in

O λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται (και έρχεται…)

O λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται (και έρχεται…)

Έκτακτη επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο αναμένεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η επίσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει πολλαπλό σκοπό. Η παρουσία του σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας αλλά και η πιθανή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό σχετίζεται με την επιτάχυνση της εφαρμογής της Αμοιβαίας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Η.Π.Α. που είχε υπογραφτεί πέρσι.

Σχετίζεται, επιπλέον, με νέες οικονομικές και αμυντικές συμφωνίες αλλά και με μία παράλληλη διαμεσολάβηση για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Οι Η.Π.Α. επιδιώκουν την αναβάθμιση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ελληνική επικράτεια ενώ οι επενδύσεις και το οικονομικό ενδιαφέρον τους για την περιοχή παραμένουν ισχυρές (με την παρουσία της Pfizer και της Cisco στη Θεσσαλονίκη, τις εργασίες και την παρουσία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αποτελεί ενεργειακό εμπορικό και στρατιωτικό σταυροδρόμι, αλλά και με τις γεωφυσικές έρευνες που ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα ξεκινήσουν δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στις αρχές του 2021 από την κοινοπραξία Total, Exxon Mobile, ΕΛΠΕ). Η μόνιμα διψασμένη πολεμική τους βιομηχανία αναζητά και αυτή τη φορά πρόθυμους αγοραστές.

Με κύρια λοιπόν θέματα την «αμυντική» και επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών, μερίδα των Μ.Μ.Ε. πανηγυρίζουν για τον ισχυρό συμβολισμό της εν λόγω επίσκεψης περιμένοντας –αμέσως μετά το συμβούλιο της Ε.Ε. με θέμα την ελληνοτουρκική ένταση- την όλο και πιο ισχυρή παρέμβαση των Η.Π.Α. στο αδιέξοδο των ανταγωνισμών μεταξύ εξορυκτικών κολοσσών και κρατών για το μοίρασμα της ενεργειακής πίτας της περιοχής.

Έχουμε βάσιμες υποψίες, ότι τέτοιες επισκέψεις ούτε προς το συμφέρον της ειρήνης είναι, ούτε αγνές προθέσεις κρύβουν, ούτε σε καλό θα καταλήξουν σε μία περιοχή που τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι εθνικισμοί δείχνουν να οδεύουν προς μία σύγκρουση χωρίς τέλος. Μια σύγκρουση που θα πληρώσουμε εμείς, είτε αυτή γίνει με πολεμικούς όρους, είτε μείνει απλά στην ξέφρενη αγορά όπλων σε βάρος των κοινωνικών αναγκών και στην ξέφρενη εξορυκτική δραστηριότητα σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας.

Και νομίζουμε ότι οι υποψίες μας δε θα βγουν λάθος…

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετά τα 21 κρούσματα, φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου

Στις 6 Νοεμβρίου η εκδίκαση για τα αρχαία της Βενιζέλου