in ,

Νίκη όλων των εργαζομένων η ακύρωση της απόλυσης του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

Άκυρη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ), Νίκου Τζανετή, από την εταιρεία «EDILMAC», εργολάβο που λειτουργεί το μεταλλείο της Ολυμπιάδας για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε προχωρήσει στην απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης και της διεκδίκησης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και επίλυσης άλλων εργασιακών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Για την απόλυσή του η εργοδοσία επικαλέστηκε «πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του», προκειμένου να αιτιολογήσει «σπουδαίο λόγο» σύμφωνα με τον νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη και να ξεμπερδεύει με την ενοχλητική παρουσία του και ταυτόχρονα να δώσει σημαντικό χτύπημα στο Σωματείο και τη δράση του.

Ο πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ κατέθεσε αγωγή ζητώντας την ακύρωση της απόλυσης και την επιστροφή στη θέση εργασίας του ως μηχανικού – τεχνικού Ασφαλείας, η οποία συζητήθηκε στο δικαστήριο στις 19/1/2022, ενώ η απόφαση εκδόθηκε στις 29/4/2022 και έγινε γνωστή τη Δευτέρα 9 Μάη.

Το δικαστήριο, λοιπόν, έκρινε ότι δεν αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας, αντίθετα αποδείχθηκε ότι «εκτελούσε επαρκώς τα καθήκοντά του χωρίς σε καμία περίπτωση να επιδεικνύει ολιγωρία ή απροθυμία εκτέλεσης των καθηκόντων του».

Επομένως, έκρινε άκυρη την απόλυση και υποχρεώνει την «EDILMAC» να αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ενάγοντος με την απειλή χρηματικής ποινής 150 ευρώ για κάθε μέρα άρνησης συμμόρφωσής της στην απόφαση. Να του καταβάλει μισθούς υπερημερίας για το χρονικό διάστημα από 29/7/2021 μέχρι 19/1/2022, με τον νόμιμο τόκο. Να του καταβάλει το ποσό των 500 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Και τέλος την καταδικάζει να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα.

ΣΕΜΛΑ: «Μεγάλη νίκη για όλη την εργατική τάξη της χώρας»

«Μεγάλη νίκη για όλη την εργατική τάξη της χώρας» χαρακτηρίζουν την ακύρωση της απόλυσης του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ), Νίκου Τζανετή και την υποχρέωση της εργοδοσίας να τον επαναπροσλάβει, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής και το Σωματείο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Κ. Μακεδονίας.

Τα Σωματεία σημειώνουν ότι εργοδοσία και κυβέρνηση «έφαγαν τα μούτρα τους» «στην προσπάθεια τους να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους με συνδικαλιστικές διώξεις και να επιβάλουν “σιγή νεκροταφείου” στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι οι αντεργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη, ανατρέπονται στην πράξη από τους δίκαιους ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων.

Μία νίκη που επετεύχθη με τον αγώνα του Συνδικάτου (ΣΕΜΛΑ), που βρήκε τη μεγαλειώδη αλληλεγγύη από εκατοντάδες εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και χιλιάδες εργαζόμενους που εκφράστηκε με πολλούς τρόπους στην πράξη. Συνέβαλαν σε αυτήν τη μάχη οι πρωτοβουλίες που πήραν εργατικά σωματεία καταδικάζοντας τη συνδικαλιστική απόλυση με πολύμορφες κινητοποιήσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, αυτοκινητοπορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας, ψηφίσματα, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια. Συνέβαλε η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στα μεταλλεία που καταδίκασαν την απαράδεκτη απόλυση.

Έτσι έγινε πράξη το σύνθημα ένας για όλους και όλοι για έναν, αναγκάζοντας και τη δικιά τους αστική δικαιοσύνη να πάρει την απόφαση που βροντοφώναζαν οι εργαζόμενοι επί 10 μήνες “Πάρτε πίσω την απόλυση”.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται! Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, αρκεί να αξιοποιήσουμε τη θετική πείρα των αγώνων μας και σε μια σειρά χώρους όπως στη COSCO, στην “efood”, στους οικοδόμους. Όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε ενωμένοι να παλέψουμε για ζωή και δουλειά με δικαιώματα στο ύψος των αναγκών μας και να τα κερδίσουμε. Αρκεί να ξεμπερδέψουμε από τους γνωστούς “νεροκουβαλητές” της εργοδοσίας που λειτουργούν ως “πέμπτη φάλαγγα” ανάμεσά μας τρομοκρατώντας τους εργάτες, σπέρνοντας την ηττοπάθεια και ξεπουλώντας τους αγώνες των εργατών.

Οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα όταν είναι ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι διεκδικώντας για τα δίκαιά τους, έχουν την αλληλεγγύη της υπόλοιπης εργατικής τάξης, αναδεικνύοντας τον πραγματικό αντίπαλο που δεν είναι άλλος από τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

Συνεχίζουμε!».

Πηγή: 902.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Αυτούς στο σκοτάδι δεν τους βλέπει κανείς»: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα Τρίκαλα

Κάτοικοι Σβώλου για φοιτητικό κίνημα: «Για αυτά τα περήφανα παιδιά οι πόρτες της Γειτονιάς μας θα είναι πάντα ανοιχτές!»