in

Ο ποδοσφαιριστής που έσπασε την ομερτά

Ο ποδοσφαιριστής που έσπασε την ομερτά

Τα σκάνδαλα για τους στημένους αγώνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά και πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους και στο «λαμπερό» αγγλικό ποδόσφαιρο. Eκείνοι που επιλέγουν να μιλήσουν όμως, αρκετές φορές βλέπουν το σύστημα να τους αποκλείει…

Ο Σιμόνε Φαρίνα γεννήθηκε στη Ρώμη το 1982, όταν η Ιταλία κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Ρόμα, έπαιξε στην Εθνική Ιταλία κάτω των 15, αλλά στη συνέχεια η καριέρα του αναλώθηκε σε μικρότερους συλλόγους και κατηγορίες.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Φαρίνα ετοιμαζόταν για μια αναμέτρηση του τέταρτου γύρου του Κυπέλλου Ιταλίας με την ομάδα του, τη Γκούμπιο να αντιμετωπίζει την Τσεζένα. Ξαφνικά, ξεκίνησε να λαμβάνει μηνύματα στο κινητό του. «Τι κάνεις; Είμαι ο Ζάμπε». Αρχικά τα αγνόησε, αλλά εκείνα συνέχισαν να έρχονται. Και μια μέρα, μετά την προπόνηση, βρήκε αρκετές αναπάντητες. Ήταν από τον Αλεσάντρο Ζαμπερίνι, έναν πρώην συμπαίκτη του στις ακαδημίες της Ρόμα. Βρίσκονταν στο δρόμο για το Γκούμπιο, προκειμένου να να πουλήσει το αυτοκίνητό του και ήθελε να πιει έναν καφέ με τον παλιό του συμπαίκτη. Μια απλή συνάντηση δυο γνωστών. Ο Φαρίνα δέχτηκε. Όταν όμως βρέθηκε με τον Ζαμπερίνι, κατάλαβε ότι κάτι άλλο βρισκόταν από πίσω.

Ο «Ζάμπε» του πρόσφερε 200.000 ευρώ για να τις μοιραστεί με τον τερματοφύλακα και δύο αμυντικούς της ομάδας του, προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι η Γκούμπιο θα χάσει και το ματς θα έρθει over. Για έναν παίκτη χαμηλότερων κατηγοριών, το ποσό ήταν πραγματικά τεράστιο. Ωστόσο, ο Φαρίνα αρνήθηκε. Ο συνομιλητής του επέμεινε. Ζήτησε να τον φέρει σε επαφή με τον αθλητικό διευθυντή της Γκούμπιο, έτσι ώστε αν ο σύλλογος στο τέλος κινδύνευε με υποβιβασμό να… κανόνιζε τη σωτηρία του.

Προσποιούμενος ότι έχει κανονίσει ένα άλλο ραντεβού, ο Φαρίνα σηκώθηκε και έφυγε. Ο Ζαμπερίνι έφερε το δάχτυλό του στο στόμα του, στέλνοντας το μήνυμά του προκειμένου η συζήτησή τους να μην βγει παραέξω. Ωστόσο, ο ποδοσφαιριστής δεν «μάσησε». Πήγε στις αρχές και κατήγγειλε τα πάντα, κάτι που είχε κάνει την ίδια χρονιά και ο Φάμπιο Πισακάνε, ένας άλλος ποδοσφαιριστής που προσεγγίστηκε για τον ίδιο λόγο. Όλοι οι άλλοι επέλεξαν το δρόμο της σιωπής.

