Στην πολιτική δεν υπάρχουν «μαύρα κουτιά». Είναι η ίδια η κοινωνία που καταγράφει και, παράλληλα, βιώνει την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να αντιληφθεί ότι η κρίση έχει επιφέρει μόνιμα χαρακτηριστικά στην κοινωνία. Και ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθει η κοινωνία στην προτεραία κατάσταση –αν επανέλθει…
Προάγγελος μνημονίου
Το πολυνομοσχέδιο, που θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα το βράδυ στη Βουλή, βαθαίνει την κρίση. Κινείται στη λογική της πλήρους εσωτερικής υποτίμησης, του εργασιακού μεσαίωνα, της αποδιοργάνωσης των ασφαλιστικών ταμείων, της επιβολής των πολυεθνικών επιχειρήσεων, της διάλυσης της όποιας παραγωγικής βάσης έχει απομείνει στη χώρα. Το πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά είναι ο «προάγγελος» του νέου μνημονίου που θα έρθει μετά τις ευρωεκλογές μαζί με τα νέα σκληρά μέτρα. Ο Αντ. Σαμαράς, βέβαια, υποστηρίζει, όπως κάθε φορά, ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας» και ότι «κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει»!
Λέει ψέματα, όπως και ο Ευ. Βενιζέλος. Και πανηγυρίζουν! Ο μεν πρωθυπουργός ότι έβγαλε «τη χώρα από την κρίση» και ζούμε, πλέον, σε μια νέα εποχή όπου «η Ελλάδα δεν θα έχει πια ανάγκη να ζητεί κάθε τόσο δανεικά για να αντιμετωπίζει τις τρέχουσες ανάγκες της» [Βήμα, 23.03.14]. Ο δε πρόεδρος του ΠαΣοΚ υποστηρίζοντας ότι «το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο […] η Ελλάδα ποτέ δεν έφυγε από τις αγορές» και θλίβεται όταν βλέπει «τη λύπη της αντιπολίτευσης μπροστά στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο» [Realnews, 23.03.14]. Προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα στην κοινωνία και να πείσουν [Αντ. Σαμαράς, 27.03.14] ότι «αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα μνημόνια», πιέζοντας, παράλληλα, για θετική ψήφο στο πολυνομοσχέδιο –«οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει»
Προμελετημένο έγκλημα
Καμιά «κόκκινη γραμμή», όμως, δεν κρατήθηκε γιατί ποτέ δεν υπήρξε. Κανένα χρέος δεν είναι βιώσιμο γιατί η όποια ρύθμιση θα αποφασισθεί μετά τις ευρωεκλογές, ενώ η έξοδος στις αγορές θα είναι πλήρως ελεγχόμενη. Η κυβέρνηση εξασφάλισε ανακωχή από την τρόικα και έστησε, σε συμπαιγνία μαζί της, μια επικοινωνιακή φούσκα προεκλογικής εξαπάτησης. Ήδη διαρρέουν σενάρια ότι πιθανή θεωρείται η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές στο διάστημα 7 με 10 Απριλίου αν η Moody’s αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία. Τότε θα εκδοθούν 5ετή ομόλογα με στόχο να αντλήσει 2 με 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,25% έως 5,5%. Μπορεί και να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βγαίνουμε από την κρίση.
Μεγάλο παιχνίδι, όμως, έχει στηθεί γύρω και από τις τράπεζες με την κυβέρνηση να προσπαθεί αυτές να περάσουν είτε στους παλιούς ιδιοκτήτες τους, είτε σε ξένα funds χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι το κράτος για τη διάσωση τους διέθεσε πάνω από 38 δισ. ευρώ! Σκοπεύουν, μάλιστα να περάσουν διάταξη σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται τα μέλη του ΤΧΣ από κάθε ευθύνη για πράξεις που μπορεί να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον, γεγονός που οδήγησε τον Αλ. Τσίπρα να επισημάνει ότι «οι βαρύτατες ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων δεν αίρονται από την ψήφιση του νόμου με στόχο την συγκάλυψη παράνομων πράξεων από τις οποίες προκύπτει ζημία του Δημοσίου εκ των προτέρων γνωστή». Και ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «και μόνο η μεθόδευσή τους αυτή, αποδεικνύει ότι το έγκλημά τους είναι προμελετημένο. Έγκλημα που στη νομική ορολογία ονομάζεται κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Αν και το ξέρουν λοιπόν ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, νομοθετούν τη διάταξη που θα απαλλάσσει από κάθε ευθύνη όσους βλάψουν το δημόσιο συμφέρον».
