανών επισκόπων, προθέτοντας ότι «η άνιση κατανομή των αγαθών είναι ένα κραυγαλέο κοινωνικό αμάρτημα».

Παράλληλα, καταδικάζει τόσο την άμβλωση όσο και τους γάμους των ομοφυλοφίλων.
 
Σημειώνεται ότι η Λατινική Αμερική αριθμεί το 40% των πιστών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
 
Ο λευκός καπνός βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, στις 19.06 (20.06 ώρα Ελλάδας), μετά από πέντε ψηφοφορίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μήνυμά της, κάλεσε το νέο Πάπα να εργαστεί για την προαγωγή της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Το νέο Πάπα συνεχάρη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει «ένα διάλογο εμπιστοσύνης με την Αγία Έδρα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, DW, tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εξελέγη νέος Πάπας

Κύπρος: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μαύρους λογαριασμούς