Τη δυνατότητα των πολιτών να εκφραστούν δημοκρατικά μέσω του πρώτου δημοτικού δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για το οποίο συγκεντρώθηκαν 23.214 υπογραφές επιχειρεί να στερήσει η Διοίκηση του Δήμου μέσω τεχνασμάτων λίγες μέρες μετά την κατάθεση των υπογραφών στο δημαρχείο.
Η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος (ΟΕΔ) μιλά πλέον για ξεκάθαρη παρανομία την οποία ζητά να αρθεί ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία για την διενέργεια του δημοψηφίσματος δηλώνοντας ότι «η πόλη δεν θα κάνει πίσω από την επιθυμία της για δημοψήφισμα».
Σε επιστολή της η εκπρόσωπος της ΟΕΔ Μαρία Κέκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρο Βούγικαι τον Γενικό Γραμματέα Δήμου Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει την επιστολή που έλαβε χθες η ΟΕΔ σχετικά με την νομιμότητα του αιτήματος των 23.214 δημοτών Θεσσαλονίκης για την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος.
«Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι οι υπηρεσίες του Δήμου, υπερβαίνοντας τις αρμοδιότητες που τους απονέμει ο νόμος, προχώρησαν σε αυθαίρετες ερμηνευτικές κατασκευές, προκειμένου να αποτρέψουν την διενέργεια του δημοψηφίσματος και την ελεύθερη έκφραση της βούλησης των δημοτών της Θεσσαλονίκης για ένα κρίσιμο θέμα της πόλης
Συγκεκριμένα:
Α) Η διοίκηση υποστηρίζει, ότι δήθεν «διαπιστώνεται η απουσία νόμιμων υπογραφών» κατ’ επίκληση του άρθρου 3 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αγνοώντας ότι το άρθρο 3 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας εφαρμόζεται όταν ο πολίτης αιτείται την έκδοση διοικητικής πράξης. Η αίτηση που αναφέρει το άρθρο 134 ν. 4555/2018 δεν αφορά, όμως, στην έκδοση διοικητικής πράξης, αλλά στην προκήρυξη δημοψηφίσματος, δηλαδή μιας πράξης που εκκινεί την διαδικασία πολιτικής συμμετοχής των δημοτών. Επομένως, η προσφυγή στο άρθρο 3 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας είναι νομικά εσφαλμένη και παρελκυστική.
Β) Αντίθετα με όσα αναληθή υποστηρίζει η υπηρεσία, το αίτημα υπογράφεται από τον απαιτούμενο αριθμό εκλογέων-δημοτών. Πραγματικά, οι 23.214 πολίτες υπέγραψαν είτε σε έγχαρτο αντίτυπο της αίτησης είτε ηλεκτρονικά, θέτοντας το ονοματεπώνυμο τους (και άλλα στοιχεία, αναγκαία για την διαπίστωση της ιδιότητας του δημότη) υπό το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, η ηλεκτρονική υπογραφή είχε την μορφή υπεύθυνης δήλωσης του αιτούντος, ώστε να μην καταλείπεται καμιά αμφιβολία ούτε για την ταυτότητα ούτε για την βούληση του υπογράφοντος»
Η ΟΕΔ τονίζει ότι το δικαίωμα να προκαλέσουν οι δημότες την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος είναι πολιτικό -συμμετοχικό δικαίωμα, υπογραμμίζοντας ότι ο νομοθέτης επιβεβαίωσε τον παραπάνω χαρακτήρα του και ΄’΄’.(Τίτλος του κεφαλαίου Η΄ (άρθρα 133-151) του ν. 4555/2018).
Χαρακτηρίζει εντελώς προσχηματική και νομικά χωρίς έρεισμα την απαίτηση της διοίκησης να προχωρήσει η ίδια σε επαλήθευση της υπογραφής των 23.214 δημοτών επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο καταλύει το παραπάνω δικαίωμα και περιορίζει αφόρητα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα αναφοράς στις αρχές (άρθρο 10 Συντ.) και συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας (άρθρο 5Α Συντ.),
Τέλος στην επιστολή της αναφέρει ότι «η προσθήκη από την διοίκηση προϋποθέσεων που δεν προβλέπει ο νόμος θίγει βάναυσα την αρχή της νομιμότητας» και ζητά να αρθεί η παρανομία, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία για την διενέργεια του δημοψηφίσματος με τον έλεγχο των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος και την συζήτηση του αιτήματος από το Δημοτικό Συμβούλιο.

