Ο Δρόμος προς τα Oscars, του Σωτήρη Πετρίδη

Η Αμερικάνικη βιομηχανία κινηματογράφου διανύει την καθιερωμένη ετήσια περίοδο των βραβείων, η οποία σε λίγες μέρες φτάνει στο τέλος της με τη λαμπερή βραδιά τον Oscars. Οι υποψηφιότητες για το χρυσό αγαλματίδιο έχουν ανακοινωθεί εδώ και καιρό, από τις 10 Ιανουαρίου, και μιας και αρκετά βραβεία έχουν ήδη δοθεί (Critics’ Choice Awards, Golden Globe Awards, Producers Guild Awards, Screen Actors Guild Awards και Directors Guild Awards), κάποιες ταινίες έχουν ξεχωρίσει σε αυτήν την ιδιόμορφη κούρσα.

Φέτος εννέα ταινίες διαγωνίζονται για τη μεγάλη κατηγορία, το Oscar Καλύτερης Ταινίας. Αν κρίνουμε από τα βραβεία των ενώσεων που έχουν ήδη δοθεί, μεγάλο φαβορί θα είναι το Argo του Ben Affleck. Η συγκεκριμένη ταινία σάρωσε όλα τα βραβεία και από εκεί που δεν θεωρούνταν σημαντικός διεκδικητής, μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι. Απέναντι από το πολιτικό θρίλερ του Affleck βρίσκεται η ιστορική biopic ταινία του Spielberg για τη ζωή του προέδρου Lincoln. Αν και στην αρχή το Lincoln θεωρούνταν η ταινία που θα κέρδιζε, τα βραβεία των ενώσεων ανέτρεψαν αυτό το σκεπτικό δίνοντας προβάδισμα στο Argo. Μία ταινία που θα άξιζε να κερδίσει αλλά δυστυχώς δεν έχει ελπίδες μπροστά στις δύο προηγούμενες, είναι το The Life of Pi. Μια αριστουργηματική ταινία του Ang Lee με ελαφρά στοιχεία παραμυθιού δοσμένα με έντονο ρεαλισμό και ένα αναπάντεχο και δυνατό τέλος.

Στη χρυσή κατηγορία της καλύτερης ταινίας συμπεριλαμβάνεται και μία ευρωπαϊκή ταινία, αυτή του Michael Haneke, το Amour. Είναι σπάνιο φαινόμενο να βλέπουμε μία μη-αμερικάνικη ταινία να διεκδικεί το Oscar Καλύτερης Ταινίας και με αυτό το γεγονός θεωρείται δεδομένο ότι θα κερδίσει στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης. Στον αντίποδα, βρίσκουμε υποψήφια σε αυτή την κατηγορία και μία ρομαντική κομεντί, το Silver Linings Playbook. Η συγκεκριμένη ταινία θέτει ψηλά τον πήχη, αλλάζοντας συμβάσεις και νόρμες και υποστηρίζεται αρκετά από τις δυνατές ερμηνείες των ηθοποιών. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι έχει υποψηφιότητες και στις 4 κατηγορίες υποκριτικής (Α’ Ανδρικού, Α’ Γυναικείου, Β’ Ανδρικού και Β’ Γυναικείου) κάτι που είχε να συμβεί από την ταινία του 1981, Reds.

Την χρυσή κατηγορία των εννέα ταινιών έρχονται να συμπληρώσουν το Django Unchained του Quentin Tarantino, το Zero Dark Thirty της Kathryn Bigelow, το Les Misérables του Tom Hooper και το Beasts of the Southern Wild του Benh Zeitlin, το οποίο ξεκίνησε την πορεία του από το Φεστιβάλ του Sundance.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες είτε υπάρχουν αδιαφιλονίκητα φαβορί, είτε οι υποψήφιοι θα καρδιοχτυπούν μέχρι και την τελευταία στιγμή της αναγγελίας του νικητή. Στην κατηγορία Α’ Ανδρικού ο Daniel Day-Lewis “παίζει” χωρίς αντίπαλο, μιας και θεωρείται από τώρα ο νικητής. Στο Α’ Γυναικείου θα κονταροχτυπηθούν η Jessica Chastain του Zero Dark Thirty με την Jennifer Lawrence του Silver Linings Playbook. Στην κατηγορία Β’ Ανδρικού, δυνατό χαρτί θεωρείται ο Tommy Lee Jones για την ταινία Lincoln ενώ στο Β’ Γυναικείου η Anne Hathaway μπορεί να ετοιμάζει από τώρα τον νικητήριο λόγο της. Γρίφος παραμένει η κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας μιας και ο σκηνοθέτης της ταινίας που προβλέπεται ότι θα κερδίσει, ο Ben Affleck για το Argo, δεν είναι καν υποψήφιος.

Η μέρα πλησιάζει και όλα θα απαντηθούν μόλις ανοίξει ο μαγικός φάκελος της κάθε κατηγορίας. Τα Oscars θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου με παρουσιαστή τον δημιουργό του Family Guy, Seth MacFarlane.

Σωτήρης Πετρίδης είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Κινηματογράφου, του ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΚΕ για επιστράτευση ναυτεργατών: Αχαλίνωτος αυταρχισμός της κυβέρνησης

«Φορολογία ακινήτων: από την κλοπή του εισοδήματος στη δήμευση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών»