Με μια κίνηση που προξένησε τεράστια έκπληξη και μούδιασμα στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κυβέρνηση κατέθεσε την υποψηφιότητα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ύστερα από τη λήξη της θητείας του Λετονού Νιλς Μουίζνιεκς το 2018.
Γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης για την Εφημερίδα των Συντακτών
Η κατάθεση της υποψηφιότητας έγινε λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας την Παρασκευή. Τον νέο επίτροπο θα εκλέξουν τον Απρίλιο οι αντιπρόσωποι των 47 κρατών-μελών του Συμβουλίου.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που δημοσιοποίησε χτες την είδηση, για «ισχυρότατη υποψηφιότητα γι’ αυτή τη θέση –την ισχυρότερη που θα μπορούσε να καταθέσει η Ελλάδα». Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα θεωρείται μία από τις επικρατέστερες, αν όχι η επικρατέστερη.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για την επιλογή του κ. Μουζάλα φαίνεται ότι μέτρησε η πολύ καλή εικόνα που έχει αποκτήσει στην Ε.Ε., τα 28 κράτη της οποίας αποτελούν τον κορμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ιδίως στον ευρωπαϊκό πυρήνα του κέντρου λήψης αποφάσεων.
Η εικόνα αυτή αντανακλά τη σθεναρή υπεράσπιση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό και τις προσπάθειες να εφαρμοστεί αυτή με κάθε τρόπο, ακόμα και αν η εφαρμογή της έχει οδηγήσει σε περιορισμό και κατάφωρες παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, όπως επισημαίνει το σύνολο των ελληνικών και διεθνών οργανώσεων δικαιωμάτων. Αλλωστε, λίγες μέρες πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας, ο σημερινός επίτροπος Ν. Μουίζνιεκς καλούσε τα κράτη-μέλη να μην την υιοθετήσουν, καθώς αποτελούσε «ένα λεπτό πέπλο νομιμότητας» που οδηγεί σε υποχώρηση το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα του προσφυγικού δικαίου.
Εκτοτε, η πολιτική των κλειστών συνόρων έχει γίνει το κυρίαρχο ευρωπαϊκό παράδειγμα στη διαχείριση του προσφυγικού και επιφέρει αλλαγή παραδείγματος σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλαγή που επισφραγίζεται, στο μέτρο που της αναλογεί, από την υποψηφιότητα του Ελληνα υπουργού. Ο ίδιος μιλά συχνά για τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη να γίνουν σεβαστά, είναι όμως φανερό ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβάνεται και υποστηρίζει τον όρο η Ευρώπη.
«Το δίκαιο της Γενεύης και η Συμφωνία της Γενεύης ήταν τα σωσίβια των σμάγκλερς και οι βάρκες που ερχόντουσαν κάθε μέρα εδώ πέρα» δήλωνε ο κ. Μουζάλας στις 16 Μαρτίου από τη Λέσβο, ενώ μιλούσε για τα θετικά αποτελέσματα της ευρω-τουρκικής συμφωνίας στη μείωση της προσφυγικής ροής.
Σε συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» τον Αύγουστο σημείωνε επίσης: «Οσο δεν αντιµετωπίζονται οι πόλεµοι τόσο τα ανθρώπινα δικαιώµατα θα λειτουργούν ως διαφηµιστικά φυλλάδια στα χέρια των διακινητών».