in , ,

Να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας – Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Στις 17:00 στο άγαλμα Βενιζέλου

Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα καλούν οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς σήμερα στις 17:00 στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη ζητώντας να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας και να ικανοποιηθεί το αίτημα του κρατούμενου να εφαρμοστεί ο νόμος, όπως ψηφίστηκε από την ίδια την κυβέρνηση.

Ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας, βρίσκεται σε εντελώς οριακή και κρίσιμη κατάσταση για την υγεία του μετά από 48 μέρες απεργίας πείνας, αντιμετωπίζει τη μεθόδευση της εξόντωσής του, η οποία αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Στις 22 Φεβρουαρίου το απόγευμα ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας, αρνήθηκε να του τοποθετηθεί νέος ορός ενυδάτωσης και αρκέστηκε σε ένα τράβηγμα του χεριού και ένα λιτό «τέλος», όταν οι γιατροί προσπάθησαν να του τοποθετήσουν το νέο ορό.

Να αναφερθεί ότι χθες με διάταξή της η εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, μετά από αίτημα των γιατρών του Νοσοκομείου Λαμίας, όπου νοσηλεύεται ο απεργός πείνας Δ. Κουφοντίνας, άνοιξε το δρόμο στη χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων με πρόσχημα την προστασία της ζωής του κρατουμένου. Η αοριστία της διατύπωσης αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής σίτισης, πρακτική που και η ΟΕΝΓΕ πρόσφατα έχει δηλώσει πως συνιστά βασανιστήριο.

Η ΕΝΙΘ με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει τι σημαίνει ισονομία και ιατρική δεοντολογία:

Με όλα όσα διαβάζουμε τις τελευταίες εβδομάδες στον τύπο και στα μέσα σχετικά με την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, την ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπισή του και την εκδοχή της υποχρεωτικής σίτισης, είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε πράγματα που είναι γνωστά και αυτονόητα:

1. Ισονομία ονομάζεται η ισότητα όλων των ανθρώπων απέναντι στο νόμο. Είτε είναι φυλακισμένοι είτε όχι, είτε διέπραξαν έγκλημα (όποιο κι αν είναι αυτό) είτε όχι.
2. Η ισονομία είναι ηθική και πολιτική κατάκτηση των κοινωνιών. Στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη.
3. Η ιατρική δεοντολογία είναι νόμος του κράτους (3418/2005). Η τήρησή του συνιστά ηθική και νομική υποχρέωση.
Με βάση την ιατρική δεοντολογία (Ν3418/2005):
• Ο γιατρός οφείλει να παρακολουθεί, αντιμετωπίζει και θεραπεύει με το βέλτιστο τρόπο κάθε άνθρωπο που το χρειάζεται – ανεξαιρέτως.
• Δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή.
• Δεν συντρέχει ούτε παρέχει υποστήριξη σε βασανιστήρια ή άλλες μορφές εξευτελιστικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς, οποιαδήποτε και αν είναι η πράξη για την οποία κατηγορείται ή θεωρείται ένοχο ή ύποπτο το θύμα αυτών των διαδικασιών, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου.
Πέραν τούτων, διεθνείς ιατρικοί οργανισμοί, η Διεθνής Αμνηστία και ο ΟΗΕ έχουν καταδικάσει την αναγκαστική σίτιση ως βασανιστήριο.
Ο Δ. Κουφοντίνας έχει εκφράσει επανειλημμένα τη βούλησή του ενάντια στη σίτισή του.
Διακηρύσσουμε σε κάθε τόνο ότι η παραίνεση ή παραγγελία αναγκαστικής σίτισής του συνιστούν ανήθικη και παράνομη πρακτική. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται από άτομα με θεσμική θέση.
Το ιατρικό σώμα δεν θα συμπράξει σε τέτοιες ανήθικες και παράνομες πρακτικές.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλίσει τις πολιτικές της ευθύνες στο ιατρικό σώμα με την αδιάλλακτη στάση της απέναντι στο συγκεκριμένο απεργό πείνας.
Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ανακοίνωση της κατάληψης Πρυτανείας του Α.Π.Θ και βίντεο από το εσωτερικό της που δείχνει τις… «φθορές»

Εργατικό δυστύχημα στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι