Έκκληση προς τον Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπερυ, Τζάστιν Ουέλμπι, να παρέμβη στη Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, για την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ υπογράφουν εξήντα διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η βορειοϊρλανδή κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μάριντ Μαγκουάιρ, ο Νόαμ Τσόμσκυ, ο Ολιβερ Στόουν, ο πρώην διευθυντής της Λε Μοντ Ντιπλοματίκ Αλαίν Γκρές και, από ελληνικής πλευράς, ο Μανώλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.
Στην επιστολή, η κράτηση του Ασανζ χαρακτηρίζεται «άδικη και βάναυση», τονίζεται ότι μόνον οι ΗΠΑ τον διώκουν, για καθαρά πολιτικούς λόγους και επειδή έκανε το καθήκον του σαν δημοσιογράφος και ζητείται να μην επιτραπεί να μετατραπεί η Βρετανία σε «εργαλείο καταπίεσης των ΗΠΑ».
Εν τω μεταξύ, το δικαίωμα να καταθέσει παραχώρησε στον Τζούλιαν Ασάνζ η βρετανική δικαιοσύνη, μετά το αίτημα Ισπανού δικαστή, που διερευνεί τις κατηγορίες περί κατασκοπείας της Ισπανικής Εταιρίας UC Global, που περιφρουρούσε την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όσο ο Ασανζ φιλοξενούνταν εκεί.
H Εταιρία UC Global φέρεται να τον κατασκόπευε για λογαριασμό της CIA και να έχει παραδώσει στους αμερικάνους όλες τις συνομιλίες του Ασανζ με τους δικηγόρους του. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Νταβίντ Μοράλες, καυχιέται ότι «τώρα δουλεύει για τη σκοτεινή πλευρά».
Ο Ισπανός δικαστής Χοσέ ντε λά Μάτα έλαβε την άδεια να μιλήσει μέσω ίντερνετ με τον Ασανζ στις 20 Δεκεμβρίου, οπότε και θα μεταφερθεί από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέρλματς, όπου κρατείται, στα δικαστήρια του Ουεστμίνστερ.
Την κατασκοπεία εις βάρος του Ασανζ και για λογαριασμό της CIA αποκάλυψε τον περασμένο Ιούλιο η Ισπανική εφημερίδα Ελ Παϊς, που έφερε επίσης στο φως τον τρόπο με τον οποίο είχαν τοποθετηθεί μικρόφωνα στην πρεσβεία του Ισημερινού «εν αγνοία όλων των ενδιαφερομένων και θιγομένων πλευρών» και πως «το ηχογραφημένο υλικό παραδίδονταν σε αρχές του Ισημερινού και πράκτορες των ΗΠΑ».
Ο δικαστής ντε λα Μάτα απέστειλε στις βρετανικές αρχές το αίτημα για την κατάθεση Ασάνζ στις 25 Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με τις ισπανικές εφημερίδες, δεν υπήρξε ιδιαίτερη προθυμία για την εξέτασή του. Οι βρετανικές αρχές προέβησαν σε κάθε δυνατή γραφειοκρατική καθυστέρηση, ενώ συνήηθως ανάλογα αιτήματα εγκρίνονται αυτόματα. Εν τέλει, μόλις την περασμένη εβδομάδα το αίτημα μεταφέρθηκε στον Ασανζ ο οποίος συμφώνησε και θα καταθέσει.
Πηγή: thepressproject.gr