in

Νάουσα: «Λουκέτο» ανακοίνωσε η κλωστοϋφαντουργία «Βαρβαρέσος»-Δεκάδες απολύσεις εργαζομένων

Το κλείσιμο του εργοστασίου ανακοίνωσε την Μ. Δευτέρα η εργοδοσία της Κλωστοϋφαντουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα δηλώνοντας στους 130 εργαζόμενους της ότι θα απολυθούν. Η ανακοίνωση της απόλυσης ήρθε μετά από ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών όπου η εργοδοσία προχωρούσε σε αντεργατικές πρακτικές με την μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων που ανέρχονται πλέον στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στο alterthess ο Π. Κουτσουπιάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων τόνισε ότι από τους 130 εργαζόμενους οι 93 θα απολυθούν καθώς τις τελευταίες μέρες οι υπόλοιποι προχώρησαν μονομερώς στην καταγγελία της σύμβασής τους. Ως προς τι πρακτικές της εταιρείας ο κ. Κουτσουπιάς ανέφερε ότι εδώ και πέντε χρόνια η εργοδοσία ενημέρωνε τους εργαζόμενους ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές για τη διάσωση της επιχείρησης και μάλιστα πριν λίγο διάστημα είχαν πέσει, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση της εταιρείας και οι σχετικές υπογραφές. «Την Μ. Δευτέρα μας ανακοίνωσε ότι ο επενδυτής απέσυρε το ενδιαφέρον του. Μιλάμε για μια επιχείρηση που εδώ και μια εφταετία έπαιρνε δάνεια-με την τελευταία δόση να εκταμιεύεται στις 30 Ιουνίου του 2020  με παρέμβαση του τότε Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη- χωρίς να δεσμεύεται να ξεπληρώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους».

Ο ίδιος κατήγγειλε αντεργατικές πρακτικές από την πλευρά της εργοδοσίας απέναντι σε κάθε διεκδίκηση του σωματείου καθώς όπως τόνισε «η εταιρεία μας έτρεχε στα δικαστήρια (ακόμη και με αυτόφωρες συλλήψεις) προσπαθώντας να βγάλει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες που προκηρύσσαμε με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων μας».

«Η κίνηση της εργοδοσίας προκαλεί πολλά ερωτήματα για τα δικαιώματα και το μέλλον των εργαζομένων», σημειώνει και το σωματείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας: «Ύστερα από τόση κοροϊδία και κάλπικες υποσχέσεις, τόσα χρόνια απληρωσιάς οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα μας δικαίωμα, τη στιγμή μάλιστα η εργοδοσία χρωστάει στους συναδέλφους μας δεδουλευμένα δεκάδων χιλιάδων ευρώ».

Πριν λίγες μέρες το σωματείο πραγματοποίησε συνέλευση ενώ πραγματοποίησε και διαδήλωση στην πόλη της Νάουσας προκειμένου να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το τι συμβαίνει. Στην Νάουσα τα τελευταία 15 χρόνια έχει κλείσει το σύνολο των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας που συνολικά αριθμούσε 4.500 εργαζόμενους και εργαζόμενες κλωστοϋφαντουργίας, εξέλιξη που είχε τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη ζωή της περιοχής.

«Η πόλη έχει χάσει το 1/3 του πληθυσμού της και αυτό τα λέει όλα. Όταν δεν υπάρχει δουλειά ο κόσμος φεύγει, ψάχνει εργασία σε άλλες πόλεις ενώ τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό» συμπληρώνει ο κ. Κουτσουπιάς δηλώνοντας ότι ως σωματείο διεκδικούν να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις και παράλληλα αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την εξαθλίωση που έχουν υποστεί. «Ζητάμε να παγώσουν τα δάνεια των νοικοκυριών, να μην γίνει κανείς πλειστηριασμός, να μην κοπεί το νερό και το ρεύμα για τους απολυμένους-ες και να δοθεί σχετικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Ζητάμε επίσης ο χρόνος της ανεργίας μας να καταγραφεί ως συντάξιμος χρόνος» τονίζει.

«Το κλείσιμο του εργοστασίου σημαίνει μαράζωμα για την πόλη και το κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας αλλά και την πρακτική των εργοδοτών που μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τις ζωές των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής» καταλήγει στο σωματείο σε ανακοίνωσή του καλώντας όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Νάουσας να εκφράσει την συμπαράσταση του στο δίκαιο αγώνα τους.

.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η σεξουαλικότητα έχει ιστορία. Του Χρήστου Λάσκου

«Εξεγειρόμαστε για τον διωγμό φοιτητ(ρι)ών και συναδέλφων μας που καταγγέλλουν τη σφαγή στη Γάζα»