in , , , ,

Να λειτουργήσει το νοσοκομείο «Παναγία» – Να μπλοκαριστεί η ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς

Σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς παλεύουν για δημόσιους χώρους και για την στήριξη της Δημόσιας Υγείας

Από τη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Φλεβάρη πηγή: 902.gr

Σε συμβολική περικύκλωση του νοσοκομείου «Παναγία» θα προχωρήσουν σήμερα στις 12.30 σωματεία εργαζομένων και φορείς της Καλαμαριάς ανάμεσα στους οποίους ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς,ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ν. Κρήνης «η Μπουμπουλίνα», το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.

Η συμβολική αυτή κίνηση αποτελεί την αρχή των κινητοποιήσεων γύρω από το διπλό στόχο της επαναλειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και του μπλοκαρίσματος της ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας Αρετσούς.

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία και οι φορείς, μεταξύ άλλων, σημειώνουν:

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Χρόνια τώρα, συναντάμε παντού τη μέθοδο της “απαξίωσης” και της “υποβάθμισης”, ως εργαλείο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Αφού τα προηγούμενα χρόνια Κυβερνήσεις – Δήμος  – Περιφέρεια την προετοίμασαν, σήμερα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση οικοπεδοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ (τη βαφτίζουν «αξιοποίηση») ενός από τα πιο αξιόλογα τμήματα του παράκτιου χώρου της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο φυσικό κάλος, τη μαρίνα Αρετσούς.

Μια τέτοια εξέλιξη στην Μαρίνα, θα συμπαρασύρει και θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο (πχ πρώην στρατόπεδο Κόδρα), με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα να τρίβουν τα χέρια τους από χαρά!

Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν -σε αντίθεση με την ανάγκη διεύρυνσης και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου της ευρύτερης περιοχής- κινούνται στη λογική του περιορισμού και της συρρίκνωσης του. Με εγκατάσταση χρήσεων μεγάλων εμπορικών ή τουριστικών επιχειρήσεων, περίκλειστων μαρίνων, και με νέα εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε αυτή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή!.

Απαιτούμε το Παραλιακό μέτωπο, ο χερσαίος χώρος της ΜΑΡΙΝΑΣ να αναβαθμιστεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο πράσινης ανάπλασης με χώρους αναψυχής, δωρεάν για όλο το λαό χωρίς δυσκολίες στην προσβασιμότητα.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δεν θα μπορούσαμε σαν σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς, να μην πάρουμε υπόψη τις επιπτώσεις από την πανδημία που ζούμε, ειδικά στο ζήτημα των υποδομών που έχει η Καλαμαριά. Το πρώην Νοσοκομείο Παναγία, που αποτελεί μέρος του παραλιακού μετώπου έχει μπει στο μάτι των επιχειρηματικών ομίλων από καιρό. Ας αναρωτηθούμε: γιατί δε δείχνουν την ίδια κινητικότητα για το άνοιγμα του Νοσοκομείου Παναγία ή την αναβάθμιση των τοπικών ιατρείων στην Καλαμαριά, σε εποχή που η πανδημία είναι στο κόκκινο, άλλα βάζουν συρματοπλέγματα απαγορεύοντας την πρόσβαση του λαού της Καλαμαριάς στη Μαρίνα;

Την ώρα που διεκδικούμε μέσα προστασίας της υγείας του λαού, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για την ατομική ευθύνη, για το ποια μέτρα προστασίας αντέχει η οικονομία και ποια όχι. Μας κουνάνε το δάχτυλο και προκλητικά προσπαθούν να εμφανίσουν το λαό και τη νεολαία ως κύριους ενόχους για την διασπορά του Covid-19. Όμως με δική τους ευθύνη οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα ΜΜΜ έχουν γίνει κυριολεκτικά χώροι διασποράς και υπερμετάδοσης του ιού. Με δική τους ευθύνη το ΠΑΝΑΓΙΑ παραμένει κλειστό και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην πόλη ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Καθώς εισερχόμαστε στο 3ο κύμα της πανδημίας, είναι άμεση ανάγκη της ενίσχυσης
των ΚΥ ώστε και να συνεχιστεί ο εμβολιασμός αλλά και να μην μετατραπούν πάλι τα νοσοκομεία σε δομές μιας νόσου.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τροχαίο ατύχημα διανομέα που δούλευε εν μέσω χιονιά

Το δυστοπικό μέλλον της Ε.Ε. είναι ήδη εδώ: Συνελήφθη ο Ισπανός ράπερ Πάμπλο Χασέλ