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί ανεξάρτητα από τις οξύτατες διαφωνίες που υπάρχουν για το γάλα σε ΝΔ και ΠαΣοΚ –με την κυβέρνηση θα συνταχθεί και ο Α. Λοβέρδος. Στην τελική, πάντως, ρύθμιση για το γάλα δεν υπάρχει η λέξη «φρέσκο», γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καθοριστικό για την πορεία προς τον αφανισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής –οι τρεις κατηγορίες θα είναι: το παστεριωμένο γάλα, το υψηλής θερμικής επεξεργασίας και το γάλα ημέρας.
Εκφυλισμός της Βουλής
Ο τρόπος, πάντως, που συντάχθηκε το πολυνομοσχέδιο, δηλαδή από την τρόικα, θέτει θέμα λειτουργίας της ίδιας της Βουλής. «Δυστυχώς ζούμε έναν εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», τόνισε ο Γ. Δραγασάκης [Στο Κόκκινο 105.5, 28.03.14]. Πρόκειται, επεσήμανε, για «μια βαθιά αλλοίωση της δημοκρατίας και της δυνατότητας του λαού να παρεμβαίνει και να έχει γνώση των γεγονότων […] Είναι το νέο καθεστώς που θέλουν να επιβάλουν: η Βουλή να επικυρώνει αποφάσεις που έχουν ληφθεί αλλού και εκ των υστέρων να μαθαίνουμε την πραγματική τους σημασία».
Το πολυνομοσχέδιο έχει προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους, αρτοποιούς και φαρμακοποιούς, που βρίσκονται και σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς, όπως επεσήμαναν, διαλύεται ο παραγωγικός ιστός, καθιστώντας τη χώρα «κινεζοποιημένη επαρχία» της ΝΑ Ευρώπης. «Τα μέτρα που επιχειρεί να θέσει σε ψήφιση η κυβέρνηση με εκβιαστικά διλήμματα προς την ελληνική Βουλή, δεν έχουν μόνο καταστροφικές συνέπειες για τους κλάδους μας, ουσιαστικά αποτελούν συνολικό κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία της χώρας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο της Γερμανίας
Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σόου για το Eurogroup της Τρίτης που θα γίνει στην Αθήνα παρουσία και του Β. Σόιμπλε και στο οποίο θα ανακοινωθεί η εκταμίευση της δόσης. Την Αθήνα θα επισκεφτεί και η Α. Μέρκελ με την κυβέρνηση να επιθυμεί η επίσκεψή της να γίνει μέσα στον Απρίλιο καθώς εκτιμά ότι αν έρθει κοντά στις εκλογές οι αναμενόμενες διαδηλώσεις θα λειτουργήσουν σε βάρος της.
Το σχέδιο Βερολίνου και Αθήνας είναι η χρηματοδότηση, πλέον, της Ελλάδας από τις αγορές. Η απάντηση στο ποιος θα αγοράζει ομόλογα μιας πτωχευμένης χώρας έχει δοθεί από τις δηλώσεις του Μ. Ντράγκι [Σεπτέμβριος του 2012] ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρεμβαίνει και θα αγοράζει μαζικά όσα ελληνικά ομόλογα χρειάζονται για να πέφτουν τα επιτόκια στην αρχικά καθορισμένη τιμή τους [το ονομαζόμενο ΟΜΤ -Outright Monetary Transactions]. Παράλληλα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών φλερτάρουν με την ιδέα να εξασφαλιστεί μια ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης από τον ESM για τη διετία 2015-2016 η οποία θα χρησιμοποιείται όταν υπάρχει οικονομικό αδιέξοδο.
Αυτή, όμως, η πρακτική δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα, ένα νέο «μνημόνιο», όπου το ελληνικό δημόσιο θα σωρεύει χρέη με μοναδική προοπτική να βουλιάζει συνεχώς η ελληνική οικονομία. Αποτελεί αυτό λύση;…
Αναδημοσίευση από την Αυγή.