Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ παρά τις προσπάθειες εκφοβισμού της Διοίκησης. Μία απεργία με στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου και αντιμετώπισε την απόλυτη σιωπή από τα ΜΜΕ αλλά και ένα σχέδιο διαχείρισης εκ μέρους του ΟΤΕ που στόχο είχε να κάμψει το ηθικό των εργαζομένων. Η συμμετοχή στην απεργία, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ είναι πρωτοφανής και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη που σήμερα όλα τα καταστήματα πωλήσεων είναι κλειστά με απεργιακές περιφρουρήσεις.
Χθες στη σύλληψη πέντε συνδικαλιστών του ΟΤΕ που πραγματοποιούσαν απεργιακή περιφρούρηση στο κεντρικό κατάστημα της Καρόλου Ντηλ προχώρησε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη έπειτα από μήνυση που υπέβαλε ο περιφερειακός διευθυντής της εταιρείας για παρεμπόδιση εργαζομένων που επιθυμούσαν να εργαστούν στο κατάστημα.
Στους απεργούς απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για παράνομη βία και διατάραξη οικιακής ειρήνης και αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα. Σήμερα, όπως και χθες, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το ΑΤ Λευκού Πύργου ως ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ τέσσερις εκ των πέντε συλληφθέντων κατέθεσαν μήνυση εναντίον του Διευθυντή της εταιρείας για ψευδή καταμήνυση. Στο κεντρικό αλλά και σε όλα τα καταστήματα της πόλης βρίσκεται πάλι σε εξέλιξη απεργιακή περιφρούρηση.
Σε δηλώσεις του στο alterthess.gr, ο πρόεδρος της ΟΜΕ- ΟΤΕ Δημήτρης Φούκας τόνισε ότι προσπάθεια της διοίκησης είναι να εκφοβίσει τους εργαζόμενους για να μπορέσει να σταματήσει την απεργία. «Ο Όμιλος προσπάθησε να δημιουργήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς μέσω εργολάβων αλλά και και ένα κλίμα εκφοβισμού προς τους εργαζόμενους από τους προϊσταμένους διευθυντές. Είναι συγκινητικό το ότι δεν κατάφεραν να σπάσουν την απεργία. Η προσπάθεια αυτή αφορά δίκαια αιτήματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων», σημείωσε.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκφραστεί πρόθεση από πλευράς του Ομίλου για διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων, από τον Ιούλιο έχουν σταλεί πέντε επιστολές στη Διοίκηση ενώ αντίθετα οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ούτε μια επιστολή που να τους καλούν σε διαπραγμάτευση. Με παρελκυστικό τρόπο η διοίκηση περίμενε να λήξει η σύμβαση για να προχωρήσει σε απολύσεις των εργαζομένων, παρ` ότι υπάρχει προστασία από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους και μείωση μισθών των εργαζομένων από το 2011.
Για τις έξι απολύσεις που έγιναν παραμονή Πρωτοχρονιάς η Ομοσπονδία προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στις 13 του μήνα θα γίνει τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας και παράλληλα η Ομοσπονδία θα προβεί σε όποια άλλη απαραίτητη νομική ενέργεια. Η απεργία θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 12 Ιανουαρίου ενώ κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης η Ομοσπονδία εξήγγειλε στάση εργασίας.
Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Φούκας, στόχος της Διοίκησης του Ομίλου είναι να πληγεί το συνδικάτο αλλά απώτερος στόχος είναι να μετατρέψουν τον Όμιλο Οτε σε έναν όμιλο με συνθήκες γαλέρας. «Το οικονομικό θαύμα του ΟΤΕ κρύβει πάρα πολύ πόνο νέων ανθρώπων που παρέμειναν εδώ στη χώρα δυστυχώς για να κερδοσκοπούν οι όμιλοι», σημείωσε ακόμη.
Το πλήγμα που έχει υποστεί ο ΟΤΕ είναι μεγάλο αν υπολογίσει κανείς ότι πριν την απεργία υπήρχαν 116.000 ανεκτέλεστες εντολές. Αν ένας καταναλωτής επιθυμούσε να κάνει νέα σύνδεση ή άρση βλάβης θα περίμενε 1,5 μήνα, μετά την απεργία το φαινόμενο είναι ανεξέλεγκτο.
Σχολιάζοντας την στάση της διοίκησης του ΟΤΕ και των περισσότερων μέσων ενημέρωσης ο κ. Δενδρινός, μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ, εκτίμησε, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, πως «εδώ και τρεις εβδομάδες υπάρχει μια απεργία και τα μέσα που ελέγχει η διοίκηση του ΟΤΕ δεν έκαναν ποτέ καμία αναφορά σε προβλήματα».
«Όλα σκεπάζονται έντεχνα και πολύ όμορφα μέσα από έναν στραγγαλισμό διαφημιστικής χορηγίας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Κλείνουν τα στόματα και όταν κάποιο μέσο ενημέρωσης κλείνει την πόρτα σε εμάς κλείνει την πόρτα στην ενημέρωση σε όλη την ελληνική κοινωνία» τόνισε στη συνέχεια.
Τέλος, σχολιάζοντας την επιτυχία της απεργίας, ο κ. Δενδρινός δήλωσε πως «η αρχή έγινε, μια τέτοια πολυήμερη απεργία δεν έχει ξανασυμβεί. Έχουμε παραδείγματα σε άλλους χώρους δουλειάς, στις τράπεζες, στην ΔΕΗ και σε άλλες εταιρείες. Δεν υπήρξαν τέτοιες πολυήμερες κινητοποιήσεις, γυρίσαμε μια σελίδα στο συνδικαλιστικό κίνημα σαν εργαζόμενοι πραγματοποιώντας πολυήμερες κινητοποιήσεις που έπρεπε κάποια στιγμή να συμβούν και πάλι».
Να αναφερθεί ότι η ιδιωτικοποίηση του Ομίλου έχει τραγικά αποτελέσματα στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και στις συνθήκε εργασίας, όπου η επισφάλεια έχει γίνει πλέον ο κανόνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα call centers υπάλληλοι εργάζονται με πολύ χαμηλές αμοιβές της τάξης των 280 ευρώ το μήνα ενώ το μόνο δικαίωμα που έχουν είναι να αρρωστήσουν. Εκτός από τον μισθό, πολλών ταχυτήτων δικαιώματα διαμορφώνονται στο πεδίο των αδειών, της προσέλευσης και της αποχώρησης στην εργασία, κάποιας ολιγόωρης απουσίας από την εργασία και όλα αυτά ως αποτέλεσμα της βούλησης ενός Ομίλου που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και του οποίου τα αυξανόμενα κέρδη προέρχονται από την ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στους εργαζόμενους.
Σταυρούλα Πουλημένη