Ανακοίνωση στήριξης του Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυριύλας Πουλημένη εξέδωσε η Νέα Αριστερά Α’ Θεσσαλονίκης, με αφορμή την γνωστοποίηση της απορριπτικής απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, «η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου εξοντώνονται και η σχέση κράτους δικαίου και δημοκρατίας υπονομεύεται δραστικά».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Απορρίφθηκε, πριν από λίγες μέρες, η Έφεση του Alterthess, του Θεσσαλονικιού συνεργατικού ΜΜΕ και της δημοσιογράφου του Σταυρούλας Πουλημένη κατά της απόφασης που έκανε δεκτή αγωγή SLAPP (Στρατηγική Αγωγή Ενάντια στη Δημόσια Συμμετοχή) σε βάρος τους.
Η δημοσιογράφος και το Alterthess καταδικάστηκαν σε αποζημίωση του ενάγοντα κ. Ευστάθιου Λιάλιου, υψηλόβαθμου στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός», επειδή δημοσιοποίησαν το όνομα του, όταν αυτός καταδικάστηκε για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και ενώ το όνομα του είχε εκφωνηθεί δημόσια στο ακροατήριο του Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου!Το Εφετείο έκρινε ότι, παρότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης για τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρείας, με τις οποίες ρυπαίνεται και υποβαθμίζεται το περιβάλλον και γεννιέται κίνδυνος μόλυνσης υδάτων σε κάποιες θέσεις υδροδότησης των γειτονικών οικισμών, η δημοσιοποίηση του ονόματος και της επαγγελματικής ταυτότητας του ενάγοντα δεν ήταν αναγκαία για την πληροφόρηση του κοινού. Μάλιστα, στήριξε την κρίση του στην εκτίμηση ότι ο κ. Λιάλιος δεν είναι δημόσιο πρόσωπο!
Με άλλα λόγια: το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κοινό δεν δικαιούται να γνωρίζει ποιος καταδικάστηκε ως ποινικά υπεύθυνος για αδικήματα που αναπτύσσουν σοβαρές συνέπειες στο επίπεδο διαβίωσής του και στην υγεία του! Η λογοκριτική λειτουργία της απόφασης είναι ευρύτατη, καθώς το σκεπτικό της εκφοβίζει τους δημοσιογράφους και αποτρέπει την δημοσιοποίηση πληροφοριών για την πορεία μιας δίκης, όσο και αν αυτή είναι κοινωνικά ενδιαφέρουσα.
Εξίσου σοβαρός είναι, λοιπόν, και ο περιορισμός που επιβάλλει στην δημοσιότητα της δίκης: τιμωρώντας την αντικειμενική πληροφόρηση για όσα έλαβαν χώρα στο ακροατήριο, το Εφετείο συρρίκνωσε την δημοσιότητα της δίκης, που αποτελεί συνταγματική εγγύηση της ορθής απονομής της δικαιοσύνης και δημοκρατικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών.
Δεδομένου ότι η παρουσία των ενδιαφερομένων στο δικαστήριο είναι πρακτικά αδύνατη, το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ενημερώνουν το κοινό για την εξέλιξη της δίκης είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος της απονομής της δικαιοσύνης, να μπορούν δηλαδή οι πολίτες να αποτιμήσουν την αιτιολογία της απόφασης και να διαπιστώσουν αν οι δικαστές εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους να κρίνουν κατά το Σύνταγμα και τους νόμους.
Η απόφαση του Εφετείου είναι επομένως διπλά επικίνδυνη: τιμωρώντας την αντικειμενική πληροφόρηση για τις δίκες εκφοβίζει τους δημοσιογράφους και περιορίζει προληπτικά το έργο τους. Ταυτόχρονα, περιορίζοντας την συμμετοχή των πολιτών στην απονομή της δικαιοσύνης, διευρύνει ανησυχητικά την εξουσία των δικαστών να ελέγχουν την ροή της ενημέρωσης για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου εξοντώνονται και η σχέση κράτους δικαίου και δημοκρατίας υπονομεύεται δραστικά.
Γραφείο τύπου Νέας Αριστεράς Α Θεσσαλονίκης».
Διαβάστε σχετικά: Η έφεσή μας απορρίφθηκε: Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ελευθερία της πληροφόρησης