Ο Prince Jerry, 25 ετών, ήταν πτυχιούχος Χημείας και συνέχιζε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο τα τελευταία 2,5 χρόνια, αφού έφτασε στην Ιταλία με μία βάρκα από τη Λιβύη. Στα μέσα Ιανουαρίου απορρίφθηκε η αίτηση παραμονής του και έπεσε «σε βαθιά κατάθλιψη», σύμφωνα με κοντινούς του ανθρώπους. Έμενε στη Tortona του Piemonte.
Του Lorenzo Tondo για το theguardian.com
Οι ιταλικές αρχές απορρίπτουν κατά εκατοντάδες άδειες παραμονής και έχουν αρχίσει να μετακινούν μετανάστες από τα κέντρα, από τότε που εφαρμόστηκαν τα σκληρά μέτρα για τη μετανάστευση. Ο νόμος Σαλβίνι, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, αφήνει εκτός οποιαδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας όσους και όσες δεν έχουν την προσφυγική ιδιότητα.
«Αφού ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να βασιστεί στην ανθρωπιστική βοήθεια που ακυρώθηκε με τον πρόσφατο νόμο, ένα αγόρι μας αφαίρεσε τη ζωή του», είπε ο π. Giacomo Di Martino, από τη φιλανθρωπική οργάνωση Migrantes.
Ο π. Alex Zanotelli, μέλος της ιεραποστολής Comboni της Verona, περιέγραψε το θάνατο του Jerry ως «μια κρατική δολοφονία, μια αρνητική συνέπεια του νόμου Σαλβίνι, ο οποίος εκτός από ανασφάλεια παράγει και θάνατο».
Τον Οκτώβριο, ο 22χρονος Jawo Amadou από την Γκάμπια αυτοκτόνησε σε ένα κέντρο υποδοχής στην Castellaneta Marina του Taranto. Η άδεια παραμονής του θα έληγε τον Μάρτιο του 2019 και η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί το 2016. Τον Ιούλιο ένας 23χρονος Αφγανός αυτοκτόνησε στην Καμπούλ αφού απελάθηκε από τη Γερμανία μαζί με 68 ακόμα άτομα.
«Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες που περιθάλπτουμε έχουν περάσει τραυματικές εμπειρίες στο ταξίδι τους, σε πολλές περιπτώσεις με περιστατικά βίας και βασανιστηρίων στη Λιβύη», είπε στη Guardian η Lilian Pizzi, ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Ρώμη.
«Όταν φτάνουν στην Ευρώπη τραυματίζονται ξανά από αυθαίρετες πολιτικές που περιορίζουν τα δικαιώματά τους και από την ατμόσφαιρα μίσους και ρατσισμού που μεγενθύνεται από τα ΜΜΕ. Όλα αυτά επιδεινώνουν την άισθηση αδυναμίας και αποκλεισμού».
Πηγή: theguardian.com
Φωτογραφία: Luca Zennaro/EPA