in

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο λεηλάτησης των δασών ζητά η αντιπολίτευση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο λεηλάτησης των δασών ζητά η αντιπολίτευση

Ένα νομοσχέδιο επιβραβευτή των καταπατητών δασικών εκτάσεων, ένα νομοσχέδιο λεηλάτησης των δασικών οικοσυστημάτων εισήχθη χθες στην στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής. Το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση- Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών- Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων με την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ) να ζητά την απόσυρσή του και την κυβέρνηση να υπερασπίζεται για ακόμη μια φορά την λογική της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που το νομοσχέδιο εισάγεται στην Bουλή καθώς στην διαβούλευση που προηγήθηκε την προηγούμενη φορά που η κυβέρνηση το έφερε στην Βουλή δασολόγοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν αντιδράσει. Σήμερα η κυβέρνηση το εισάγει στην Βουλή μαζί με τις πολεοδομικές ρυθμίσεις και αυτές για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαρά, έκανε λόγο για χρυσή τομή ανάμεσα σε επενδύσεις με νέες θέσεις απασχόλησης και ισορροπία και προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Ταγαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μια πρώτη σημαντική προσπάθεια που τολμά να βάλει τα πράγματα στη θέση του για να μην εξελιχθούν όλα αυτά που με λάθος τρόπο εξελίχθηκαν εδώ και χρόνια».

Σχετικά με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, αντέτεινε ότι αφορά μόνο όσους έχουν νόμιμες άδειες και δεν είναι αυθαίρετοι, ενώ μπορούν να οικοδομηθούν κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Μάξιμος Συνετάκης, υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, απλοποιούνται οι διαδικασίες κι δίνεται απόλυτη προτεραιότητα για πράξεις μεγάλων επενδυτικών έργων.

Σημαντική προσπάθεια για να μπει τάξη σε ένα καθεστώς που όλοι αναγνωρίζουν ότι πάσχει χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θωμάς Ψύρρας τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αποσαφηνιστούν πλήρως ορισμένες νέες ρυθμίσεις.

Κ. Ιγγλέζη: Φωτογραφικές διατάξεις για τους χρυσοθήρες στις Σκουριές

Με το νομοσχέδιό του, το υπουργείο Περιβάλλοντος "λεηλατεί τα δασικά οικοσυστήματα καθώς επιβραβεύει τους μέχρι σήμερα καταπατητές δασικών εκτάσεων, διευκολύνει την παραχώρηση δασών σε ιδιώτες, και επιτρέπει σε αυτά κάθε είδους δραστηριότητα - από χωροθέτηση τουριστικών χωριών μέχρι και δεξαμενών καυσίμων", καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη τονίζοντας ότι το ΥΠΕΚΑ, πιστό στο δόγμα «επενδύσεις και ανάπτυξη με κάθε κόστος», δε διστάζει να επιχειρεί την καταπάτηση συνταγματικών επιταγών υπεράσπισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας: “Επιχειρεί να καταργήσει την απόλυτη προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων και την απαγόρευση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημόσιων δασικών εκτάσεων.” δηλώνει η Κ. Ιγγλέζη υποστηρίζοντας πως με τις ρυθμίσεις του λεηλατούνται τα δασικά οικοσυστήματα καθώς επιβραβεύονται οι μέχρι σήμερα καταπατητές δασικών εκτάσεων, διευκολύνεται η παραχώρηση δασών σε ιδιώτες, και επιτρέπεται σε αυτά κάθε είδους δραστηριότητα - από χωροθέτηση τουριστικών χωριών μέχρι και δεξαμενών καυσίμων.

Ταυτόχρονα όπως αναφέρει “με φωτογραφικές διατάξεις διευκολύνει την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας και παρακάμπτει περιορισμούς - εμπόδια για τους «επενδυτές» - που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, από την Ελληνικός Χρυσός, για την οποία, μέχρι αυτή τη στιγμή, απαιτείται ύπαρξη «προσώπου γηπέδου». Με το κατατεθέν Ν/Σ αίρεται η υποχρέωση αυτή και λύνονται τα χέρια του «επενδυτή».”

Παράλληλα, δεν αναφέρεται πουθενά η κατάρτιση δασικών χαρτών, που αποτελούν το πλέον αναγκαίο εργαλείο για τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση των δασών.

“Με το εν λόγω νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με αυτό για τον αιγιαλό, ολοκληρώνεται το σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας, ξεπουλήματος δημόσιου πλούτου, χώρου και πόρων. Ολοκληρώνεται η θυσία του περιβάλλοντος στο βωμό των κερδών. Η λογική της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των πολιτών, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, φτάνει στο αποκορύφωμά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί κι αυτή τη φορά απέναντι σε κάθε προσπάθεια καταστροφής και ξεπουλήματος. Όμως τα δάση, ο αιγιαλός, το φυσικό μας περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και όλοι μαζί πρέπει να αποτρέψουμε την καταστροφή τους"” καταλήγει.

Β. Αποστόλου: Επιβραβεύονται οι καταπατητές των δασών

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου δήλωσε από την πλευρά του ότι μόνο και μόνο οι ρυθμίσεις δυνατοτήτων αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, δηλαδή έχουν τεθεί σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, και μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, δείχνουν  ότι η κυβέρνηση όχι μόνο επιθυμεί να επιβραβεύσει τους καταπατητές των δασών αλλά  και κλείνει το μάτι στους επόμενους.

“Είναι σίγουρο ότι όλα τα πολεοδομικά αλλά και χρήσεων γης ζητήματα που επιχειρεί να λύσει μέσα από τις επιτρεπόμενες χρήσεις στα δάση που θεσμοθετεί θα σκοντάψουν στη νομολογία του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι για την επίλυση των προβλημάτων κοινωνικού χαρακτήρα, που υπάρχουν στο δασικό χώρο, προαπαιτείται η κατάρτιση και η κύρωση των δασικών χαρτών, για τους οποίους δεν γίνεται καμιά αναφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εμείς μόνο τότε μπορούμε να μπούμε στη σχετική συζήτηση.” σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ κατά του νομοσχεδίου

Οι ΑΝΕΛ που ζητούν επίσης την απόσυρση του νομοσχεδίου δήλωσαν ότι ανοίγει ο δρόμος και το πλαίσιο για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ακόμα και για προστατευόμενες περιοχές Natura, ενώ σημείωσε ότι όλες οι ενστάσεις του «αφορούν το τρίτο κεφάλαιο που έχει μια εγκληματική πλατφόρμα».

Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Βουλευτών Κ. Γιοβανόπουλος μίλησε για συνοπτικές διαδικασίες και τερατώδη κατάτμηση δασικών εκτάσεων ενώ ο Ν. Τσούκαλης από την ΔΗΜΑΡ τόνισε «Στα μνημονιακά χρόνια επικρατεί πανικός για οικονομική μεγέθυνση. Αποτέλεσμα είναι να θυσιάζονται ατομικά δικαιώματα, δημοκρατία και φυσικό περιβάλλον».

Το ΚΚΕ τοποθετήθηκε επίσης κατά του νομοσχεδίου. Ο Ν. Μωραΐτης δήλωσε: «Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει φωτογραφικές ρουσφετολογικές διατάξεις, με νέες δασικές πολιτικές και είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Χάκαραν» την ιστοσελίδα της Wall Street Journal

Τηλεφώνημα για βόμβα στο ΑΠΘ