Της Αλέκας Ζούμη
Το ελληνικό βόλεϊ πήρε θέση… Και έστειλε το δικό του μήνυμα ζητώντας την απελευθέρωση της Ιρανής Γκόντσεχ Γκαβάμι που βρίσκεται φυλακισμένη και σε απεργία πείνας επειδή θέλησε να παρακολουθήσει έναν αγώνα βόλεϊ.
Η δραματική ιστορία της Γκόντσεχ Γκαβάμι ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο, όταν η ίδια όπως και άλλες γυναίκες θέλησαν να παρακολουθήσουν αγώνα βόλεϊ ανάμεσα στο Ιράν και την Ιταλία, στην Τεχεράνη, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρία κατά της απαγόρευσης στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
Από τότε μέχρι σήμερα, η 25χρονη ζει μια τραγική περιπέτεια… Φυλακίστηκε και κρατείται δίχως καν να γνωρίζει για τι ακριβώς κατηγορείται… Τις τελευταίες εβδομάδες αποφάσισε να διεκδικήσει την ελευθερία προχωρώντας σε απεργία πείνας.
Η ιστορία της πιθανότατα να μην έβγαινε ποτέ προς τα έξω αλλά η οικογένειά της και κυρίως ο αδελφός της ανέλαβε να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινή γνώμη και όπως φαίνεται τα κατάφερε… Ετσι, πέρα από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης χιλιάδων πολιτών, θέση πλέον παίρνει και ο χώρος του βόλεϊ.
Η διεθνής ομοσπονδία βόλεϊ, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ζήτησε την αποφυλάκιση της νεαρής Ιρανοβρετανής.
«Η FIVB έκανε έκκληση για την απελευθέρωση της Γοντσέχ Γαβαμί και το λόγο αυτό έστειλε επιστολή στον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί. Η FIVB συνεργάζεται με την ιρανική ομοσπονδία βόλεϊ και άλλες αρχές στο Ιράν στην προσπάθεια για απελευθέρωση της 25χρονης γυναίκας.
Η διεθνής ομοσπονδία δεν επιδιώκει συνήθως να παρεμβαίνουν στους νόμους και τους πολιτισμούς κάθε έθνους. Ωστόσο, το ευαίσθητο αυτό περιστατικό αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες της FIVB σε αυτόν τον τομέα είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να βρεθεί μια λύση χωρίς να θέτει τους αθλητές και τους οπαδούς του βόλεϊ στη χώρα σε μειονεκτική θέση», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της FIVB που εδρεύει στη Λοζάνη της Ελβετίας.
Πάντως, η διεθνής ομοσπονδία διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα αφαιρεθεί από το Ιράν το δικαίωμα φιλοξενίας του παγκοσμίου πρωταθλήματος βόλεϊ κάτω των 19 ετών του 2015 το οποίο του έχει ήδη ανατεθεί.
Μέχρι, βέβαια, να προκληθεί η αντίδραση της ομοσπονδίας, υπήρξαν αντιδράσεις από πολλές ομάδες βόλεϊ σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ελληνικές…
Οι ελληνικές εκδηλώσεις συμπαράστασης
Ηχηρό μήνυμα για την απελευθέρωση της Ghoncheh Ghavami έδωσαν όλες οι ομάδες της Α1 ανδρών και γυναικών την 3η και 5η αγωνιστική αντίστοιχα των Πρωταθλημάτων. Και όχι μόνο… Από την προηγούμενη Παρασκευή ο ΑΠΣ Πήγασος Νέου Κόσμου κάλεσε όλους τους φορείς να εκδηλώσουν την διαμαρτυρία τους, ενώ η ομάδα ανάρτησε πανό στο δικό της παιχνίδι.
«Ο ΑΠΣ ΠΗΓΑΣΟΣ καλεί όλους τους φορείς του αθλήματος της πετοσφαίρισης ΕΟΠΕ, ΕΣΑΠ, ΣΕΠΕ, ΟΔΒΕ, τοπικές ενώσεις και συνδέσμους διαιτητών να συμμετάσχουν σε πανελλαδική διαμαρτυρία ως ένδειξη συμπαράστασης για την Ιρανή Φίλαθλο GONCHEM GHAVAMI, η οποία φυλακίσθηκε διότι παρακολούθησε αγώνα Βόλεϊ Ανδρών μεταξύ της χώρας της, του ΙΡΑΝ και της ΙΤΑΛΙΑΣ.
Προτείνουμε, σε όλους τους αγώνες που θα διεξαχθούν στην ερχόμενη αγωνιστική, στο πρώτο σέρβις για κάθε ομάδα, να μην υπάρξει υποδοχή και φυσικά συνέχεια της φάσης ή να χαθεί επίτηδες συμβολικά ένα σέρβις από κάθε ομάδα.
Ο σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει τη συμβολική διαμαρτυρία στους προσεχείς αγώνες της ομάδας μας και θεωρούμε σκόπιμη τη συνέχιση της διαμαρτυρίας όσο συνεχίζεται και η απεργία πείνας της αδίκως φυλακισμένης Ιρανής.
ΑΥΤΗ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ!
ΑΣ ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΝΑΝ ΠΟΝΤΟ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΑΣ! ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Αθλήτριες και αθλητές στο κέντρο του γηπέδου ύψωσαν την εκτύπωση που είχε δοθεί στις ομάδες είτε από την ΕΟΠΕ («Free Ghoncheh Ghavami) είτε από την ΕΣΑΠ και έστειλαν ένα μήνυμα διπλής σημασίας. Αφενός για την απελευθέρωσης της 25χρονης Ιρανοβρετανής, Ghoncheh Ghavami, που συνεχίζει την απεργία πείνας στις φυλακές Εβίν, αλλά και μήνυμα παγκόσμιο ενότητας στον αθλητισμό.
Όλα τα γήπεδα της Α1 έστειλαν το μήνυμά τους, «σπάζοντας τα δεσμά» και υπενθυμίζοντας στον κόσμο ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ηθικές αρχές. Σύμφωνα μάλιστα με την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, της οποίας το Ιράν είναι ιδρυτικό μέλος:
«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».
πηγή: Στο κόκκινο