Ο πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Τζιανκάρλο Αμπέτε, τους ευχαρίστησε αλλά κράτησε και τις αποστάσεις τους «Μην κάνουμε το φυσιολογικό να φαίνεται ως κάτι που ξεπέρασε τα όρια», τόνισε. Φυσιολογικό, όμως, για το ποδόσφαιρο είναι η ομερτά. «Ο Φαρίνα και ο Πισακάνε αποτελούν πρότυπα. Το θάρρος τους αποθαρρύνει το στήσιμο παιχνιδιών και είναι παράδειγμα για όλους», έγραφε ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ, που έκανε τον Φαρίνα πρεσβευτή ελπίδας στην τελετή της Χρυσής Μπάλας για το 2012. Ο Τσεζάρε Πραντέλι κάλεσε τους δύο παίκτες στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής Ιταλίας.

«Ο Σιμόνε έκανε το καθήκον του, αλλά κάποιες φορές το να το κάνεις θέλει θάρρος και ενέχει ρίσκο. Ο Φαρίνα έδειξε τρομερή εσωτερική δύναμη. Το παράδειγμά του αποτελεί μήνυμα ελπίδας. Σήμερα όλοι μιλούν για αυτό, αλλά σε λίγους μήνες ίσως ο Σιμόνε μείνει ξανά μόνος του», τόνιζε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός. Και τα λόγια του αποδείχθηκαν προφητικά.

Πριν το ξεκίνημα της προηγούμενης χρονιάς, η Γκούμπιο ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του κοινή συναινέσει. Παρότι ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν… περίεργοι λόγοι για τη λύση της συνεργασίας, η φημολογία ότι εξελίσσεται σε παρία έκανε την εμφάνισή της. Το όνομά του ακούστηκε για την Άσκολι, αλλά το ενδιαφέρον δεν προχώρησε. «Το βρίσκω απίστευτο ένας παίκτης μόλις 30 ετών, που έχει μια καλή καριέρα στη Lega Pro και έχει παίξει κάποια ματς στη Serie B την προηγούμενη χρονιά να μην βρίσκει ομάδα ως ελεύθερος και με ελάχιστες απαιτήσεις», τόνιζε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ντεμέτριο Αλμπερτίνι.

Η Republica έκανε τη σύγκριση με τον Ζακ Γκλασμάν, πρώην παίκτη της Βαλενσιέν και κάτοχο του βραβείο fair play της UEFA, ο οποίος κατήγγειλε ότι η Μαρσέιγ του προσέφερε χρήματα το 1993. Το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε και κατάφερε να βρει ομάδα μόνο σε ερασιτεχνική ομάδα, για να τελειώσει την καριέρα του σε ένα νησάκι του Ινδικού Ωκεανού! Από την πλευρά του,ο Φαρίνα πήγε στην Αγγλία. Η Άστον Βίλα του προσέφερε θέση προπονητή για τους πιτσιρικάδες.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ιντερπόλ και φίλος του πρόεδρο της Άστον Βίλα, Ρον Νομπλ, τόνισε: «Ο Σιμόνε είναι αμυντικός εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Έδειξε ακεραιότητα και θάρρος για να καταγγείλει την απόπειρα δωροδοκίας. Πρέπει να γίνει τόσο σημαντικό πρότυπο για τους νέους, όπως ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Η διαφθορά στον αθλητισμό είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα, το οποίο δεν διορθώνεται εύκολα. Σε συνδυασμό με τις δυνατές προσπάθειες επιβολής του νόμου, όλοι όσοι συνδέονται με το παιχνίδι πρέπει να αφοσιωθούν στην πρόληψη».

Πρόσφατα, η Ιταλική Ομοσπονδία τον έκανε σύμβουλο για τα τμήματα υποδομής της, ενώ παράλληλα συνεχίζει την δουλειά του στην Άστον Βίλα. Είναι δεδομένο ότι τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να βγουν μπροστά και να στηριχθούν. Να δείξουν ότι όσοι επιλέξουν το δρόμο της αλήθειας, δεν σημαίνει ότι θα μείνουν για πάντα στο σκοτάδι…

Αναδημοσίευση από το Otherside Football

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιατί η Αριστερά δίνει τη μάχη για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών;

Το «Δάσος των Χριστουγέννων» στην Ιερισσό