Στο δρόμο βρίσκονται σήμερα οι συνταξιούχοι και στη Θεσσαλονίκη και με αφορμή τον νέο προϋπολογισμό. Μετά από κάλεσμα του Σωματείου Συνταξιούχων «Η Συσπείρωση» πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τον ΕΦΚΑ στην Αριστοτέλους και στη συνέχεια πορεία με κατεύθυνση τα δικαστήρια με τη συμμετοχή και άλλων συνταξιουχικών και εργατικών σωματείων.
Οι συνταξιούχοι δηλώνουν ότι στην αυγή του 2025 βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, «μετά από 14 χρόνια δραματικών περικοπών σε όλες τις συντάξεις, με την ακρίβεια στα είδη και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης στα ύψη, με το κόστος των περισσότερων φαρμάκων να αυξάνεται, η “προσωπική διαφορά’ και η εισφορά Αλληλεγγύης ακυρώνουν τις πενιχρές αυξήσεις.
«Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση, 700.000 δε θα πάρουν ούτε ένα ευρώ γιατί έχουν προσωπική διαφορά, και αυτό γιατί επαναυπολόγισαν τις συντάξεις με με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων να χρωστάει στον ΕΦΚΑ. Ουσιαστικά από τις αυξήσεις που γίνονται δε θα λάβουν τίποτα καθώς το μόνο που γίνεται είναι να μειώνεται η προσωπική διαφορά. Όταν 700.000 συνταξιούχοι δεν θα έχουν πάρει μηδενική αύξηση αλλά θα τους δίνουν ένα χαρτζηλίκι το αποτέλεσμα θα είναι η φτωχοποίησή τους» τόνισε ο Βασίλης Παρτάλης, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων «Η Συσπείρωση» τονίζοντας επιπλέον ότι για την εισφορά αλληλεγγύης, που συνιστά έναν μνημονιακό νόμο έχουν συγκεντρωθεί 18 δισ. «Αλληλεγγύη για ποιον; Δε ζητάμε χρήματα από τον κρατικό προυπολογισμό αλλά ζητάμε τα χρήματα που έχουμε δώσει ως συνταξιούχοι στην κοινωνική αλληλεγγύη να πάνε στην αλληλεγγύη στους χαμηλοσυνταξιούχους, σε ανθρώπους που μείναν ανάπηροι, που λαμβάνουν 400 ευρώ, και να δοθεί το ΕΚΑΣ όχι από τα λεφτόδεντρα αλλά από την εισφορά αλληλεγγύης»
Οι συνταξιούχοι ζητούν επιπλέον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους είναι σήμερα δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. «Ας σταματήσουν να μας κοροιδεύουν ας καταργήσουν έναν έστω μνημονιακό νόμο για τους συνταξιούχους, γιατί όλοι οι μνημονιακοί νόμοι ακόμη ισχύουν».
Η συγκέντρωσή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης για την διεκδίκηση της επαναφοράς του δώρου Χριστουγέννων και του Πάσχα και με αίτημα αξιοπρεπείς συντάξεις, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης. «Η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, από τα 2,5 εκατομμύρια περίπου τα 2 αμοίβονται από 600 μέχρι 800 ευρώ και με την παραμονή της προσωπικής διαφοράς και τη μη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης οι όποιες μηδενικές αυξήσεις δίνει η κυβέρνηση επειδή συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά συνιστά δώρο άδωρο για μας» πρόσθεσε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αντιπρόεδρος του σωματείου.
Η διαδήλωση που ξεκίνησε από τον ΕΦΚΑ της Αριστοτέλους ολοκληρώθηκε στα δικαστήρια καθώς οι συνταξιούχοι ζητούν να τηρηθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν κάνει αγωγές. Οι συνταξιούχοι ζητούν κατάργηση και ενσωμάτωση της “προσωπικής διαφοράς” στην Κύρια Σύνταξη, κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και πραγματικές αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού σε όλες τις Συντάξεις.
Τα αιτήματα των συνταξιούχων αναλυτικά:
Κατάργηση και ενσωμάτωση της “προσωπικής διαφοράς” στην Κύρια Σύνταξη
Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
Κοινωνική λύση τώρα στο θέμα της τριετίας των Συντάξεων Χηρείας με το δικαίωμα της επιλογής τους, όπως ίσχυε πριν τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/16)
Πραγματικές αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού σε όλες τις Συντάξεις
Επαναφορά της εισφοράς ασθενείας στο 4% και μόνο στη Πρώτη Κύρια Σύνταξη
Νομοθετική επαναφορά και επαναχορήγηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα.
Επαναφορά του ΕΚΑΣ & παροχή δωρεάν φαρμάκων σε όλους όσους το δικαιούνται
Άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και της κερδοσκοπικής αύξησης των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλα αυτά τα προϊόντα .
Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων για να μην εξανεμίζεται η όποια αύξηση
Λήψη ουσιαστικών μέτρων αναβάθμισης του ΕΣΥ με την παροχή όλων των υπηρεσιών του δωρεάν, και φραγή στις αυξήσεις και στο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα που κατατρώει σημαντικό μερίδιο του εισοδήματος των συνταξιούχων.