Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν τηλεοπτικός σχολιαστής, Σταν Κόλιμορ, επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα των διαδικτυακών επιθέσεων σε αθλητές και όχι μόνο, καλώντας τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να κάνουν κάτι για να περιορίσουν το φαινόμενο.
Στις μέρες μας, ένα μεγάλο μέρος των ποδοσφαιριστών και γενικότερα των αθλητών χρησιμοποιεί το twitter. Τα περισσότερα προφίλ είναι αληθινά και μάλιστα αρκετές φορές παίκτες έχουν τιμωρηθεί λόγω των σχολίων που γράφουν εν βρασμώ ψυχής. Καλυμμένοι πίσω από το πέπλο της ανωνυμίας, όμως, από την κατάσταση αυτή επωφελούνται όσοι για τους δικούς τους λόγους θέλουν να επιτεθούν στα πρόσωπα αυτά.
Πρόσφατο θύμα ο Σταν Κόλιμορ, στον οποίο κάποιοι επιτέθηκαν ρατσιστικά και του έστειλαν απειλές για τη ζωή του, επειδή τόλμησε να… εκφράσει αρνητικά σχόλια για τον Λουίς Σουάρες της Λίβερπουλ στον αέρα του talkSPORT. Το θέμα πήρε διαστάσεις και το βρετανικό δίκτυο, προς τιμήν του, αποφάσισε να δράσει για να προστατέψει τον εργαζόμενό του. Έχοντας πάνω από τρία εκατομμύρια followers σε όλες τις πλατφόρμες και τις εκδόσεις του, αποφάσισε να μποϊκοτάρει το twitter, μέχρι να δει ότι η εταιρεία λαμβάνει δράση για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Ο Κόλιμορ έκλεισε το προφίλ του για 12 ώρες και στη συνέχεια το άνοιξε ξανά.
Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση το talkSPORT αναφέρει: «Ο εκτελεστικός διευθυντής του talkSPORT, Σκοτ Τόντον, έγραψε στο twitter για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του σταθμού για την προφανή έλλειψη υποστήριξης στον παρουσιαστή Σταν Κόλιμορ, μετά από μια σειρά καταχρηστικών μηνυμάτων που του εστάλησαν στο twitter αυτή τη βδομάδα. Επιπρόσθετα, ο σταθμός σταματά να υποστηρίζει το twitter και αδρανοποιεί τους λογαριασμούς του, μέχρι να αισθανθεί ότι το twitter ανταποκρίνεται όπως πρέπει. Δεν θα υπάρχουν αναφορές στο twitter στον ‘αέρα’ του talkSPORT, στο περιοδικό Sport, καθώς και στις ψηφιακές πλατφόρμες». Στη συνέχεια, κάλεσε την εταιρεία να συνεργαστεί με τις αρχές όποτε υπάρχουν τέτοια ξεκάθαρα κρούσματα.
Πριν δύο χρόνια, δύο φοιτητές συνελήφθησαν έπειτα από προσβλητικά «τιτιβίσματα» και ο ένας έκανε 200 ώρες κοινωνικής εργασίας, ενώ ο δεύτερος έμεινε στη φυλακή για 56 μέρες. Από τότε, το twitter άλλαξε την πολιτική του και για να δώσει πληροφορίες για κάποια προφίλ χρειάζεται επίσημο αίτημα από την αστυνομία, αρκετός χρόνος και διαδικασίες που ουσιαστικά δίνουν το ελεύθερο στους δράστες να συνεχίσουν το έργο τους.
Ο Κόλιμορ τόνισε: «Έχω μιλήσει πολλές φορές στην αστυνομία του Στάφορντσαϊρ και σε άλλες αστυνομικές δυνάμεις, που απλά χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο, επειδή θέλουν να κάνουν πράγματα αλλά το twitter δεν τους βοηθάει .Το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί ένα κενό για αντισημιτικές συμπεριφορές, ρατσιστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις, καθώς και για κακοποίηση των αναπήρων. Και αυτό είναι ξεκάθαρα παράνομο, όπως παντού».
Ο πρώην επιθετικός της Φόρεστ και της Λίβερπουλ ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ απλό για τον καθένα να έχει περισσότερα του ενός προφίλ και όταν τιμωρείται το ένα να αναλαμβάνει δράση του από τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια, έκανε retweet κάποια από τα ρατσιστικά σχόλια που έλαβε, ζητώντας από την εταιρεία να λάβει δράση. Εκείνη απλά ένιψε τας χείρας της.
Προφανώς, ο Κόλιμορ δεν είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος που λαμβάνει προσβλητικά tweets από οπαδούς αντίπαλης ομάδας, ρατσιστές, ή απλά άτομα με διαταραγμένη προσωπικότητα. Το θέμα παίρνει διαστάσεις και οι αρμόδιοι καλούνται να το λύσουν. Για τους ποδοσφαιριστές, ο κόσμος του twitter αποτελεί μια τεράστια κερκίδα από φίλους και αντιπάλους. Μόνο που οι απέναντι, είναι ήσυχοι ότι δεν πρόκειται να υποστούν κυρώσεις αν ξεπεράσουν τα όρια…
Αναδημοσίευση από το Otherside Football.