Το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα κατέθεσε πρόσφατα μία δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο έχει τα μαύρα του τα χάλια, την οποία δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει όταν και κι αν βγει στην κυβέρνηση. Ένα από τα κεντρικά στοιχεία αυτής της ιστορίας είναι η «λειτουργία» του ανθρώπινου δυναμικού. Το Εργατικό Κόμμα προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αξιολόγησης – επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σύστημα, μέσα από το οποίο θα προκύπτει ποιοι και ποιες μπορούν να δώσουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή, και να αμείβονται καλύτερα απ’ ότι σήμερα, και ποιοι και ποιες θα πρέπει να μετακινηθούν στα μετόπισθεν, σε βοηθητικές – διοικητικές θέσεις, και να αμείβονται χειρότερα απ’ ότι σήμερα.
Καταλαβαίνω πως πολλοί εκπαιδευτικοί εδώ στην Ελλάδα, βλέποντας την πρόταση του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος για την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, θα εντοπίσουν ομοιότητες με το σχέδιο που έχει για τη δημόσια εκπαίδευση αυτή η ελεεινή κυβέρνηση της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Καταλαβαίνω αλλά δεν συμφωνώ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως συμφωνώ με τα σχέδια επί χάρτου των Εργατικών, ειδικά για τις μειώσεις μισθών. Το κυρίαρχο σε αυτή τη συζήτηση είναι ένα καλύτερο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και σε αυτή τη βάση είναι τουλάχιστον ανόητο να αφήνουμε στην υπόθεση της αξιολόγησης να μας παίζει μονότερμα η χειρότερη κυβέρνηση που έχει υπάρξει στην Ελλάδα από τη χούντα.
Σε αυτή τη συζήτηση, προφανώς, υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι, νομίζω όμως πως μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ένας από τους όρους για να δουλεύει κάποιος/κάποια στο δημόσιο είναι να υπηρετεί το κοινό καλό, και αυτό μόνο κάτι το αφηρημένο δεν είναι, έχει δηλαδή πολλά αντικειμενικά σημεία που μπορούν να μετρηθούν, προφανώς, όχι υπό τη σκιά αυτής της ελεεινής κυβέρνησης της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς που στόχο έχει να… σκοτώσει το κοινό καλό. Καθώς το τρένο της μεγάλης πολιτικής Αλλαγής πλησιάζει στον επόμενο σταθμό, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι θα χρειαστεί να εφεύρουμε νέα εργαλεία, λέξεις, νέα αριθμητική.
Ο alterthess ιανός