Να ανοίξει το «Λοιμωδών», στελεχωμένο και εξοπλισμένo ζητάει με ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, καλώντας ταυτόχρονα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 12.00 έξω από το εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο.
Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Οι περισσότεροι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης γνωρίζουμε το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων-Λοιμωδών. Από το 2013 σταμάτησε η λειτουργία του με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και εδώ και 8 χρόνια παραμένει κλειστό παρόλο που παραχωρήθηκε από το Ιταλικό κράτος στο Ελληνικό δημόσιο με το συμβολικό μίσθωμα των 74 ευρώ και τον όρο να λειτουργεί πάντα ως δομή υγείας.
Να ανοίξει το «Λοιμωδών» τώρα που:
-Με γεμάτες τις ΜΕΘ διασωληνώνονται άνθρωποι σε χειρουργεία και σε ακατάλληλους θαλάμους (6 ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ, 6 ασθενείς στα χειρουργεία του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, 14 ασθενείς στο Παπαγεωργίου*)
-Μετατρέπονται κλινικές και ολόκληρα νοσοκομεία σε χώρους covid έτσι οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας βρίσκουν τις πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας κλειστές και παραιτούνται από κάθε ιατρική φροντίδα , ακόμα και από την φαρμακευτική αγωγή τους.
-Βρισκόμαστε λίγο πριν την κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας περιμένοντας αύξηση των νοσηλειών όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της κυβέρνησης αλλά και λόγω της απόλυτης έλλειψης δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα βοηθούσαν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό.
Δεν θα μείνουμε άπραγοι! Για μας η ζωή αξίζει!
Καλούμε κάθε κάτοικο της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσει το άνοιγμα του νοσοκομείου.
Καλούμε κάθε συλλογικότητα της πόλης να στηρίξει δυναμικά αυτήν την προσπάθεια.
Καλούμε όλους και όλες την Κυριακή 21/11/2021 στις 12 η ώρα να συγκεντρωθούμε έξω από το «Λοιμωδών», Γρ. Λαμπράκη 13 για να κάνουμε γνωστό το αίτημα μας.
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Νοέμβριος 2021
ΥΓ. *Και μερικά νούμερα που έχουν σημασία:
Κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία: 536 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό (από 973 τον Απρίλιο του 2021 και από 3500 συνολικά που προτείνει ο ΠΟΥ με βάση τον πληθυσμό της Ελλάδας)
-ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ είναι κάτω από το 60% και οι απώλειες σε προσωπικό για φέτος 9000 άνθρωποι (αναστολές εργασίας , συνταξιοδοτήσεις-παραιτήσεις)
* (Τα στοιχεία από την ΠΟΕΔΗΝ)».