Στην… εκλογή προέδρου της Ν.Δ. σκοντάφτει η εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και βασικό στοιχείο εκσυγχρονισμού για τη χώρα. Αυτό γιατί, όσο καθυστερεί η εκλογή προέδρου από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο καθυστερεί ο διορισμός μελών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς ο διορισμός γίνεται συναινετικά, με αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής (διακομματικό όργανο με 22 μέλη σε αυτή τη Βουλή), σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Ο Ε. Μεϊμαράκης εξάλλου, ως πρόεδρος ακόμη τότε της Ν.Δ., το είχε πει από τον περασμένο Σεπτέμβριο: αν δεν βγει πρόεδρος στη Ν.Δ., εμείς για νέο ΕΣΡ δεν συζητάμε. Έχει φτάσει Δεκέμβριος, πρόεδρος στη Ν.Δ. δεν έχει εκλεγεί και αισίως ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιανουαρίου.
Από την άλλη πλευρά, μετά τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργούνται όλα τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών των οποίων η αρχική θητεία έχει λήξει, το ΕΣΡ έχει απομείνει με ένα μόνο μέλος από τα επτά συνολικά από τα οποία απαρτίζεται. Η ρύθμιση προωθήθηκε προκειμένου να μην τεθεί στο μέλλον θέμα νομιμότητας στη συγκρότησή του, λόγω των αλλεπάλληλων παρατάσεων της θητείας μελών με νομοθετικές ρυθμίσεις. Αποτέλεσμα ωστόσο είναι να μην μπορεί να επιτελέσει τον ελεγκτικό του ρόλο, πολύ δε περισσότερο να προχωρήσει στην εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις άλλες συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες υπολειτουργούν καθώς είναι εν πολλοίς ακέφαλες, όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ο Συνήγορος του Πολίτη.
Για πόσο όμως ακόμη μπορεί να καθυστερεί το έργο των μεταρρυθμίσεων και η εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών, εδώ που τα λέμε δεν είναι και καμιά σπουδαία μεταρρύθμιση, δεν είναι παρά η τήρηση της νομιμότητας, που εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής:
«Έχουμε ήδη περάσει το νόμο για τα ΜΜΕ» είπε. «Και τώρα η ευθύνη είναι στην αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να συναινέσει επιτέλους για τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις άδειες. Και αναρωτιέται κανείς: Γιατί δεν τολμούν; Τι φοβούνται; Ποιους προστατεύουν;
Εμείς σε κάθε περίπτωση περιμένουμε, αλλά δεν ξεχνάμε, και εξηγούμαστε: Αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ορισμός των μελών του ΕΣΡ, δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια».
Πράγματι ο πρόεδρος της Βουλής δεν έκατσε «με σταυρωμένα χέρια». Σύμφωνα με δηλώσεις του, από αύριο Δευτέρα ξεκινά τις επαφές με τα κόμματα, προκειμένου να προχωρήσει, με τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, όπως προβλέπεται, στη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών. ΟΝίκος Βούτσης θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής στη βάση προτάσεων του για πρόσωπα κοινής αποδοχής.
Ο κ. Βούτσης, μάλιστα, εκτίμησε ότι θα προκύψουν ευρύτερες συναινέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη διάσκεψη των προέδρων. Πρόθεσή του είναι οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου και έως το τέλος του χρόνου να προχωρήσει η διαδικασία στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών.
Πηγή: Εφημερίδα Αυγή