14.000 υπογραφές (πάνω από το 50% του στόχου) έχει συλλέξει η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος, που παραχώρησε την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου, αναδεικνύοντας τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί γύρω από τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον της ΔΕΘ.
Παράλληλα, μέλη της Επιτροπής ανέπτυξαν την πρόταση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου και πολιτισμού στον χώρο της ΔΕΘ καθώς και τα περιβαλλοντικά -κοινωνικά πλεονεκτήματά της σε σχέση με το σχέδιο ανάπλασης που στηρίζει η κυβέρνηση.
Αρχικά, ο δημοσιογράφος Παύλος Νεράντζης που συντόνιζε τη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η αντίδραση εργαζομένων της ΔΕΘ στο debate, που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή η Parallaximag και το Ίδρυμα Heinrich Boell για το μέλλον της ΔΕΘ, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΕΘ, Τάσου Τζήκα και της καθηγήτριας του ΑΠΘ, Ιφιγένειας Καμτσίδου.
«Αυτοί που επιδιώκουν την τσιμεντοποίηση της Έκθεσης μπορεί να μην συμφωνούν με τους χαρακτηρισμούς ενός θεσμικού εκπροσώπου της πόλης, όπως είναι ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φιμώνουν, να βρίζουν και να διχάζουν την πόλη» είπε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας ότι «είναι απαράδεκτο να στρέφονται εναντίον των διοργανωτών ότι δήθεν έστησαν το σκηνικό τη στιγμή που είχαν συνδιαμορφώσει και συνυπογράψει τη διαδικασία. Η στάση των εργαζομένων και των στελεχών της ΔΕΘ είναι καταδικαστέα όχι μόνον γιατί δείχνει πώς αντιλαμβάνονται την ελευθερία του λόγου και τον διάλογο, αλλά και γιατί συνιστά μια σαφή απόπειρα εκφοβισμού δημοσιογράφων. Και ο κ. Τζήκας αντί να “βάλει στη θέση” τους υφισταμένους του, υποδαύλισε την ένταση!».
Στη συνέχεια, η συγγραφέας Νάντια Κυριαζή αναφέρθηκε στους 66 φορείς και τις συλλογικότητες που συμμετέχουν ή στηρίζουν την Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος, καθώς και το αίτημα (μέσω υπογραφών) 400 προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης από ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί κ.α. που ζητούν το δημοψήφισμα σε μια πόλη που ασφυκτιά έτσι ώστε οι πολίτες να πάρουν τον λόγο στα χέρια τους.
Στο κείμενο στήριξής τους, οι υπογράφοντες/ουσες τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου και πολιτισμού στον χώρο της ΔΕΘ, με τη διατήρηση ορισμένων, αρχιτεκτονικά σημαντικών, περιπτέρων ώστε να αποκατασταθούν και να φιλοξενηθούν ήπιες εκθεσιακές δραστηριότητες και η μεταφορά εκθεσιακών δραστηριοτήτων, που προκαλούν υψηλή όχληση στη λειτουργία της πόλης σε νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν σε δημόσια έκταση στη Σίνδο, αποτελούσε για χρόνια την εκφρασμένη επιθυμία της τοπικής κοινωνίας και συμπεριλήφθηκε σε κάθε μακρόπνοο δημόσιο σχεδιασμό».
Από την πλευρά του, ο Ν. Νικήσιανης, βιολόγος, ανέφερε την εκτίμηση ότι ο στόχος των 23.000 υπογραφών που χρειάζονται για να γίνει αποδεκτό το αίτημα για δημοψήφισμα από τον δήμο θα έχει επιτευχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, πριν το Υπερταμείο προκηρύξει τον διαγωνισμό για την επιχειρούμενη ανάπλαση της ΔΕΘ.
