in

«Ο χρυσός είναι αίμα, Eldorado φύγε!»-Οδοιπορική δράση στις Σκουριές (Φωτορεπορτάζ)

Κείμενο-φωτογραφίες: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Την Κυριακή 26 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη κοινή δράση κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας της Eldorado σε Ελλάδα και Τουρκία, που στις Σκουριές αφορούσε πεζοπορία στο βουνό του Κακάβου γύρω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην ΒΑ Χαλκιδική. Τη δράση διοργάνωσαν από κοινού η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης και Μεγάλης Παναγίας, η πρωτοβουλία «Μας σκάβουν το λάκκο», η πρωτοβουλία Kazma Birak, η πλατφόρμα EGECEP και το Climate Justice Coalition από την Τουρκία και διεξήχθη ταυτόχρονα στις δύο χώρες, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε δράση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία της εταιρείας στον Καναδά.

Με αφετηρία την πλατεία της Μεγάλης Παναγίας όπου έγινε μικροφωνική ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις και προθέσεις της εταιρείας, στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία κατοίκων της περιοχής και αλληλέγγυων, σε μια διαδρομή εννέα χιλιομέτρων μέσα από γραφικά μονοπάτια γεμάτα καρπούς και ποικιλομορφία χλωρίδας, τα οποία παρά την απαράμιλλη ομορφιά, την επιβλητική φύση και το δέος που προκαλεί το αρχέγονο δάσος των Σκουριών κάθε εποχή, ένιωθε κανείς αβίαστα αυτόν τον σημαντικό πνεύμονα του τόπου μας να αιμορραγεί. Ανάμεσα στα πουλιά και τα θροΐσματα των γιγάντιων δέντρων ακούγονταν εκρήξεις, ανάμεσα στα πεσμένα φύλλα σκοντάφταμε σε εκ νέου τοποθετημένες κορδέλες και πασσάλους που χαράσσουν νέες αποψιλώσεις ολόκληρης πλαγιάς. Καινούριοι φράχτες επεκτείνουν την ήδη ολοκληρωτική καταστροφή, καινούρια οδικά δίκτυα ξεφύτρωσαν ενώ υλοποιούνται ήδη τα επεκτατικά έργα των εγκαταστάσεων. Είδαμε το θηριώδες εργοστάσιο κι αντικρύσαμε μια τεράστια βιομηχανική περιοχή εκεί που κάποτε ήταν παρθένες δασικές διαδρομές. Φτάσαμε στο πλησιέστερο σημείο του open pit για να καταλήξουμε στο χώρο όπου πραγματοποιείται επί σειρά ετών το δεκαήμερο κάμπιγκ ενάντια στις εξορύξεις χρυσού-χαλκού.

Βασικό θέμα της επικαιρότητας κάθε τόσο είναι η έλευση της αφρικανικής σκόνης. Μετράμε τα ποσοστά κάθε φορά που ο άνεμος, είναι ικανός να φέρνει από χιλιόμετρα μακριά την άμμο της ερήμου. Τα κανάλια διαρκώς βομβαρδίζουν με το θέμα αυτό και προειδοποιούν τις ευάλωτες ομάδες να λάβουν όλα τα μέτρα προφύλαξης. Αλήθεια πόσο ενημερωμένοι είμαστε για τις επιπτώσεις μιας ανοιχτής εξόρυξης; Πόσο πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία βρίσκεται το μεταλλείο της Ελληνικός Χρυσός; Θα μάθουμε ποτέ τα νούμερα και τα ποσοστά αντίστοιχων μετρήσεων όταν ξεκινήσει η ανοιχτή εξόρυξη;

Η ενημέρωση και η αντίσταση είναι χρέος στις επόμενες γενιές. Ο αγώνας για το περιβάλλον, το νερό, την ίδια τη ζωή, συνεχίζεται. Οι φετινές ημερομηνίες του δεκαημέρου έχουν ήδη ανακοινωθεί και αφορούν  τις ημέρες 19-28 Ιουλίου.

Ακολουθούν φωτογραφίες της οδοιπορικής δράσης

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καταγγελία πολίτη για την εγκατάλειψη των λεωφορείων του ΟΑΣΘ – Ανοιχτό δάπεδο σε εν κινήσει λεωφορείο (φωτό)

Ήταν εξισωτιστές οι «πρωτόγονοι»; Του Χρήστου Λάσκου