Νέα στοιχεία για το τι μπορεί να του συμβεί καταθέτει σήμερα ο πρόσφυγας-απεργός πείνας Μοχάμεντ Α., του οποίου το αίτημα ασύλου είχε απορριφθεί ύστερα από μάλλον επιπόλαιη εξέταση.
Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών
Η υπηρεσία Ασύλου φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε συμπεράσματα από τη δήλωσή του ότι δεν είναι «πολιτικοποιημένος», χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα να διευκρινίσει ότι εννοούσε «κομματικοποιημένος»
Νέα στοιχεία που θεμελιώνουν ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό κίνδυνο αν απελαθεί στην Αίγυπτο προσκομίζει σήμερα στην υπηρεσία Ασύλου στη Λέσβο ο πρόσφυγας απεργός πείνας Μοχάμεντ Α., ο οποίος κατέθεσε χτες αίτημα να εξετάσει την υπόθεσή του η υπηρεσία Ασύλου εξαρχής, στο φως των νέων στοιχείων, όπως προβλέπει η διαδικασία του «μεταγενέστερου αιτήματος ασύλου», με την ενεργοποίηση της οποίας ανεστάλη και η απόφαση απέλασης που είχε εκδοθεί σε βάρος του.
Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλει ο 39χρονος Αιγύπτιος απορρίφθηκε σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και σε βάρος του εκδόθηκε απόφαση απέλασης.
Ο φόβος για τη ζωή του σε περίπτωση που επέστρεφε στην Αίγυπτο, από την οποία έφυγε για να μη συλληφθεί, καθώς είχε ανεβάσει στο ίντερνετ βίντεο από πυροβολισμούς του στρατού εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το καθεστώς Σίσι, τον έκανε να ξεκινήσει απεργία πείνας στις 13 Δεκεμβρίου.
«Δεν ζητάω τίποτα από την κυβέρνηση παρά μόνο να μου επιτρέψει να μείνω εδώ για όσον καιρό χρειαστεί και τουλάχιστον μέχρι να γίνουν εκλογές στον τόπο μου, οπότε και η κατάσταση ελπίζω να αλλάξει. Θα συνεχίσω την απεργία πείνας μέχρι το τέλος. Η Τουρκία θα με απελάσει πολύ γρήγορα στην Αίγυπτο και εκεί με περιμένει ο θάνατος ή δεν ξέρω τι άλλο ακόμα», δήλωνε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» από το νοσοκομείο Λέσβου, όπου νοσηλευόταν με εμφανή τα σημάδια της εξάντλησης και της απώλειας μυϊκής μάζας.
Πολιτική δράση
Τα στοιχεία που προσκομίζει σήμερα αφορούν, μεταξύ άλλων, την πολιτική του στράτευση στο πλευρό του φυλακισμένου πρώην προέδρου Μόρσι και εναντίον του σημερινού καθεστώτος Σίσι.
Αν και το αίτημα ασύλου επικεντρώνεται στον φόβο της δίωξης για την πολιτική του δράση, κατά τη συνέντευξή του στην υπηρεσία Ασύλου δεν εκτέθηκε επαρκώς η πολιτική του τοποθέτηση και δεν υπήρξαν διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Η υπηρεσία φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε συμπεράσματα από τη δήλωσή του ότι δεν είναι «πολιτικοποιημένος», χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα να διευκρινίσει ότι εννοούσε «κομματικοποιημένος».
Προσκομίζει επίσης εκθέσεις που τεκμηριώνουν τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί το καθεστώς Σίσι στο διαδίκτυο, τη λογοκρισία που επιβάλλει, τις διώξεις εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά και τους κινδύνους που αντιμετώπισαν πρόσφυγες από την Αίγυπτο που επέστρεψαν στη χώρα επειδή δεν κατάφεραν να πάρουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνει, τέλος, ότι μετά την απεργία πείνας και την ανάδειξη του αντικαθεστωτιικού του αγώνα μέσω δημόσιων παρεμβάσεων του κινήματος αλληλεγγύης που βρέθηκε στο πλευρό του, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει αν απελαθεί στην Αίγυπτο είναι αναπόφευκτος.
Φαστ τρακ
Σύμφωνα με τη συνήγορό του, Ευγενία Κουνιάκη, η υπόθεση του Μοχάμεντ αναδεικνύει την πολιτική επιλογή να υπάρχουν φαστ τρακ διαδικασίες ασύλου στα νησιά, προκειμένου να εφαρμοστεί η ευρωτουρκική διακήρυξη και να επιτευχθεί ο στόχος των απελάσεων στην Τουρκία, χωρίς τα εχέγγυα μιας δίκαιης διαδικασίας που διερευνά κάθε ατομική περίπτωση σε βάθος.
«Το κίνημα αλληλεγγύης καταλαβαίνει πολύ καλύτερα από την υπηρεσία Ασύλου ότι η Αίγυπτος είναι δικτατορία και ότι όποιος διαφωνεί με το καθεστώς αντιμετωπίζει διώξεις. Γι’ αυτό άλλωστε κατέφυγε ο Μοχάμεντ στο ύστατο μέσο της απεργίας πείνας προκειμένου να μπορέσει να βρει προστασία, γιατί γνωρίζει ότι τίποτα δεν είναι χειρότερο από αυτά που τον περιμένουν αν απελαθεί στην Αίγυπτο», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Κουνιάκη.