Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν ΕΛΜΕ και Σύλλογοι εκπαιδευτικών στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης σε ημερίδα ενημέρωσης του Υπουργείου Παιδείας για το πρόγραμμα «Δράσεις Ενεργού Πολίτη».
Οι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση επιτίθεται με πρωτοφανή αυταρχισμό στους εκπαιδευτικούς που αντιστέκονται στην αξιολόγηση μιλά ανερυθρίαστα για «Δράσεις του ενεργού πολίτη».
Στην ημερίδα θα απεύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας που τελικά δεν παρέστη. Οι εκπαιδευτικοί φώναξαν συνθήματα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ομιλίας του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘΑ Ιωάννη Κατσαρού. Παράλληλα πήραν τον λόγο ενώ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλ. Κόπτσης ζητούσε την αποχώρησή τους .
«Η γενίκευση της αξιολόγησης, το τσουνάμι των πειθαρχικών, ο ανταγωνισμός/κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, η σχολική αυτονομία και η διείσδυση των επιχειρήσεων στη δημόσια εκπαίδευση, αρχής γενομένης από τα Ωνάσεια Σχολεία και τις Ακαδημίες επαγγελματικής εκπαίδευσης, η καθιέρωση διευθυντών-μάνατζερ με υπερεξουσίες, η εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (International Baccalaureate – IB), η «γονεϊκή επιλογή σχολείου», η διάλυση των εργασιακών και συλλογικών μας δικαιωμάτων, η συνεχιζόμενη λιτότητα και ο εμπαιγμός στους μισθούς, οι ιδιωτικοποιήσεις που (όπως στα Τέμπη) δολοφονούν κ.ά. σηματοδοτούν τη συνολική αντιδραστική αλλαγή του DNA του δημόσιου σχολείου. Διαμορφώνουν ένα σχολείο επιχείρηση, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και όχι στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και της νεολαίας, με υποταγμένους εκπαιδευτικούς να «διδάσκουν» σε ένα ζοφερό τοπίο, φόβου, πειθάρχησης και χειραγώγησης, πλήρους εξουθένωσης, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση, υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης και χωρίς στοιχειώδη παιδαγωγική ελευθερία, όπου η ελευθερία της σκέψης, ο ανθρωπισμός και η κριτική παιδαγωγική θα βρίσκονται στο στόχαστρο!» σημειώνουν στις ανακοινώσεις του οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών που συμμείχαν στη διαμαρτυρία δηλώνοντας ότι ο αγώνας τους δε θα φιμωθεί.