in

Μπλόκα στον Ισημερινό από διαδηλωτές που αψηφούν την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες λόγω της αύξησης των τιμών βασικών ειδών, κυρίως των καυσίμων, στον Ισημερινό παρά την κήρυξη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» σε τρεις επαρχίες μετά από επεισόδια σε κινητοποιήσεις μέσα στην εβδομάδα κατά τα οποία δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν.

Αψηφώντας την κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, η ισχυρή Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), εξακολουθούσε χθες τον αποκλεισμό δρόμων στις επαρχίες Ιμπαμπούρα, Κοτοπάξι και Πιτσίντσα, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτο.

Το Σάββατο, παρέμεναν αποκλεισμένοι δρόμοι σε 14 από τις 24 επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με την ολοκληρωμένη υπηρεσία ασφάλειας ECU911, μετά την επιβολή του μέτρου σε τρεις επαρχίες. Η CONAIE αξίωσε χθες το κοινοβούλιο να ανακαλέσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να «μη γίνει συνεργός στην καταστολή σε βάρος του λαού».

Το μέτρο επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να αναπτύσσει τις ένοπλες δυνάμεις για την επιβολή της τάξης, να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας, να αναστέλλει συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά το Σύνταγμα του Ισημερινού επιτρέπει θεωρητικά στη Βουλή να ακυρώσει το προεδρικό διάταγμα με το οποίο κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η οργάνωση που πρωτοστατεί στο κίνημα απαιτεί η κυβέρνηση να απαντήσει σε κατάλογο με 10 απαιτήσεις, μεταξύ των οποίων η μείωση στις τιμές των καυσίμων στο 1,5 δολάριο το γαλόνι (3,8 λίτρα) ντίζελ και στα 2,1 δολάρια το γαλόνι βενζίνη, κάτι που απορρίπτει το Κίτο. Επίσης ζητούν έλεγχο των τιμών των τροφίμων και επαναδιαπραγμάτευση των οφειλών περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριών σε τράπεζες.

Από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων τη Δευτέρα φοιτητές και εργάτες ενώθηκαν με τους αυτόχθονες κι απέκλεισαν την πρόσβαση στις δύο κυριότερες αγορές του Κίτο και σε πολλούς οδικούς άξονες. Με ακόντια στα χέρια, οι αυτόχθονες της Αμαζονίας κατέλαβαν επίσης προσωρινά τις έδρες των τοπικών αρχών στις επαρχίες Παστάσα και Μορόνα Σαντιάγο, κοντά στα σύνορα με το Περού. Στο Κίτο, σχεδόν 1.000 διαδηλωτές προσπάθησαν να απομακρύνουν τους μεταλλικούς φράκτες γύρω από την έδρα της προεδρίας.

Ο Λεωνίδας Ίσα, ηγέτης της CONAIE, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης «του αγώνα σε εθνικό επίπεδο επ’ αόριστον». Ταυτόχρονα, κάλεσε να τερματιστούν η βία και οι βανδαλισμοί.

Η CONAIE συμμετείχε επίσης στους λαϊκούς ξεσηκωμούς που ανέτρεψαν τρεις προέδρους από το 1997 ως το 2005 και στις διαδηλώσεις του 2019, όταν ξέσπασα βίαια επεισόδια με 11 νεκρούς.

Η χώρα δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό, την ανεργία και τη φτώχεια, προβλήματα που γιγαντώθηκαν κυρίως εξαιτίας της πανδημίας. Τον Δεκέμβριο, η φτώχεια έπληττε το 27,7% του πληθυσμού, η ακραία φτώχεια το 10,5%. Οι αγροτικές περιοχές στις επαρχίες είναι πιο ευάλωτες.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Τζ. Ασάνζ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα

Άνευ Όρων: Το Athens Pride 2022 επέστρεψε μαζικό και πολύχρωμο