Θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα-Δύναμη Ανατροπής» που κατέθεσε σχετικό ψήφισμα το οποίο υπερψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητά να σταματήσει κάθε κίνηση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ζητά επίσης την ακύρωση της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια. Ζητάει τέλος την ακύρωση του Διαγωνισμού για τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) του λεκανοπεδίου Αττικής που εμπλέκει ιδιωτικά συμφέροντα στην προσβασιμότητα, στην ποιότητα και στην τιμή του νερού για τους πολίτες.
Ακολουθεί η ανάρτηση από την δημοτική παράταξη και το ψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού:
Η Θεσσαλονίκη πήρε θέση!
Το ψήφισμά μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που κατέθεσε η νέα μας δημοτική σύμβουλος,…Δημοσιεύτηκε από Η πόλη ανάποδα στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022
Η Θεσσαλονίκη πήρε θέση!
Το ψήφισμα μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που κατέθεσε η νέα μας δημοτική σύμβουλος, Λουκία Αργυριάδου, υπερψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης πριν από λίγο!
Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:
«Ως Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ζητάμε να σταματήσει κάθε κίνηση για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Ζητάμε επίσης την ακύρωση της ΚΥΑ για την τιμολόγηση του νερού με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια. Ζητάμε τέλος την ακύρωση του Διαγωνισμού για τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) του λεκανοπεδίου Αττικής που εμπλέκει ιδιωτικά συμφέροντα στην προσβασιμότητα, στην ποιότητα και στην τιμή του νερού για τους πολίτες.
Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας απέναντι σε οποιαδήποτε παρόμοια εξέλιξη, καθώς καμία ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί, είτε απευθείας είτε μέσω συμπράξεων, να διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους που αποτελούν φυσικό κοινό αγαθό, απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
Η άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού έχει αποτύχει παγκοσμίως και γι’ αυτό σε όλες σχεδόν τις πόλεις όπου εφαρμόστηκε, το νερό επανήλθε σε δημόσιο έλεγχο μετά από κάποια χρόνια (ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο το Παρίσι και το Βερολίνο). Οι εμπειρίες από την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών στην χώρα μας, όπως για παράδειγμα η ενέργεια, αρκούν για να αποτραπεί κάθε σκέψη για άλλες ιδιωτικοποιήσεις αγαθών που είναι απαραίτητα για την ζωή.
Ενώνουμε τη φωνή μας με όσα Δημοτικά Συμβούλια και άλλους φορείς έχουν πρόσφατα υπερψηφίσει ανάλογα ψηφίσματα. Το νερό είναι το πιο ζωτικό συλλογικό κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπίας.»