Ακτιβιστές της Greenpeace βρέθηκαν έξω από το ΥΠΕΚΑ διαμαρτυρόμενοι για τις καταστροφικές προτεραιότητες του υπουργείου για το περιβάλλον και την οικονομία. Ένας από τους ακτιβιστές μεταμφιεσμένος στον Υπουργό ΠΕΚΑ, συμβολικά ‘έκαιγε χαρτονομίσματα’ σε κλιβάνους με τις ενδείξεις «Λιγνίτης» «Πετρέλαιο» και «Καύση Απορριμμάτων», ενώ άλλοι ακτιβιστές της οργάνωσης κρατούσαν πανό με σύνθημα «Μην καίτε τα λεφτά μας».
Η Greenpeace υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι η εμμονή σε ορυκτά καύσιμα και καύση απορριμμάτων εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα αναχρονιστικό μονοπάτι υπανάπτυξης, επιβαρύνει κάθε χρόνο με δισεκατομμύρια ευρώ την οικονομία και απειλεί την υγεία των Ελλήνων.
“Την ώρα που οι Έλληνες πολίτες κάνουν πρωτοφανείς θυσίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση αποφασίζει να κάψει τα χρήματα των φορολογουμένων σε πανάκριβες, ξεπερασμένες και επικίνδυνες τεχνολογίες”,τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Θα περίμενε κανείς από τον πρώην υπουργό οικονομικών να στηρίξει πράσινες, σύγχρονες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις με πολλαπλασιαστική αξία”.
Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του νέου Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου καταδεικνύουν τις επικίνδυνες προτεραιότητες του υπουργείου για το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία όπως επισημαίνει η Greenpeace:
– Η προοπτική πώλησης λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες και η κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων μέσα στη δεκαετία θα κατευθύνουν δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων σε λάθος επιλογές, θέτοντας σε κίνδυνο την απεξάρτηση της χώρας από το πιο βρώμικο καύσιμο. Μόνο από τη χρήση λιγνίτη σήμερα για την ηλεκτροπαραγωγή, η ελληνική κοινωνία ζημιώνεται έως και κατά 7,38 δις € ετησίως ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία.
– Η μεθόδευση της τελευταίας στιγμής στο ενεργειακό νομοσχέδιο (προσθήκη φωτογραφικών διατάξεων), επιδοτεί στρεβλά τις μονάδες συμπαραγωγής με καύσιμο (κυρίως) το φυσικό αέριο εις βάρος των ΑΠΕ. Το αποτέλεσμα είναι να επιδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προερχόμενα από το Τέλος ΑΠΕ συγκεκριμένες μονάδες συμπαραγωγής με χρήση ορυκτών καυσίμων, αντί έργα ΑΠΕ. Η επιλογή αυτή είτε αφήνει χωρίς κεφάλαια επιδότησης τις ΑΠΕ είτε θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον καταναλωτή με νέα μεγάλη αύξηση του Τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενοχοποιώντας αδικαιολόγητα τις ΑΠΕ στα μάτια των πολιτών.
– Η προώθηση της καύσης απορριμμάτων, ακυρώνει στην ουσία τη λύση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία λόγω έκλυσης διοξινών και επιπλέον επιδοτείται σαν ‘πράσινη ενέργεια’. Η καύση απορριμμάτων έχει πολλαπλάσιο κόστος και θα στερήσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούσε ένα ορθολογικό και βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης.
– Η εμμονή της κυβέρνησης με την εξόρυξη πετρελαίου απειλεί τον τουρισμό, την αλιεία και τις κοινωνίες της παράκτιας και νησιωτικής Ελλάδας. Το κόστος μίας δυνητικής μεγάλης διαρροής, υπερβαίνει το σύνολο των προσδοκώμενων εσόδων,[5] ενώ η περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη. Την ίδια στιγμή το υπουργείο κάνει ελάχιστα για να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στον οικιακό και τριτογενή τομέα για τις ανάγκες θέρμανσης. Η αδράνεια αυτή επιβαρύνει την εθνική οικονομία και τους πολίτες με δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Μην καίτε τα λεφτά μας from Greenpeace Greece on Vimeo.