Ο ίδιος ανέλυσε την αντιπρόταση της «Σύμπραξης-Όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο» αναφέροντας ότι αυτή περιλαμβάνει πέντε αποκαταστημένα περίπτερα με αρχιτεκτονική σημασία εντός του εκθεσιακού πάρκου που θα φιλοξενούν ήπιες θεματικές εκθέσεις (π.χ Διεθνής Έκθεση Βιβλίου) και τη δημιουργία ενός πραγματικού πάρκου 160 στρεμμάτων. Επιπλέον, η αντιπρόταση στην ανάπλαση της ΔΕΘ περιλαμβάνει δεύτερο εκθεσιακό κέντρο στη Σίνδο που θα φιλοξενούνται οι μεγαλύτερες και οχλούσες περιβαλλοντικά εκθέσεις όπως η Zootechnia, Agrotica κ.ά. Το εκθεσιακό αυτό κέντρο, μπορεί να κατασκευαστεί σε δημόσιο χώρο που θα παραχωρηθεί από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το οποίο έχει συμφωνήσει για τη δημιουργία του. «Ο χώρος αυτός βρίσκεται στα όρια της πόλης, δέκα λεπτά από το κέντρο και σε σύνδεση με οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες. Πρόκειται για μια πρόταση πολύ λιγότερο κοστοβόρα καθώς δεν περιλαμβάνει το χτίσιμο επιχειρηματικού-εμπορικού κέντρου που, όπως προβλέπεται στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, θα καταλαμβάνει 40.000 τμ. (δηλαδή το 40% της δομημένης επιφάνειας της ΔΕΘ), ούτε υπόγειο πάρκινγκ» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο μπορεί να κατασκευαστεί με δημόσιους πόρους, κάτι που το υφιστάμενο σχέδιο αδυνατεί να κάνει. Τέλος, το σχέδιο για Μητροπολιτικό Πάρκο δεν απαιτεί τη διακοπή λειτουργίας της ΔΕΘ αφού δεν προβλέπει γκρέμισμα όλων των περιπτέρων της».
Η Σάσα Λαδά, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ, διερωτήθηκε «ποιος νοιάζεται για τη μνήμη της πόλης;» για να απαντήσει «η πρόταση ανάπλασης της ΔΕΘ γκρεμίζει όλα τα περίπτερα, ακόμη και αυτά που έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία και άρα σβήνει την ιστορική μνήμη και την ταυτότητα της πόλης. Η πρόταση για μητροπολιτικό πάρκο προβλέπει αποκατάσταση των περιπτέρων και διατήρηση ενός ιστορικού πολιτισμικού τοπίου που συνδέεται με τη ζωή και τα βιώματα των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο Ν. Φωτίου χαρακτήρισε τα δύο σχέδια ξεκάθαρη σύγκρουση δημόσιου συμφέροντος και επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ τόνισε πως το προωθούμενο σχέδιο για την επί τόπου ανάπλαση με εμπλοκή του Υπερταμείου και ιδιωτών και με προσθήκη νέων εμπορικών χρήσεων που δεν σχετίζονται με εκθεσιακές δραστηριότητες αποτελεί «μια παράλογη σύλληψη για μια περιβαλλοντικά εξουθενωμένη πόλη». Ανέφερε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει καμιά μελέτη βιωσιμότητας που να αποδεικνύει ότι το σχέδιο ανάπλασης θα προσελκύσει επιχειρηματίες ή νέους επισκέπτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εναλλακτική λύση του Μητροπολιτικού Πάρκου απηχεί όλες τις νέες αντιλήψεις για αποφυγή νέας δόμησης σε μια συνθήκη όξυνσης της κλιματικής κρίσης.
Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκε και η Ιφ. Καμτσίδου, συνταγματολόγος, καθηγήτρια στο ΑΠΘ, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές (της ανάπλασης και του Μητροπολιτικού Πάρκου) δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. «Δεν διαθέτουμε τα ίδια οικονομικά μέσα, η πρόταση της ανάπλασης της ΔΕΘ έχει την κυβερνητική στήριξη ενώ εμείς στηριζόμαστε σε εθελοντές-τριες προσπαθώντας να υπερασπιστούμε όχι μια ιδέα αλλά το συμφέρον των δημοτών της πόλης».
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία του δημοψηφίσματος επισημαίνοντας το πόσο σημαντικό είναι να εφαρμοστεί ο πρόσφατος νόμος που επιτρέπει τα τοπικά δημοψηφίσματα και ο οποίος είχε σχεδιαστεί από τον μεσοπόλεμο και από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, που είχε σχεδιάσει μια διαφορετική τοπική αυτοδιοίκηση όπου οι πολίτες θα μπορούν απευθείας να διαχειρίζονται δημοτικά ζητήματα.
«Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς, η Θεσσαλονίκη να είναι η πρώτη πόλη που θα επιτρέψει τους δημότες της να εκφραστούν αν θέλουν real estate ή ένα μητροπολιτικό πάρκο, μια διαφορετική κοινωνική ανάπτυξη» κατέληξε.
Ολοκληρωμένη η πρόταση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου (Δείτε εδώ)
Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται εδώ