in , ,

Ο Λιγνάδης, η αφίσα και ο εξευτελισμός των ΜΜΕ

Ή αλλιώς το πώς 1 (ολογράφως: μία) αφίσα στα Χανιά μετατράπηκε σε μαζική αφισοκόλληση στην Αθήνα από τον Ρουβίκωνα

Στα ψιλά πέρασε χθες μια ανακοίνωση που αποκαλύπτει σε όλο της το μεγαλείο τη γύμνια των σύγχρονων συστημικών μέσων ενημέρωσης και μάλιστα στη σκιά μιας υπόθεσης ζοφερής και εξαιρετικά σοβαρής.

Άρθρο του Χρήστου Καλλιμάνη στην Εφημερίδα των Συντακτών

Ήταν η ανακοίνωση της ομάδας που κόλλησε την περιβόητη αφίσα με το πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη όπου αναγραφόταν «σιχάματα θα πληρώσετε για όλα».

Μία αφίσα, λοιπόν, που κόλλησε συγκεκριμένη ομάδα στα Χανιά, αναπαράχθηκε από αρκετά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για «άγρια Δύση», ενώ, άλλα, χωρίς αιδώ μετέδιδαν ότι «γέμισε η Αθήνα με αφίσες». Ορισμένοι, βέβαια, πήγαν ακόμη ένα βήμα παραπέρα κατηγορώντας ευθέως τον Ρουβίκωνα για το περιστατικό.

Γιατί; Γιατί έτσι μας βολεύει. Γιατί πρέπει να ξεπλυθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης από ιστοσελίδες, κανάλια και εφημερίδες και, παράλληλα, να αναδειχθεί για ακόμη μια φορά ο «εχθρός του έθνους», βλέπε Ρουβίκωνα και στο… βάθος Αριστερά, εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Ασχέτως με το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενο και τους σκοπούς πίσω από τη συγκεκριμένη αφίσα (δεν είναι της παρούσης), το βασικό πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι η ευκολία με την οποία συστημικά μέσα, ταγμένα στην στήριξη και το ξέπλυμα «ημετέρων» κατασκευάζουν μια δική τους πραγματικότητα, διασπείροντας fake news. Σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εγκλωβισμένο στο σπίτι του, αδυνατεί, ως ένα σημείο, να έχει δια ζώσης εμπειρία για τα τεκταινόμενα στην ίδια του την πόλη και ενημερώνεται, συνεπώς, αποκλειστικά από τα ΜΜΕ και τα social media.

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις κάνουμε λόγο για «εξευτελισμό» της δημοσιογραφίας, ξεφτίλα των δημοσιογράφων κλπ κλπ.

Μήπως, όμως, τελικά πρόκειται για εξευτελισμό μιας ολόκληρης κοινωνίας από τα ίδια τα μέσα και τους δημοσιογράφους που είναι επιφορτισμένοι με τον ρόλο της ενημέρωσης;  Μιας κοινωνίας η οποία εδώ και μήνες βρίσκεται υπό επίθεση και υπό διαρκή τρομοκράτηση;

Μήπως, εν τέλει, πρόκειται και για απόπειρα ευτελισμού ενός σοβαρότατου θέματος που αποτελεί πρόβλημα δεκαετιών για πολλούς χώρους της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και εξευτελισμού των ίδιων των θυμάτων, τη στιγμή που τα στόματα ανοίγουν και αναπτύσσεται η δυναμική ενός πολύμορφου και πολύχρωμου κινήματος;

Μετά την ανακοίνωση από την Κρήτη κάποιοι επιχείρησαν να «ανασκευάσουν» με τον άγραφο νόμο του γράψε-σβήσε που ισχύει για το Διαδίκτυο, άλλοι δεν μπήκαν καν στον κόπο.

Ελπίζω να αντιλαμβανόμαστε πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα φαινόμενα.

Η δήλωση «ανάληψης ευθύνης», όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο indymedia.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το δυστοπικό μέλλον της Ε.Ε. είναι ήδη εδώ: Συνελήφθη ο Ισπανός ράπερ Πάμπλο Χασέλ

Ο απεργός πείνας Δ. Κουφοντίνας εισήχθη σε ΜΕΘ, πορεία συμπαράστασης στη Θεσσαλονίκη