in ,

Νίπτουν τας χείρας τους για τους πρόσφυγες από την Αφρική

Νίπτουν τας χείρας τους για τους πρόσφυγες από την Αφρική

Μίνι σύνοδος πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των ηγετών από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), και από τρεις αφρικανικές (Λιβύη, Νίγηρας και Τσαντ). Παρούσα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Θεωρητικά, ο στόχος της συνόδου ήταν η εξεύρεση μίας κοινής λύσης για τη μετακίνηση προσφύγων από τις αφρικανικές χώρες στη «γηραιά ήπειρο». Πραγματική επιδίωξη, όμως, των Ευρωπαίων -όπως φάνηκε από την τελική συμφωνία- ήταν η καθήλωση των προσφύγων στην Αφρική, όπου θα εξετάζονται επιτόπου τα αιτήματα ασύλου σε ειδικά διαμορφωμένα κέντρα μεταναστών, έτσι ώστε να εκμηδενιστεί η μετακίνηση Αφρικανών σε ευρωπαϊκές χώρες. Τη σχετική πρόταση είχε κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

Έτσι, ερήμην των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών-μελών, μόλις τέσσερις χώρες της Ε.Ε. έφτασαν σε συμφωνία για χορήγηση ασύλου μόνο σε «ιδιαίτερα ευάλωτους» πρόσφυγες, οι οποίοι θα φιλοξενούνται σε «κοινωνικές δομές» στην Αφρική, αδιαφορώντας για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διάσωση προσφύγων

Επίσης προφανές είναι ότι οι τέσσερις Ευρωπαίοι, με καρότο την οικονομική βοήθεια, εκμεταλλεύονται τις ανάγκες των χωρών της «μαύρης ηπείρου» με τις οποίες προέβησαν στη συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς Λιβύη, Νίγηρας και Τσαντ συνιστούν τρία από τα τα πιο φτωχά, διεφθαρμένα και πολιτικά ασταθή κράτη της Αφρικής.

Όπως αναφέρθηκε, η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να προσφέρει αναπτυξιακή βοήθεια και χρηματοδότηση στους Αφρικανούς εταίρους της, σε αντάλλαγμα για τη συνδρομή τους στην εξάλειψη της ροής των οικονομικών μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμφωνία φαίνεται να καθησυχάζει τόσο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που βλέπει τη δημοτικότητά του να ολισθαίνει επικίνδυνα, όσο και τη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη μίνι-σύνοδο, η Μέρκελ υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει «ανθρωπιστική ευθύνη» για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών ανθρώπων που επωφελούνται από την απελπισία των προσφύγων. Η καγκελάριος τόνισε ότι στηρίζει τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης για εκείνους που μετακινούνται για ανθρωπιστικούς λόγους, κάνοντας μία σαφή διάκριση από εκείνους που επιδιώκουν «να φτάσουν στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους».

Η νόμιμη μετανάστευση θα πρέπει να συνδυαστεί με τον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης, είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «πολύ, πολύ σημαντικό».

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τρόποι χρήσης της ιστορίας: Αντιολοκληρωτισμός. Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Τριήμερες εκδηλώσεις Μνήμης για τα 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη