in , ,

Νέα αυτοκινητοπομπή και πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στην καύση απορριμάτων

Διαδήλωση το Σάββατο 29 Μαΐου στις 12.00 με σημείο συγκέντρωσης τον Λευκό Πύργο θα πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμάτων. Η διαδήλωση διοργανώνεται στα πλαίσια της Πανελλαδικής μέρας δράσης κατά της καύσης απορριμμάτων, ενώ την Κυριακή 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπομπή σε πόλεις και χωριά της ανατολικής Θεσσαλονίκης φτάνοντας μέχρι την Μ.Ε.Α. Αγ. Αντωνίου Θέρμης. Υπενθυμίζουμε πως αντίστοιχη αυτοκινητοπομπή είχε πραγματοποιηθεί και σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης και του Λαγκαδά το Σάββατο 15 Μάη σε συνδιοργάνωση με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ασσήρου “Φίλοι της Γης” και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρει:

«Περιβαλλοντικές Κινήσεις απ’ όλη την Ελλάδα λέμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΑΦΗ ΤΟΥΣ, Λέμε ΝΑΙ στη μείωση του όγκου και την οικολογική διαχείρισή τους, προς το συμφέρον των πολιτών και μακριά από τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Μόνη απάντηση στο πρόβλημα των απορριμμάτων είναι ν’ αλλάξουμε τη γενεσιουργό αιτία της τεράστιας αύξησης του όγκου τους, την επιδίωξη δηλαδή μεγαλύτερου κέρδους για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέσα από την υπερκατανάλωση, την παραγωγή προϊόντων μιας χρήσης, την υπερβολική χρήση πλαστικών συσκευασιών, ώστε να εξοικονομηθούν και τεράστιοι φυσικοί και ενεργειακοί πόροι.

Διεκδικούμε μια άλλου τύπου διαχείριση με εφαρμογή της διαλογής στην πηγή με σύστημα πολλαπλών κάδων και ρευμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Αντί για χωματερές, μονάδες καύσης και Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), χρειαζόμαστε περισσότερες δομές διαλογής των ανακυκλώσιμων και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων. Η πρόοδος της τεχνολογίας και η σύγχρονη επιστημονική γνώση παρέχουν τη δυνατότητα για ένα τέτοιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, με δημόσιο χαρακτήρα, δημοκρατικό κοινωνικό σχεδιασμό και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, που θα λειτουργεί με για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι τα κέρδη της «βιομηχανίας των απορριμμάτων».

Ο διαγκωνισμός μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και των δημάρχων και περιφερειαρχών τους για την καλύτερη υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε. με την προώθηση της δήθεν «πράσινης, κυκλικής οικονομίας» εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της ζωής των εργαζομένων. Μέσα από μαζικούς κοινωνικούς αγώνες, με ένα κίνημα που θα κάνει υπόθεση των εργαζόμενων, της νεολαίας και του λαού, των  σωματείων και των συλλογικοτήτων του την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, με τον συντονισμό της δράσης των τοπικών κινημάτων στον Βόλο, την Θεσσαλονίκη, την Αττική και όλη την Ελλάδα, για ένα πανελλαδικό κίνημα που, με μαζικό δυναμικό ανυποχώρητο αγώνα, θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και θα επιβάλει ως μόνες πραγματικές λύσεις την μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την οικολογική διαχείρισή τους. Να απαιτήσουμε:

– Να σταματήσει η καύση που γίνεται σε ΑΓΕΤ (Βόλος και Μηλάκι-Εύβοια) και ΤΙΤΑΝ (Καμάρι Βοιωτίας) ενώ σχεδιάζεται σε ΤΙΤΑΝ (Ευκαρπία Θεσ/νίκης) κι αργότερα στη Δυτ. Μακεδονία κ.ά.
– Να μην υλοποιηθεί ο νέος ΕΣΔΑ, η δημιουργία των Μ.Ε.Α. και η μαζική εισαγωγή της καύσης απορριμμάτων.
– Να κλείσει επιτέλους ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της Ευρώπης και όλες οι εγκαταστάσεις στην Φυλή της Αττικής – Να μην δημιουργηθούν νέες χωματερές
– Μείωση και οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων υπέρ της κοινωνίας, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτών και κάτω από κοινωνικό έλεγχο
– Καμιά μετακύληση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων στους πολίτες με αύξηση των ανταποδοτικών τελών – Να πληρώσουν οι βιομηχανίες πραγματικοί παραγωγοί απορριμμάτων

ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΗ, ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΑ
ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ και τις Μ.Ε.Α. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εργασία και εργατικό κίνημα, πριν και μετά το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

«Δεν φοβόμαστε τα ερείπια, κουβαλάμε έναν καινούριο κόσμο, εδώ, στις καρδιές μας»