Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια θα πραγματοποιηθεί σήμερα, χωρίς την συμμετοχή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχηματισμό κυβέρνησης, που δεν είχε αποτέλεσμα, ξεκινούν σήμερα νέες προσπάθειες από τον Καρόλο Παπούλια.
Συγκεκριμένα,όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 19:30, ο Κάρολος Παπούλιας θα συγκαλέσει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη.
Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖα επισημαίνεται πως “η άμεση δημοσιοποίηση των πρακτικών της χθεσινής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών των τριών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αυτονόητη υποχρέωση της Προεδρίας, προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και να σταματήσει η παραφιλολογία στα ΜΜΕ, σχετικά με τις θέσεις και τις προθέσεις των κομμάτων.
Στη συνέχεια, ανακοινώνεται πως “ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν έχει πρόθεση να συμμετέχει σε επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, είναι στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε για κατά μόνας συνάντηση μαζί του, είτε για σύσκεψη με όλα τα κόμματα της Βουλής, εκτός φυσικά της Χρυσής Αυγής”.
Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο των επαφών του για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε αρχικά με τους αρχηγούς των κομμάτων που έλαβαν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στη συνέχεια με καθένα από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Ωστόσο, οι συναντήσεις με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξαν, όπως φαίνεται, άκαρπες.
Από την πλευρά τους ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για το «αδιέξοδο», ενώ ο Φώτης Κουβέλης επιμένει σε «οικουμενική κυβέρνηση» με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Στη συνέχεια σε επίσημη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε την εντολή του λαού, δεν δέχεται ούτε τον σχηματισμό αλλά ούτε και την ανοχή σε μία κυβέρνηση συνεργασίας». «Ειλικρινά δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.
«Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ, συμπίπτουν στη θέση για κυβέρνηση ως τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, ωστόσο, επανέλαβε ότι προϋπόθεση είναι να συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επέκρινε για τη στάση του, κάνοντας λόγο για «νέου τύπου αλαζονική συμπεριφορά».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνει συνένοχος σε μιά κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο», απαντάει ο Αλέξης Τσίπρας και τους καλεί αν επιθυμούν, και με δεδομένο ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν συμφωνήσει τις προηγούμενες ημέρες, άρα συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία, να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Για «πολιτική ανηθικότητα» και «αθλιότητα» κατηγόρησε η ΔΗΜΑΡ τον Αλέξη Τσίπρα με ανακοίνωσή της.
Επτά προτάσεις κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.Μεταξύ αυτών η ανακήρυξη της ΑΟΖ, η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, η συγκρότηση επιτροπής λογιστικής ελέγχου των δανείων που συνήφθησαν από το 1974, δέσμευση των κομμάτων για αλλαγή της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών και διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων.
Συναντήση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε και Η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αφού επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, η γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι οι διερευνητικές εντολές εξελίχθηκαν σε «σόου κοροϊδίας του λαού», καθώς «έδειξαν την ανευθυνότητα» των μεγάλων κομμάτων, τα οποία «κρύβονται» από τα μεγάλα προβλήματα, θέτοντας κόκκινες γραμμές για «επιλεκτικούς στόχους», αντί να καλύπτουν όλα τα ζητήματα που θα απασχολούσαν μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, δήλωσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής.
«Λυπάμαι. Κάθε πολιτική δύναμη ας αναλάβει τις ευθύνες της» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης κατόπιν της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι κατέθεσε ενώπιον του Κάρολου Παπούλια την πρότασή του περί συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης στη βάση της παραμονής στην Ευρωζώνη και της αποδέσμευσης από τις ρυθμίσεις του Μνημονίου, και με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων όπως τις κατέταξε η ετυμηγορία της 6ης Μαΐου ως εγγύηση βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας.