Νέο γύρο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι εργαζόμενοι σε ΕΘΕΛ και Μετρό την επόμενη εβδομάδα, μετά την κατάθεση στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου για τις συγκοινωνίες. Έκτακτες γενικές συνελεύσεις έχουν συγκληθεί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να καθοριστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων. Ήδη οι εργαζόμενοι στο λεωφορεία της ΕΘΕΛ εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη. Το απόγευμα της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των αστικών συγκοινωνιών.
Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκε ο όρος για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και πλέον γίνεται λόγος για αντικατάστασή τους, στο πλαίσιο των νέων οργανισμών. Επίσης, δίνεται προτεραιότητα στην κατηγορία αποσπασμένων εργαζομένων για τις υποχρεωτικές μετατάξεις, εκτός του ομίλου ΟΑΣΑ. Από τις μετατάξεις εξαιρούνται όσοι εργαζόμενοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους κάνουν λόγο για προσχηματικό διάλογο του υπουργείου και δηλώνουν ότι καταπατήθηκαν οι κόκκινες γραμμές που είχαν θέσει ως αρχή, σχετικά με την μη κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκοινωνιών και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, το υπουργείο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεσμεύεται για το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, αλλά είχε δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή του για το δεύτερο.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό απειλούν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην κατάργηση των συμβάσεων εργασίας και την επαναδιαπραγμάτευσή τους σε μηδενική βάση. Οι εργαζόμενοι είχαν διευκρινίσει ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο έπαιρνε αρνητική θέση στην πρόσφατη συνάντση, θα υλοποιούσαν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης για νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων.