Το Dëcoloиıze hellάş με το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου και το ΠΜΣ «Ιστορία, Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και με το δίκτυο CREABALK διοργανώνουν σήμερα 19 Μαΐου διαδικτυακή εκδήλωση με διεθνείς συμμετοχές με θέμα την αποαποικιοποίηση της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
«Το εργαστήριο θα φέρει στο ίδιο τραπέζι ανθρωπολόγους, γεωγράφους και κοινωνιολόγους, ερευνητές πεδίου και καλλιτέχνες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ερευνητές και ερευνήτριες που έχουν ασχοληθεί επί μακρόν με ζητήματα μειονοτήτων, συνόρων, μετανάστευσης, πολιτισμικής διαφοράς, πατριαρχίας, φυλής και κοινωνικής ανισότητας. Στο εργαστήριο θα διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους καθημερινές ιστορίες συγκατοίκησης και δημιουργικών αντι-κοινών μπορούν να εγγραφούν σε εγχειρήματα ιστορικής και επιστημολογικής απο-αποικιοποίησης της εποχής μας.
Το εργαστήριο θα εγείρει ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τη μελέτη του ευρύτερου βαλκανικού χώρου στο συγκείμενο της παγκόσμιας συζήτησης γύρω από την απο-αποικιοποίηση. Σε συνεργασία με το δίκτυο CREABALK, το εργαστήριο θα τονιστεί η σημασία των εναλλακτικών τρόπων κατανόησης και διδασκαλίας, καθώς και του συγκερασμού της κριτικής και δημιουργικής γνώσης με ενσυναίσθηση, πέρα από την Ακαδημία και σε επικοινωνία με το γενικό κοινό/ακροατήριο των βαλκανικών πόλεων.
Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Μετά τη συζήτηση θα αναρτηθεί το βίντεο με ελληνικούς υποτίτλους».
Υπεύθυνοι: Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Ελένη Σιδέρη, Ιωάννης Μάνος
Πρόγραμμα:
1. «Να απο-αποικιοποιήσουμε την Hellas/Να απο-αποικιοποιήσουμε τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη: Μια πρώτη επαφή», Εισαγωγικές παρατηρήσεις από τη Φωτεινή Τσιμπιρίδου.
2. «Πλαισιώσεις φυλής και απο-αποικιοποίησης: συνδέοντας μετα-γιουγκοσλαβικούς χώρους με την Hellas», podcast από την Catherine Baker.
3. «Απο-αποικιακή θεωρία και πρακτικές στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη». Παρουσίαση Ειδικού Τεύχους από τον Philipp Lottholz (εκ μέρους και των Katarina Kušić, Polina Manolova).
4. «Η επιστροφή του αποικιακού: Κατανοώντας τον ρόλο της Ανατολικής Ευρώπης στον διάλογο περί παγκόσμιας αποικιοποίησης και τους απο-αποικιακούς αγώνες». Παρουσίαση εργαστηρίου από τον Zoltán Ginelli (εκ μέρους και των Romina Istratii, Márton Demeter).
5. «Υλοποιώντας την επιστημολογική απο-αποικιοποίηση στη Βοσνία: Περιφερειακοί εαυτοί», αναστοχασμοί από την Daniela Majstorovic.
6. «Η Θεσσαλονίκη και άλλες βαλκανικές πόλεις: Μνημεία, Μνήμη, Αναπαράσταση, συν-αισθηματικές βιογραφίες, πολιτισμικές γεωγραφίες και αισθητηριακή ανθρωπολογία της καθημερινότητας», για τις δράσεις του δικτύου CREABALK, από την Ελένη Σιδέρη (Pierre Sintès, Alessandro Galliccio, Olivier Givre, Φωτεινή Τσιμπιρίδου)
Δείτε περισσότερα: Dëcoloиıze Hellάş – Να απο-αποικιοποιήσουμε την Hellas