Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με θέμα «Δημιουργώντας το αύριο: Δικαιώματα και νέα γενιά» μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, το απόγευμα της Παρασκευής.
«Οι δυσκολίες για τη νέα γενιά είναι πολύ περισσότερες από αυτές που υπήρχαν πριν από δέκα-είκοσι χρόνια. Η γενιά που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που υπάρχει ανεργία πρέπει να αγωνιστεί και να διεκδικήσει. Και πιστεύω ότι αυτά θα συμβούν» δήλωσε προσερχόμενος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Ν. Παρασκευόπουλος.
«Θέλει διεκδικήσεις, θέλει αγώνα, να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Και θέλει να αλλάξουμε και τους άλλους. Η πορεία είναι δύσκολη αλλά νομίζω ότι στο βάθος του τούνελ υπάρχει φως. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει βαριά και καταθλιπτικά μέτρα για την πλειονότητα των πολιτών» σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά το νομοθετικό έργο του υπουργείου του ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι «Ο πρώτος νόμος ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών, γιατί υπάρχει υπερπληθυσμός και οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Τα επόμενα νομοθετήματα θα είναι περισσότερο δημιουργικά. Θα προσπαθήσουμε να στήσουμε δομές στο σωφρονιστικό σύστημα και να δώσουμε καλύτερες συνθήκες απονομής δικαιοσύνης».

«Έχουμε ουσιαστικές προϋποθέσεις για περισσότερη δημοκρατία»
«Η ανεργία αλλάζει την πραγματικότητα και τη ζωή των νέων, τον τρόπο με τον οποίο ζουν και σκέφτονται. Υπό συνθήκες ανεργίας και κοινωνικών σχέσεων που χαρακτηρίζουν τον σημερινό νεοφιλελευθερισμό αλλάζει η σημασία του «ατομικού δικαιώματος»» σημείωσε ο Ν. Παρασκευόπουλος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.
«Τέλειωσε η εποχή των πρωτοποριών, είμαστε στην εποχή των κοινοτήτων και των πλειοψηφιών. Χρειάζονται συγκλίσεις των πολλών που σήμερα καταπιέζονται» είπε και συνέχισε, «Έχουμε έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα και στις ομάδες ώστε να υπάρχει μια αλλαγή. Όταν ο πόλος της μιας πλευράς είναι σύστημα, το άτομο από την άλλη δεν μπορεί να συγκρουστεί, πρέπει να υπάρχει η συλλογικότητα με δύναμη».
«Η κυριότερη στροφή είναι ότι περνάμε σε μια εποχή όπου οι πλειοψηφίες είναι άνθρωποι φτωχοί, και επομένως έχουμε ουσιαστικές προϋποθέσεις για δημοκρατία, από τη στιγμή όπου οι πολλοί έχουν ελλείψεις δικαιωμάτων, τότε οι θεσμοί όπως η δημοκρατία δίνει λύσεις στους πολλούς. Ο λόγος περνά στη διερεύνηση άλλων τρόπων πολιτικής οργάνωσης» δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
«Οι συλλογικότητες έχουν ανάγκη από δικαιώματα όπου στο παρελθόν δεν τα φανταζόμασταν γιατί ήταν δεδομένα» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Η Σίσσυ Πετράκου, νέα δικηγόρος και μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε κατά την τοποθέτηση της ότι «Τα μνημόνια και η αναδιανομή πλούτου τον καιρό της κρίσης συμπίεσε τα δικαιώματα της νεολαίας. Ως παραδοχή μπορούμε να πούμε ότι αποκλείστηκαν οι προσδοκίες και οι προοπτικές της νεολαίας».
«Η νέα γενιά έδειξε εμπιστοσύνη σε πρώτη φάση στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν η πρώτη κυβέρνηση που έθεσε ως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των πολλών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ δείκτης κινδύνου είναι οι αποκλεισμοί που δέχεται η κοινωνία. Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις» τόνισε η Σ. Πετράκου.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης «Θέλουν να φτιάξουν μια νέα γενιά χωρίς συναισθήματα. Μια νέα γενιά που θα ικανοποιείται με όλο λιγότερα δικαιώματα. Σε αυτή τη διαδικασία είχε ενταχθεί και το νέο λύκειο. Το σχετικό ν/σ ήταν ένα από τα πιο ωμά νεοφιλελεύθερα κείμενα».
«Το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ξανασκεφτούμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον κόσμο, να ξανασκεφτούμε τη σύγκρουση και την αλλαγή. Να σκεφτούμε πέρα από τα αυτονόητα που μας έχει ορίσει ο αντίπαλος» τόνισε το μέλος της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το παράδειγμα που έχει υπάρξει είναι επικίνδυνο. Αμφισβητεί την λογική του «δεν υπάρχει εναλλακτική». Το παράδειγμα είναι επικίνδυνο και για την Γερμανία. Ο αγώνας που δίνουμε στην Ελλάδα πρέπει να νικήσει για όλους τους λόγους του κόσμου. Να ξεκινήσουμε νε οργανώνουμε έναν κόσμο με βάση τις ανάγκες μας» κατέληξε ο Ν. Ηλιόπουλος.
Ιάσων Μπάντιος
