Σε νέα αναβολή της τοποθέτησης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας προχωρά η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου για τοποθέτηση της ΟΠΠΙ στις 17 Μαΐου. «Τα παιδιά της ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) αύριο ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, θα πάρουν ολιγοήμερη άδεια, και αρχές Ιουνίου ξεκινούν τις περιπολίες στα δύο μεγάλα κάμπους, αρχίζοντας από το ΑΠΘ, και συνέχεια στους χώρους Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης» ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Με δημοσίευμα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Καθημερινή είχε ήδη γνωστοποιήσει ότι η τοποθέτηση της ΟΠΠΙ καθυστερεί για τουλάχιστον ακόμα δύο εβδομάδες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αργήσει κι άλλο, ίσως και μετά το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus όχι ως ειδικό σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά ως ειδικοί φρουροί. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, η Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομοθεσίας του Αρχηγείου επεξεργάζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχετική τροπολογία, ενώ υπήρξε σκέψη και για συμμετοχή των νέων αστυνομικών σε σεμινάρια της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, σε πρώτο χρόνο τα 400 στελέχη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν στα campus είτε οπλοφορώντας είτε συνοδευόμενα από ένοπλους αστυνομικούς.
Σε δεύτερο χρόνο, και εφόσον οι πρυτανικές αρχές εγκαταστήσουν τουρνικέ και κάμερες ασφαλείας στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα διενεργούν ελέγχους στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να απαγορεύουν την είσοδο σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή τα στελέχη της ΟΠΠΙ θα τοποθετηθούν σε τέσσερα πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία είναι:
-Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
-Στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου (ΕΜΠ).
-Στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου (ΕΚΠΑ).
-Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Το ακριβές καθηκοντολόγιο των υπηρετούντων στις ΟΠΠΙ, θα καθοριστεί με εφαρμοστικό διάταγμα που παραμένει υπό διαμόρφωση από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Τάκη Θεοδωρικάκο και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τα μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν την παρουσία αστυνομίας μέσα στους χώρους του ΑΠΘ, ούτε κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών, ούτε όμως και στη διάρκεια της εξεταστικής ή των θερινών διακοπών. Το φοιτητικό κίνημα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται ένα πανεπιστήμιο χώρο διάδοσης ιδεών, κοινωνικοποίησης και συλλογικοποίησης των αντιστάσεων απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια μετατροπής του σε αστυνομικό παράρτημα, όπως εύστοχα έγραψαν με στένσιλ φοιτητές της Καλών Τεχνών στο προαύλιο της ΣΘΕ.