Ο διορισμός των Καθηγητών στα Θρησκευτικά να προϋποθέτει τη «Συμμαρτυρία» του Επισκόπου της τοπικής Εκκλησίας ζητά η Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην πρώτη συνεδρία της Διαρκούς ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος την Δευτέρα.
Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να της αποσταλεί το υπό διαμόρφωση νέο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Επίσης ζητά το μάθημα να παραμείνει με τον ίδιο τίτλο και να είναι υποχρεωτικό.
Επίσης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά στις τάξεις της Β´ και Γ´ Λυκείου να υπάρχει δίωρη διδασκαλία του μαθήματος.
Στην εισήγησή του, η οποία αποτέελσε βασικό άξονα της συζήτησης, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κάθε μαθητής ή μαθήτρια, «ανεξαρτήτως της θρησκευτικής του ιδιοπροσωπίας, είναι απαραίτητο και πολύτιμο να γνωρίζει την θρησκευτική παράδοση του τόπου, ως πίστη, λατρεία, ζωή, τέχνη και πολιτισμό. Τούτος θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικός κύκλος του μαθήματος».
Ο δεύτερος κύκλος, σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο «θα αφορά τας μεγάλας χριστιανικάς παραδόσεις εκτός της Ορθοδοξίας, αι οποίαι συναντώνται εις τον ελλαδικόν χώρον και γενικώτερον εις τον κόσμον, όπως στοιχεία του Ρωμαιοκαθολικισμού και του Προτεσταντισμού».
Ο τρίτος κύκλος, κατά την εισήγηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας θα πρέπει να περιλαμβάνει «ορισμένα στοιχεία από τα μεγάλα Θρησκεύματα και ιδίως όσα ενδιαφέρουν την ελληνικήν κοινωνίαν περισσότερον, δηλαδή, τας μονοθεϊστικάς παραδόσεις του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, τον Ινδουϊσμόν και τον Βουδισμόν, προκειμένου εις επίπεδον γνωσιακόν οι διδασκόμενοι να αποκτήσουν ‘πείραν’».